hirdetés

Cyanosis és balkamra-hipertrófia

Egy 19 éves nő effort dyspnoe miatt fordult orvoshoz. Születésétől fogva cianotikus volt. Hat hónapos korában az aorta és az a. pulmonális között Waterston-shunt kialakítására került sor. Ezt követően akut nehézlégzéses rohamai megszűntek és a cyanosis is enyhült.Gyermekkorában fizikai aktivitását a dyspnoe korlátozta. Időnként venasectióra is sor került. Az utóbbi időben emocionális nyugtalanságot tapasztalt, és terhelhetősége csökkent.
Fizikális státus: fiatal, sovány nô (tm: 166 cm, ts: 56 kg), vérnyomása 115/70Hgmm, pulzusa 89/perc, légzésszáma 24/perc, hőmérséklete 37,2 C.Kifejezett
centrális és perifériás cyanosis mellett valamennyi végtagon dobverőujjak láthatók. A szívcsúcslökés kissé erősebb. Az I. hang normális, utána hangos koraszisztolés ejekciós click hallható; a II. hang hangos, nem kettôzött, a sternum bal széle mentén 1/6-os rövid szisztolés zörej hallható. Hemoglobin: 170 g/l, hematokrit: 0,55, fehérvérsejtszám: 8500. A szérum elektrolit-, BUN-, kreatinin- és glükózszintje normális. A mellkasröntgenen a szív jobbra jelentősen megnagyobbodott, a pulmonális ív és a centrális pulmonális artériák tágak, a perifériás vaszkuláris rajzolat szabályos.


A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 6,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.