>   Aktuális   |   >   Szimpózium   |   >   Összefoglaló közlemény   |   >   E-medicina   |   >   Esettanulmány
 
a.png

Aktuális

>

Progressziómentes túlélés nem-kissejtes tüdőrákban

A CodeBreaK 100 fázis II klinikai vizsgálatban a szotoraszib hatóanyaggal progressziómentes túlélést sikerült elérni nem-kissejtes tüdőrákban.

>

Covid-betegek antikoagulálása

A betegség korai szakában elkezdett teljes dózisú antikoaguláció csökkenti az életvédő beavatkozások szükségességét COVID-betegekben.

>

Megkezdődhet a felnőtt SMA-betegek kezelése a Spinraza készítménnyel

Megállapodás született az Egészségbiztosító és a Spinraza gyártója között, így mostantól hazánkban is elindulhat a felnőtt SMA-betegek kezelése a Spinraza készítménnyel.   

>

Fázis III szakaszba ért a COVID-19 elleni inhalálható interferon

A Synairgen PLC a kedvező eredményeket követően fázis III vizsgálatot indít a hospitalizált COVID-19 fertőzött betegek belélegezhető interferonos kezelésének értékelésére.

>

Gyógyszerkeresés metamfetamin-függőségre

A fázis III ADAPT-2 vizsgálat szerint a naltrexon-bupropion kombináció mérsékelten bár, de hatásos a metamfetamin-függőség kezelésében.

>

Hemokromatózis és demencia

Az Egyesült Királyság biobankjának adatain elvégzett elemzés szerint a férfiak herediter hemokromatózisa miatt fellépő agyi vas-túltelítődés növeli a demencia kialakulásának kockázatát.

>

Alvászavarok COVID idején

A COVID-19 pandémia során világszerte az egyik legkiterjedtebb probléma az alvászavar, ami hosszú ideig tart és negatívan befolyásolja a fizikai, mentális, és érzelmi állapotot.

>

A tünetmentes COVID-19 fertőzések problémája

Egy szisztematikus elemzés bizonyította, amit a klinikusok már korábban is feltételeztek: a SARS-CoV-2 vírussal fertőzött betegek legalább egy harmadánál soha nem jelentkeznek tünetek.

>

Immunrendszert erősítő antitestet vizsgálnak az Alzheimer-kór kezelésében

Az idei év első felében megkezdődhetnek a klinikai vizsgálatok Alzheimer-kór kezelésében az ImmunoBrain Checkpoint új, immunrendszert erősítő antitestjével.
-

állás

Swan Lake Központ magán addiktológiai rehabilitációs intézet pszichiáter kollégákat keres Balatonfűzfőn.

-          Főállás, de kezdetben lehet heti 3-4 napos részállás is

-          Budapestről heti 2-szeri lejárással végezhető

-          Telefonos készenlét, minimális teendővel

-          Havi 1 hétköznapi ügyelet

-          Pszichoterápiás orientáció (képzettség nem kell)

-          Versenyképes fizetés

-          Étkezés és utazás és átmenetileg a szállás támogatása

Fényképes önéletrajzát az info@swanlake.hu -ra várjuk. Érdeklődés: +36 30 158 0787

-
sz.png

Szimpózium

>

A TRK fehérjék fúziójának szerepe pajzsmirigydaganatok kialakulásában és felhasználásuk terápiás célpontként

Korunkban a leggyakoribb rosszindulatú endokrin tumor a pajzsmirigyrák, mely sokáig észrevétlen maradhat. Terápia eddig rendszerint sebészeti beavatkozásból és jód radioizotóp terápiából, terápiarefrakter esetekben két tirozin-kináz-gátló alkalmazásából állt. A pajzsmirigyrákok genetikailag korlátozott számú mu­tációra vezethetők vissza, többek között a tropomiozinreceptor-kinázokat kódoló NTRK gének átrendeződésére. Ilyen betegpopulációban ígére­tesnek tűnik egy új generációs tirozin-kináz-inhibitor gyógyszercsalád.
-
ooo.png

Összefoglaló közlemény

>

Az előrehaladott veserákok onkológiai kezelésének aktualitásai

Az előrehaladott vagy áttétes vesekéreg-daganatos betegek kezelésében a terápiás lehetőségek a 15 éve tartó tirozin-kináz-inhibitor- (TKI-) éra után jelentősen bővültek az új típusú immunterápiák megjelenésével, valamint a korábbi standard nephrectomia szerepének és időzítésének átértékelődésével. Különösen kedvező eredmények érhetők el, ha első vonalban az immunonkológiai készítményeket kombináljuk CTLA4-gátlóval vagy VEGFR-gátlóval. Az eddig mértékadó terápiák (sunitinib, pazopanib) a jó prognózisú betegek kezdeti terápiájában továbbra is opciók. Közleményünkben ismertetjük napjaink modern terápiás lehetőségeinek alapjait és a legújabb kezelési irányokat.   

