Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 237
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-03-13

A The Lancet új preprint tanulmánya szerint a metformin – különösen a SARS-CoV-2 fertőzés korai szakaszában szedve – szerepet játszik a long-COVID megelőzésében

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-02-08

Bár külön tudományok foglalkozik az öregedéssel összefüggő betegségek kialakulásának késleltetésével és/vagy az élettartam meghosszabbításával, nincsenek olyan markerek, amelyek alapján megállapítható lenne, hogy a lehetséges kezelések befolyásolják az öregedés folyamatát.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXIX. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2023-01-11

A génterápia folyamatosan fejlődő speciális kezelési eljárás. Módszere a be­tegségért felelős hiányzó gén pótlása, a genetikai információ átíródását gátló tényezők kiiktatása, a kórosan működő gén kiütése, és különféle gén­szerkesztési eljárások. A közlemény a neurodegeneratív és neuromuscularis betegségek génterápiás lehetőségeit ismerteti.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-12-30

Egy nemzetközi konszenzus szerint a modern kor gyógyszerei ma már bizonyos esetekben lehetővé teszik a nemrégiben diagnosztizált 2-es típusú cukorbetegségből történő remissziót.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-11-14

Egy új, glukagonszerű peptid-1 (GLP-1)/glukagon kettős receptor agonista egy 2. fázisú vizsgálatban eredményesen csökkentette az elhízott 2-es típusú cukorbetegek testsúlyát.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-10-24

A harmadik fázisban, az ONWARDS program keretei között vizsgált icodec inzulin 2-es típusú cukorbetegségben jelentősen csökkentette a hemoglobin A1c szintet, a hipoglikémia rizikójának növelése nélkül.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-10-10

A hosszú vizsgálati időszakkal operáló GRADE klinikai vizsgálatban metformin mellé adott négy hatóanyag hatásosságát hasonlították össze.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-08-16

Az EMA-CHMP pozitívan véleményezte a diabetes mellitus kezelésére szolgáló Mounjaro (tirzepatid) készítményt.

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-05-20

Az egyéb antidiabetikus kezelésekhez adott dapagliflozin a hemoglobin A1c szintek javításával segíthet a 2-es típusú diabetesben szenvedő gyermekeknek, serdülőknek és fiatal felnőtteknek.

#10
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-05-13

A 2-es típusú cukorbetegségben és diagnosztizált atheroscleroticus szív- és érrendszeri betegségben szenvedő betegek halálozási aránya jelentős mértékben csökkent a SGLT2-inhibitor + GLP-1 RA kombinációs kezelés hatására.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.