hirdetés

Egy 65 éves férfi jelentkezett a hü­velykujján 10 év óta lassan növekvő erythemás kinövéssel. A kinövés fájdal­matlan volt, de alkalomszerűen vérzett, és egyre inkább zavarta a mindennapi tevé­kenységet. A beteg nem számolt be lázról, hidegrázásról vagy éjszakai izzadásról.

Egy 65 éves férfi jelentkezett három napja tartó fájdalommal és nyomás­érzéssel a jobb szemében, amelyet homá­lyos látás és fényérzékenység kísért. A szem mozgatásakor fájdalmat nem érzett. Lázról és hidegrázásról is beszámolt. Anamnézi­sében rosszul kontrollált cukorbetegség és egy héttel korábbi húgyúti fertőzés szere­pelt, amelyet ciprofloxacinnal kezeltek.

Egy 40 éves beteg újonnan fellépő hasi fájdalommal, hányingerrel és hányás­sal fordult orvoshoz. Lázról, hasmenésről vagy székelési szokásainak megváltozásá­ról nem számolt be. 

Egy 64 éves férfi a herezacskó 10 éve fennálló jelentős duzzanatával fordult orvoshoz. A duzzanat mérete változó volt, de folyamatosan növekedett. 

Egy 59 éves férfi progrediáló, teljes testre kiterjedő kiütéssel kereste fel orvosát. A viszkető kiütés a végtagjain kez­dődött körülbelül 6 hónappal korábban, és kezdetben gyógyszerszedéssel össze­függésben megjelenő exanthemának di­agnosztizálták kalciumcsatorna-blokkoló szedését követően. 

Egy 63 éves, többféle krónikus alapbe­tegségben is szenvedő páciens a nyak alsó részét érintő nem gennyes cellulitis mi­att került kórházi felvételre.

Egy ötéves gyermeket két hete lassan növekvő, középvonali nyaki duzzanat miatt vittek szülei orvoshoz. A duzzanat nem volt fájdalmas, és nem zavarta a nyelést vagy a beszédet.

Egy34 éves férfi bal fülén kialakult hám­ló csomó miatt fordult orvoshoz, mely éveken át lassan, de progresszíven nőtt. 

Egy 35 éves beteg azzal a panasszal fordult orvoshoz, hogy 2 hónapja mindkét szemére homályosan lát, illetve 2 héttel korábban bőrkiütések jelentek meg a törzsén. Gyógyszerszedésről nem tett említést. Négy hónappal korábban néhány napig influenzaszerű tüneteket tapasztalt.

Egy 79 éves beteg a fejbőrén észlelt elváltozás miatt kereste fel orvosát, melyet egy hónappal korábban, kis vérzés kapcsán fedezett fel. Az elváltozás tünete­ket nem okozott, ám gyorsan növekedett. Helyi antibiotikumok alkalmazása nem ho­zott javulást. A kórelőzményben koszorúér-betegség és magas vérnyomás szerepelt, rosszindulatú betegségről azonban nem tett említést a beteg.

Egy 80 éves beteg 2020 októberében jelentkezett a sürgősségi osztályon néhány napja fennálló, egyre fokozódó lég­szomj panaszával. Három nappal korábban a beteg 39,4 °C-os láz és száraz köhögés miatt sürgősségi ellátásra szorult. Miután tünetei súlyosbodtak, a beteg felkereste a sürgősségi osztályt. 

Egy 71 éves páciens az elektronikus egészségügyi portálon küldött üze­netet, melyhez az oltás helyén kialakult bőrpírról készült képet is csatolt. A páciens előtte nagyjából két héttel kapta az érintett karjába a COVID-19-et okozó, SARS-CoV-2 vírus elleni mRNS-1273 vakcina első adag­ját. A folyamat egy 48 órán át tartó tipikus immunreakcióval indult, közepesen erős fejfájással és izomfájdalommal. A bőrtü­netek hirtelen jelentkeztek, két héttel az immunizációt követően.

Egy rehabilitációs intézményben élő 69 éves beteget utaltak be a sebészetre gluteális bőrfekélyek kivizsgálására. A be­tegnek nem volt láza vagy hidegrázása, a kórelőzményben pitvarfibrilláció (véralva­dásgátló nélkül), nem kontrollált 2-es típusú diabetes mellitus, perifériás neuropathia és 3-as stádiumú krónikus vesebetegség sze­repelt. A fizikális vizsgálat során a betegnél erozív dermatitist figyeltek meg a nedves glutealis területeken. A további vizsgálatok nem fájdalmas, elszíneződött elváltozásokat mutattak a jobb lábfej talpi felszínén.

Egy 65 éves férfi a jobb bokáján 4 nap­pal korábban megjelent bőrelválto­zás miatt kereste fel orvosát. A bőrkiütés egyetlen papula megjelenésével kezdő­dött, mely aztán progresszív módon terjedt tovább. 

hirdetés
hirdetés

books.medicalonline