A COVID-19 fertőzést okozó új szuper vírustörzsek

Az új szuperfertőző koronavírus-törzsek megjelenése miatt igen fontos és sürgős a korlátozások újragondolása.

A többi vírushoz hasonlóan a COVID-19 fertőzést okozó vírus is hajlamos a mutációra, ám ezek a módosulások nem feltétlenül járnak azzal, hogy a kórokozó veszélyesebbé válik, vagy terjedése felgyorsul. Néha előfordulhat, hogy a mutáció kompetitív előnyt biztosít a már meglévő változatokhoz képest, így a módosult vírus túlszaporodja az eddigieket.

 

A SAES-CoV-2 esetében annál inkább fennáll a mutáció lehetősége, mert az új koronavírus mostanra sok millió embert fertőzött meg világszerte, ezért megnőtt a mutációk kialakulásának az esélye is.

Az Egyesült Királyságban kimutatott szupertörzs tüskefehérjéjében ugyanazt a mutációt (N501Y) hordozza, mint a dél-afrikai mutáns változat, ám a Föld két eltérő pontján kimutatott mutáció egymástól függetlenül alakult ki. „Ez nem véletlenszerű folyamat eredménye – hangsúlyozza Alex Greninger, a Washington Egyetem virológiai laboratóriumának vezetője. – A vírus úgy alakítja önmagát, hogy minél hatékonyabban legyen képes megfertőzni az embereket. Az emberhez való alkalmazkodásának lehetünk a szemtanúi az Egyesült Királyságban.”

„A vírusok tüskefehérjéinek mutáció azt célozzák, hogy fokozódjon a vírus fertőző képessége” – hívja fel a figyelmet legutóbbi kutatásaik alapján Rafael Najmanovich, a montreali egyetem biológus professzora.

A vírus tüskefehérjéinek pozíciója „nyitott” és „zárt” illetve bármely köztes állapotú lehet. Csak nyitott pozíciójukban képesek az ACE2-receptorokhoz kötődve bejutni az emberi sejtekbe.

Najmanovich munkacsoportja kimutatta, hogy az új génmódosulások nyomán a tüskefehérjék 40%-kal hosszabb ideig képesek nyitott helyzetben maradni, mint a vírus korábban fertőző változatainak tüskeproteinjei, melynek következtében jelentősen megnő a vírus fertőző képessége. Ez egyben azt is jelenti, hogy kevesebb víruskópia – azaz kisebb dózis – is elegendő ahhoz, hogy valakit megbetegítsenek – ez az állítás azonban Najmanovich szerint még bizonyításra szorul.

A vírus erőteljesebb fertőző képessége azt is maga után vonja, hogy szigorúbb intézkedések szükségesek a vírus e variánsa által okozott járvány lassítása érdekében. Ezzel kapcsolatban a közelmúltban többen – többek között a CDC korábbi igazgatója, dr. Tom Frieden – felvetették, hogy talán nagyobb védő képességű maszkokat kellene viselniük az embereknek, azonban ezekből továbbra sem tudják kielégíteni az igényeket. Dr. Marc Lipsich, a Harvard epidemiológus professzora a fentiek ismeretében azt javasolja, hogy minél nagyobb egy adott variáns fertőző képessége, annál nagyobb hangsúlyt kell fektetni a „maradj otthon” üzenet sulykolására, és ugyanilyen fontos az otthonunkon kívüli kontaktusok számának csökkentése, ezekkel az intézkedésekkel ugyanis legalább egyharmadával csökkenthető az új fertőzések száma, így reményünk lehet a járványgörbe újbóli ellaposítására.

Egyelőre nem pontosan tisztázott, hogy a mutációk hatással vannak-e a már engedélyezett vakcinák által nyújtott védelem mértékére, de a szakemberek reménykednek abban, hogy a vakcinák által generált erős immunválasz azokat hatásossá teszi más vírusvariánsokkal szemben is. Mindazonáltal a vakcinagyártók máris megkezdték a vizsgálatokat e kérdés megválaszolására.

A Pfizer és a texasi egyetem előzetes eredmények formájában most közzétett vizsgálata szerint vakcinájuk minden bizonnyal hatásos a N501Y variánssal szemben is. Ebben 20 olyan személy vérmintáját elemezték, akik korábbi klinikai vizsgálatokban megkapták a Pfizer-BioNTech vakcináját. Kimutatták, hogy az oltottak szervezetében termelődött antitestek védelmet nyújtanak a N501Y mutációt hordozó vírus okozta fertőzéssel szemben is. Ugyanakkor kutatásuk gyengéjeként említik, hogy a Dél-Afrikában izolált varián egy E484K-nak nevezett további mutációt is hordoz, amire nem terjedt ki a mostani vizsgálat. „Mindenesetre erős bizakodásra adhat okot, hogy legalábbis a N501Y mutáció tekintetében nem lehet probléma, és éppen ez a mutáció az, ami a legnagyobb aggodalmat kelti az emberekben” – nyilatkozta dr. Philip Dormitzer, a Pfizer tudományos igazgatója.

Az új törzsek megjelenése miatt a korlátozó intézkedések lazítása után ismételt szigorítások válhatnak szükségessé, például az iskolák újranyitása után vissza kell térni a virtuális oktatásra, illetve a tervezett újranyitásokat későbbre kell halasztani.

Forrás:

Medscape 

Medical News Today 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.