>

A perindopril / indapamid fix kombináció hatékonysága: az ACES, FORSAGE, FORTISSIMO és PICASSO vizsgálatok eredményeinek elemzése

A világos útmutatást adó szakmai irányelvek, illetve a rendelkezésre álló számos vérnyomáscsökkentő hatástani csoport ellenére, a hypertoniás betegek többségénél nem sikerül elérni a megfelelő vérnyomás céltartomá­nyokat. Az alábbi tanulmány a perindopril+indapamid fix kombinációkkal készült, beavatkozással nem járó vizsgálatok összevont eredményeit ismer­teti, amely igazolja, hogy az ACE-gátló és a tiazidszerű diuretikum kom­binációja hatékony választás a célérték feletti várnyomással rendelkező hypertoniás betegek széles rétegeinek számára.    

>

Obesitas-hypoventilatiós szindróma

Az elhízás a leggyakoribb metabolikus betegség a világon. Egyes elhízott egyéneknél Pickwick-szindróma  (obesitas-hypoventilatiós szindróma, OHS) alakul ki súlyos nappali álmossággal. A betegek többsége obstruktív alvási apnoéban is szenved, ami erélyes kezelést indokol. Az OHS kezelése főként a testsúly csökkentéséből áll.   
-
e.png

E-medicina

>

COVID-19: WHO-app és az amerikai elnök COVID-19 elleni gyógyszerkoktélja

Megkaphatná-e azokat a gyógyszereket egy magyar beteg is, amikkel az amerikai elnököt kezelték, miután kiderült, hogy COVID-19-beteg? Mik voltak ezek, és elérhetők-e nálunk? Bár a WHO egyiket sem tartja igazoltan hatásosnak, mégis, vészhelyzet van! A WHO alkalmazása arra használható, hogy képezzük magunkat a betegség kapcsán, még magyarul is, oklevelet is kapva a kurzus elvégzéséről.   
-
e.png

Esettanulmány

>

Kabazitaxel hosszú idejű alkalmazása metasztatikus prosztatadaganat kezelése során: két eset ismertetése

Az elmúlt időszakban jelentős fejlődés történt a prosztatarákos betegek ellátásában. A lokális betegségek kezelése a korábbi beavatkozásokhoz képest sokkal jobb terápiás válasszal és kevesebb mellékhatással jár, kö­szönhetően a laparoszkópos műtéti eljárásnak és a modern sugárkezelési lehetőségeknek. 
-
c.png

Cikkreferátum

>

Az upadacitinib monoterápia hatásossága methotrexatra nem reagáló rheumatoid arthritisben

A rheumatoid arthritis első vonalbeli kezeléseként methotrexat adását javasolják. Ezt azonban nem minden beteg tolerálja, illetve nem minden betegnél vált ki terápiás hatást. Ezért nagy jelentőségűek a methotrexatot nem tartalmazó terápiás sémák. Az upadacitinib megfelelő hatásosságot és gyors hatáskezdetet mutat a rheumatoid arthritis azon eseteiben, me­lyek nem reagálnak kielégítően methotrexat adására. Az upadacitinib monoterápia megfelelő biztonságossági profil mellett jelentősen javítja a betegségkimeneteleket tükröző paramétereket.
-
c.png

COVID-19 INFO

>

A COVID-19 kockázati faktorai gyermekkorban

Egy amerikai vizsgálat szerint a COVID-pozitív gyermekek többnyire közvetlen érintkezésben voltak vírushordozókkal, de az is előfordult, hogy nem sikerült környezetükben vírushordozó kontakt személyt azonosítani.

>

Kapacitásbővítés miatt érkezik átmenetileg kevesebb Pfizer/BioNTech vakcina

A Belgiumban működő üzem kapacitásbővítése miatt érkezik átmenetileg kevesebb vakcina több országba, így például Kanadába és egyes EU tagállamokba.

>

Egyéb betegségekkel rendelkezők COVID-19 elleni védőoltása

Az amerikai CDC frissítette a különböző kísérőbetegségekkel rendelkező személyek koronavírus elleni védőoltásával kapcsolatos, előzetesen kiadott ajánlásait.
-

Kapcsolat

KIADÓ:

Professional Publishing Hungary Kft.
1037 Budapest, Montevideo u. 3. 
Fax: +36-1-430-4519
E-mail: tihanyi.petra@pphmedia.hu

Főszerkesztő:  

Dr. Nagy Judit 
Tel: +36-30-922-0137
Fax: +36-1-430-4519
E-mail: nagy.judit@pphmedia.hu

Szerkesztő:

Dr. Simonfalvi Ildikó
Fax: +36-1-430-4519

Ügyfélkapcsolat:

Pécsi Andrea
Tel: +36-30-552-5024
Fax: +36-1-430-4519
E-mail: pecsi.andrea@pphmedia.hu

Horváth Ágnes
Tel: +36-70-372-4481
E-mail: horvath.agnes@pphmedia.hu

A hírlevéllel kapcsolatos technikai ügyintézés:

Bakonyi Anna
Fax: +36-1-430-4579
E-mail: bakonyi.anna@pphmedia.hu

 

-
© 2009 - 2021, OTSZ Online
 A PPH Media adatkezelési tájékoztatóját ITT olvashatja.