Az édesítőszerek élelmiszerekben történő felhasználásának szabályozása és a szabályozás háttere I.
Az édesítőszerek élelmiszerekben való felhasználása tudományos alapon kialakított szabályok szerint történhet, mégpedig csak olyan esetekben, amikor a felhasználás technológiailag indokolt, és a fogyasztó érdekét szolgálja, ahhoz az élelmiszerhez és olyan mennyiségben, amelyre engedély van.
Mik lehetnek a hazai COVID-19 mortalitás lehetséges összetevői?
Nem kétséges, hogy az orvostudomány területén napjainkban a legnagyobb megoldásra váró problémát a több mint két éve tartó COVID-19-pandémia jelenti. Jelen rövid közleményben a szerző a magyarországi COVID-19-járvánnyal kapcsolatos halálozás okait próbálja meg elemezni az egészségügyi ellátórendszer, illetve a hatósági-járványügyi intézkedések vonatkozásában.
Hatósági iránymutatás a gyógyszerpromóciós szabályok értelmezéséről
2021. június 29. napjától hatályos az ún. Gyógyszer-gazdaságossági Törvény (Gyftv.)1 módosítása, ami jelentős változásokat hozott mind a gyógyszerpromóció, mind a gyógyszercégek és egészségügyi szakemberek közötti szerződéses kapcsolatok területén. A törvénymódosítás számos ponton nehezen volt értelmezhető, így a gyakorlati alkalmazása nehézségekbe ütközött; ennek bizonyos aspektusairól előző cikkemben írtam.
Látva a jogszabály hiányosságait és az ebből eredő iparági bizonytalanságot, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) 2021. szeptember 20-án iránymutatást tett közzé, ami segítséget nyújt az értelmezésben (Iránymutatás).2