hirdetés

Szívelégtelenség, szupraventrikuláris tachycardia és cardiomyopathia

Egy 38 éves férfi dyspnoe, orthopnoe és lábdagadás miatt került kórházba. Panaszai két éve kezdődtek és digoxin, furosemid, hidralazin, kálium-klorid és warfarin adása ellenére egyre fokozódtak. Betegségét echokardiográfiás lelete alapján idiopathiás dilatatív cardiomyopathiának tartották.
  A fizikális vizsgálat során 155/perces, ritmusos szívműködés és pulsus alternans volt észlelhető. Légzésszáma 22/perc, hőmérséklete 37 °C, vérnyomása 105/87 Hgmm, pulzus-oximetriával mért oxigénszaturációja 95%-os volt. A vena jugularisban a vénás nyomás mérsékelten emelkedett volt, mindkét tüdő bázisa felett pangásos szörtyzörejeket lehetett hallani. A szívhangok tompák voltak, de sem szívzörej, sem pericardialis dörzsölés, sem galoppritmus nem volt észlelhető. Az alsó végtagokon, térdtől lefelé az ujjbenyomatot megtartó jelentős ödéma mutatkozott. A mellkasröntgenen jelentősen megnagyobbodott szív, kisvérköri pangás és kevés pleurális folyadékgyülem ábrázolódott.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.