hirdetés

Utazási tanácsadás vízi sportolásra indulóknak

A szabadidő- vagy rekreációs sportok az utóbbi évtizedekben egyre növekvő népszerűségre tesznek szert és nem csak a fiatal korosztály körében. Noha hazánk magas hegyek és tenger nélküli ország, mégis több mint 40 000 vizsgával rendelkező könnyűbúvár és több mint 600 000 síelő vár évente arra, hogy az évszaknak megfelelő hobbisportját űzhesse. Mivel szinte mindegyik szabadidősport csak külföldön űzhető, érthető, hogy a rekreációs sportok az utazási orvostan látókörébe kerültek. Sajnos a politika is felfigyelt rájuk: „extrém” sportként címkézve (az egyébként szakirodalom által is kimutatott alacsony kárhányadú) a szabadidő-sportok némelyikét, és a sportolás kapcsán keletkezett betegségeket/sérüléseket kizárta a társadalombiztosítási ellátások köréből. (1)

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Felkai Péter
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.