hirdetés

Az utazás körüli betegségek csoportosítása és az utazási kockázati tényezők

Az utazás körüli megbetegedések között a hangsúly egyre inkább eltolódik a járványos megbetegedések felől az utazás okozta és a krónikus betegségek, valamint a balesetek, sérülések felé. Az utazás alatt akvirált betegségek sokszor csak hazatérés után adnak kórjelet: tipikus példa erre a maláriás fertőzés. Ezért fogalmaztam úgy, hogy az utazásorvostan az utazás körüli betegségek (az utazás előtt fennálló, az utazás közben fellépő és az utazás után jelentkező betegségek) megelőzésének, gyógyításának tudománya. Természetesen a prevenció és a gyógyítás eszközei, módszerei és ellátási szintjei is különbözők: a megelőzni vagy kezelni kívánt, az utazással összefüggő betegségeket ezért etiológiájuk alapján kell kategorizálnunk. Közös bennük az, hogy majdnem mindegyik megelőzhető megfelelő utazás előtti felvilágosítással, feltéve hogy az utazó a tanácsokat megfogadja, az életmódi szabályokat fegyelmezetten betartja.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.