A tünetmentes COVID-19 fertőzések problémája

Egy szisztematikus elemzés bizonyította, amit a klinikusok már korábban is feltételeztek: a SARS-CoV-2 vírussal fertőzött betegek legalább egy harmadánál soha nem jelentkeznek tünetek.

Az Annals of Internal Medicine 2021. januári  számában online publikált cikk szerzői  szerint az, hogy három fertőzött személy közül egy tünetmentes marad,  rendkívül aggasztó a járvány terjedése szempontjából. Ezért azt is  felvetik, hogy azonosításuk, felkutatásuk érdekében talán  változtatni kellene a tesztelési eljárásokon. Dr. Daniel Oran (Scripps Research Translational Institute, La Jolla, California) és munkatársainak közleménye akkor  jelent meg, amikor az azonosított  COVID-19 esetek száma az USA-ban meghaladta a 25 milliót. A népegészségügyi hatóságok figyelme egyre inkább a jobban fertőző, valószínűleg halálosabb SARS-CoV-2 variánsok felé irányulnak, az új elnöki adminisztráció megpróbál megfelelni a vakcina-elosztás óriási követelményeinek.

A szisztémás felmérésben 1.8 millió személy adatait összegezték, amelyeket 43 féle PCR vizsgálat és 14 felé antitest vizsgálat során gyűjtöttek  2020. november 17-éig. A cikk állítása szerint a legjobb minőségű bizonyítékok Angliából és Spanyolországból érkeztek: Angliából 365.000, Spanyolországból 60.000 szerológiai lelet. A tünetmentes esetek azonos arányban fordultak elő: Angliában 32,4%-ban, Spanyolországban 33%-ban, igen figyelemre méltó, hogy az angol és a spanyol nemzeti antitest felmérés csaknem azonos eredményekkel járt: a SARS-CoV-2 fertőzöttek egyharmada teljességgel tünetmentes.

Hosszú ideig tartott, míg a tünetmentes fertőződés és fertőzés továbbadás lehetőségét elismerték: Dr. Camilla Rothe egy éve számolt be a tünetmentes átvitel lehetőségéről, akkor a @NEJM cáfolta ezt és tudománytalannak tartotta az állítást. A TIME magazin viszont később Rothe-ot beválasztotta a 2020-as év első 100 legbefolyásosabb emberei közé.

Tünetmentes vs soha tünettel nem járó

A „tünetmentes” kifejezés félrevezető lehet, mivel olyan személyek is lehetnek ezek között a személyek között, akiknél a fertőzés jelei (tünetei) csak később jelennek meg, őket „preszimptomás” betegcsoportként definiálják, és már kezdetben is úgy gondolták, hogy ők valószínűleg kis hányadát teszik ki a tünetmentes fertőzötteknek. A hosszú követésen alapuló, u.n. longitudinális vizsgálatok be bizonyítékai szerint a tünetmentes személyek kb. háromnegyede később is tünetmentes marad, így a „preszimptómások” a tünetmentes fertőzöttek mintegy negyedét tehetik ki. Az adatok csak közelítő pontosságúak mivel a felmérések heterogén jellege miatt, nem végeztek az adatokból meta-analízist.

Otthon végzendő tesztek?

A szerzők szerint a SARS-CoV-2 fertőzés tünetmentes prevalenciájának ismeretében a COVID-19 ellenőrzés stratégiáját meg kell változtatni azért, hogy megakadályozzuk a tüneteket megelőző, vagy teljesen tünetmentes állapotban lévő emberekről való átterjedést. Javasolják, hogy széles körben tegyék elérhetővé a  gyors, olcsó otthoni elvégezhető próbákat, és ezek ismételt használatára kérjék a lakosságot, hogy felismerhetők és izolálhatóak legyenek a tünetmentes vírushordozók a pandémia további terjedésének lassítása és az egészségügy tehermentesítése érdekében.

McNamara D. More than one third of COVID-19 infections are asymptomatic. Medscape Medical News. January 25, 2021.

Oran DP, AM, Topol EJ. The poportion of SARS-CoV-2 infections that are asymptomatic. A systemtic review. Ann Intern Med. 22 January 2021, https://doi.org/10.7326/M20-6976

Oran DP, AM, Eric J. Topol. Prevalence of asymptomatic SARS-CoV-2 infection. A narrative review. Ann Intern Med. 1 Sept 2020, https://doi.org/10.7326/M20-3012

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.