hirdetés

Egy 48 éves férfi köhögése, láza és rossz közérzete hátterében disszeminált Coccidioides immitis fertőzésre derült fény. 

Egy 18 éves nő gépjármű-balesetet követően, a biztonsági öv okozta sérülések miatt került a sürgősségi osztályra. Nyaki fájdalma és mellkasi horzsolásai voltak. 

Egy 38 éves férfi dyspnoe, orthopnoe és lábdagadás miatt került kórházba. Panaszai két éve kezdődtek és digoxin, furosemid, hidralazin, kálium-klorid és warfarin adása ellenére egyre fokozódtak. 

Egy 39 éves férfi sífutás közben hirtelen elgyengült és csaknem elájult.Tíz perccel később jobban lett, de szívverése igen szapora volt, így a közeli klinikára vitték. 

Egy 69 éves asszony hirtelen fellépett, három órája tartó, retrosternalis, szorító mellkasi fájdalom miatt került a sürgősségi osztályra. 

Egy 62 éves férfit krónikus pangásos szívelégtelensége kiújulása miatt vettek fel a sürgősségi osztályra. Fokozódó orthopnoéról, éjszakai nehézlégzésről panaszkodott. 

Egy 45 éves férfit eszméletlenül találták és sürgősségi osztályra szállították. Az utóbbi napokban tompultnak tűnt. Előző este többször hányt. 

Egy 72 éves férfi bakteriális endocarditis miatt került kórházba. A diagnózist egy hónapja tartó intermittáló láz, gyengeség, rossz közérzet nyomán, Staphylococcus aureus pozitív hemokultúrák és a mitrális billentyűn vegetációt mutató echokardiográfiás lelet alapján állították fel. A beteg 11 évvel korábban coronaria bypass műtéten esett át: ramus anterior descendensére és jobb coronariájára véna-graftot helyeztek fel. Két éve a bal circumflex ágon ballonplasztikát végeztek.Kezelését gentamicinnel és vankomicinnel kezdték; ezeket három nap múltán nafcillinnel és rifampinnal cserélték fel. Láztalanná vált, és klinikailag javulás mutatkozott. Anaemiája azonban fokozódott, székletében vért találtak.Kolonoszkópia során a colon ascendens carcinomájára derült fény, ami miatt a colon jobb felét eltávolították. A műtétet követő harmadik napon gyors, arrhythmiás szívműködést észleltek.

Egy 19 éves nő fokozódó effort dyspnoe miatt fordult orvoshoz. Születésétől fogva cianotikus volt. Hat hónapos korában az aorta és az a. pulmonális között Waterston-shunt kialakítására került sor. 

Egy 48 éves elhízott asszony telefonálás közben hirtelen intenzív nyomást érzett mellkasában és torkában, és hideg veríték öntötte el. Lefeküdt, a mellkasi fájdalom azonban nem szűnt, végül kihívták a mentőket. 

Egy 73 éves asszony tévénézés közben hirtelen eszméletét vesztette. 10 perccel később, miután magához tért, erős mellkasi fájdalmat és légszomjat érzett. 

Egy 48 éves asszony többféle betegsége miatt járt orvosi ellenőrzésen, legfőbb panasza a mind kifejezettebb effort dyspnoe volt. 

Egy 72 éves férfi két hónapja kezdődött, fokozódó nehézlégzés és lábdagadás miatt került kórházba. Felvételekor nem tudott 10 méternél többet megtenni. 

A 63 éves férfira egy szokatlanul hideg téli éjszakán egy italbolt mögötti sikátorban találtak rá, és onnan szállították kórházba a mentők.

hirdetés
hirdetés

books.medicalonline