hirdetés

Alacsony pulzusszám, ájulásközeli állapot és pangásos szívelégtelenség

Egy 62 éves férfit krónikus pangásos szívelégtelensége kiújulása miatt vettek fel a sürgősségi osztályra. Amikor megérkezett, fokozódó orthopnoéról, éjszakai nehézlégzésről panaszkodott, rákérdezésre többszöri ájulásszerű rosszullétről is beszámolt. Kórelőzményében nem következetesen kezelt és kevéssé ellenőrzött hypertonia szerepelt. Az effort dyspnoe három éve kezdődött, a nagyvérköri pangás jelei két éve jelentek meg.Gyógyszereit (digoxin, furosemid, kálium-klorid és enalapril) több mint egy hónapja elhagyta. Fizikálisan gyenge, krónikus beteg benyomását keltő férfi. Pulzusa szabálytalan, 50/perc frekvenciájú, vérnyomása 166/86 Hgmm, légzésszáma 22/perc, hőmérséklete 37 °C, artériás oxigénszaturációja pulzoximéterrel mérve 92%. A v. jugularisban a vénás nyomás emelkedett, mindkét tüdő felett tompulat és crepitatio észlelhető. Az I. hang intenzitása változó, a II. szívhang tompa, nem kettőzött. Mérsékelt boka-oedema mutatkozik. Neurológiai eltérés nincs.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.