A COVID-19 kockázati faktorai gyermekkorban

Egy amerikai vizsgálat szerint a COVID-pozitív gyermekek többnyire közvetlen érintkezésben voltak vírushordozókkal, de az is előfordult, hogy nem sikerült környezetükben vírushordozó kontakt személyt azonosítani.

A Centers for Disease Control and Prevention COVID-19 Response Team továbbá Dr. Charlotte Hobbs és munkatársai (University of Mississippi, Jackson) munkatársai 397, 18 év alatti gyermek, ill. serdülő részvételével végeztek egy esetkontrollos (case-control) vizsgálatot a gyermekkori COVID-19 fertőzéshez társuló iskolai-, közösségi- és egyéb közeli kapcsolatok felmérése céljából. A vizsgálatban résztvevő személyeknél a University of Mississippi Medical Center-ben lévő járóbeteg rendelésen, illetve sürgősségi részlegen végezték a COVID-19 teszteket 2020. szeptember 1. és november 5. között.

Csaknem a gyermekek kétharmadát családtagok exponálták a vírussal

Az összes megfigyelt résztvevő közül 82 gyermek (21%) volt 4 évesnél fiatalabb, 214 volt leány (54%), 217 (55%) volt nem-hispán fekete és 145 (37%) volt nem-hispán fehér. A gyermekek több mint a felénél (53%-ánál) COVID-19 tünetek miatt történt a teszt. A tesztelés során pozitívnak bizonyultak 66%-ban kerültek bizonyítottan közeli kontaktusba egy COVID-19 pozitív személlyel, ez a COVID-os személy 64%-uknak a családtagja 15%-uknak pedig az iskolatársa, 27%-uknak pedig bölcsödés vagy óvodástársa volt.

Valamennyi vizsgálatba vont gyermek a pozitív COVID-19 teszt előtt legalább 14 nappal már nem volt iskolában, bölcsödében vagy óvódában. A szerzők szerint az iskola látogatása nem volt semmilyen összefüggésben a pozitív teszt-tel. A pozitív esetek 64%-ában, a negatív esetek 76%-ában volt bizonyítható, hogy szüleik, illetve iskolájuk személyzete maszkot viselt. A pozitívnak bizonyult gyermekek COVID-19 kontaktusa legtöbbször családtag volt, ritkábban egy bentlakásos iskolatárs. Valószínűbb, hogy a vírus-tesztelés előtti két hétben gyakrabban vettek részt a saját családjukon kívüli eseményeken, vagy más gyerekkel való programokon. A pozitívnak bizonyult gyerekek szülei nem nagyon hordanak maszkot a 2 évnél idősebb gyermekeik közelében sem.

A tanulmány szerzői megjegyezték, hogy nem emelkedett a pozitív tesztek valószínűsége, ha a SARS-CoV-2 mintavétel előtti 2 hétben a gyermekek iskolába jártak, vagy bentlakásos suliban voltak, igaz, hogy a Mississippi Egészségügyi Minisztérium maszkviselést ír elő ezeken a helyeken.

Hobbs Doktornő és munkatársai ugyanakkor felsorolták a tanulmány 4 hibáját is. Először: a vizsgálatba vontak nem tekinthetők reprezentatívnak a többi amerikai államban tanulók összetétele szempontjából. Nem osztályozták a résztvevőket speciális, sajátos jellemzőik szerint. Nem különböztették meg az iskolai maszk-használat szerint a szülőket. Végül az „eset” és a „kontroll” státusz sem pontosan elkülöníthető, mivel a PCR vizsgálat szenzitivitása és specificitása eltérhet.

A CDC 2020. december 14-i beszámolója szerint az USA összes COVID-19 beteg 10,2%-a volt 18 év alatti gyermek illetve serdülő. Továbbra is különös gondot kell fordítani a gyerekek védelmére, a kockázati faktorok kizárására, az expozíciók csökkentésére az iskolákban, a közösségekben, stb.

A tanulmány azt mutatta, hogy a COVID esetek jóval gyakoribbak, ha az iskolákban és a családokban nem viselnek maszkot, illetve az iskolákban nem tartják be a CDC által előírtakat. Ha a szociális távolságtartásra és a maszkviselésre vonatkozó előírásokat betartják, akkor az iskolák biztonságos helyek a gyermekek számára.

Az eredmények azért is igen fontosak, mert sok szülő a vírusfertőzéstől való félelmében nem engedi iskolába gyermekeit. Ennek egyik következménye, hogy a gyermek megsínyli a társaság és kapcsolatok hiányát, ami sok esetben a szorongást és a depressziót eredményezhet. Sokkal fontosabb, hogy a családok valóban megértsék a családi és baráti közös buborékba lényegét, és mellőzzék a buborékon kívüliekkel a baráti találkozókat, együttléteket, sporttevékenységeket, hisz a COVID-os esetek többsége ezekből származik.

Források: 

Pivovarov J. Study confirms key COVID-19 risk factors in children. MDedge Pediatrics. January 7, 2021.

MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 2020;69:1925-9. doi: 10.15585/mmwr.mm6950e3

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.