hirdetés

Megbetegedések az utazás célhelyén: környezeti ártalmak

A cikksorozatunk előző részében említett, az utazás mint noxa által kiváltott betegségeken kívül az utazóra a célhelyen is leselkednek olyan ártalmak, amelyekre az utazás előtti tanácsadás során fel kell hívni a figyelmét. Helyi tényezők okozta, önálló kórokkal jellemezhető betegségekről van szó, noha az utazáshoz társult megbetegedéseknek tekintjük őket. Úgy is fogalmazhatunk, hogy az utazás facilitálja ezeket a megbetegedéseket. A célhely betegséget okozó tényezői lehetnek a felkeresett terület földrajzi elhelyezkedéséből eredő ártalmak, az adott területen endémiás fertőző betegségek, valamint a helyi flóra vagy fauna által okozott kórképek (1. táblázat).

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.