hirdetés

Gyógyszerkeresés metamfetamin-függőségre

A fázis III ADAPT-2 vizsgálat szerint a naltrexon-bupropion kombináció mérsékelten bár, de hatásos a metamfetamin-függőség kezelésében.

hirdetés

A NEJM január 14-én közölte az ADAPT-2 fázis III klinikai vizsgálat eredményeit, amelyek szerint a tartós leadású naltrexon injekció és a naponta szedett bupropion tabletta kombinációja mérsékelt hatásosságot mutatott a metamfetamin-függőség kezelésében. A vizsgálatot (NCT03078075) az Egyesült Államokban található 6 vizsgálati központban végezte a University of Texas Southwestern Medical Center, a National Institute on Drug Abuse (NIDA) és a The Emmes Company LLC összesen 403, 18-65 év közötti résztvevő bevonásával.

 

A vizsgálati hatóanyagokról (naltrexon és bupropion)

A naltrexon egy hosszú hatástartamú opioid-antagonista, mely blokkolja az agy opioid receptorait. Széles körben használják opioid- és alkoholfüggőség kezelésére tabletta és implantátum formában egyaránt. Csökkenti a metamfetamin-fogyasztást követően jelentkető eufória érzetet, valamint mérsékli a szer utáni vágyakozást. Heroinhasználóknál figyelték meg, hogy a naltrexont kapó droghasználók nem tudnak „elszállni” a kábítószertől.

A bupropion egy atípusos antidepresszívum, amely a noradrenalin és a dopamin visszavételét gátolja az idegsejtekben, továbbá egyúttal nikotin antagonista is. Érdekesség, hogy az Európai Unióban 2014 óta forgalomban van egy naltrexon/bupropion hatóanyagú retard tabletta kiszerelésű készítmény, a Mysimba, amely felnőtt (18 éves és idősebb) betegek csökkentett kalóriatartalmú étrendjének és fokozott fizikai aktivitásának kiegészítéseként a testtömeg csökkentésére javallott.

 

A klinikai vizsgálatról

A 2017-ben megkezdett ADAPT-2 klinikai vizsgálat érdekessége, hogy két olyan hatóanyag kombinációjának hatásosságát vizsgálta a metamfetamin-dependencia kezelésében, amelyek külön-külön korábbi vizsgálatok eredményei szerint nem mutattak hatásosságot ebben az indikációban. Ezt a típusú függőséget elsősorban viselkedés-terápiával kezelik, mert egyelőre nincs rá jóváhagyott gyógyszeres lehetőség. A vizsgálat minden betegnél három hónapig tartott, és két szakaszból állt. Az első szakaszában a betegeket két csoportra osztották. Az egyik csoport a kombinációs terápiát kapta, azaz három hetente naltrexon injekciós kezelést (4 izomba adott injekció, 380 mg), és naponta kellett szedniük a bupropion hatóanyagú tablettát (450 mg/nap). A másik csoport placebo injekciókat és tablettákat kapott. Az első vizsgálati szakasz, azaz hat hetes kezelési időszak végén a placebo csoportnál vizeletvizsgálattal bizonyosodtak meg arról, hogy a „kezelés” hatásosnak bizonyult-e. Ha nem, akkor a betegek a második szakaszba kerültek, ahol ismét placebo és kezelt csoportba randomizálták őket. Az elsődleges cél a „tiszta” vizeletminta elérése volt. Az 5. és 6. hétre a kombinációs kezelést kapó csoport betegeinek 17%-a produkált kábítószer-maradvány mentes vizeletminták, ugyanez a placebo csoportnál mindössze 3% volt. A 11. és 12. hétre ez a mutató 11%-ra illetve kevesebb mint 2%-ra módosult. Azt is megfigyelték, hogy a kezelés számottevően mérsékelte a kábítószeréhséget, javította az életminőséget, és nem jelentettek súlyos mellékhatásokat.

A kombinált kezelés tehát egyértelműen hatásosságot mutatott, viszont a hatásosság mértéke csekély volt. A vizsgálatot vezető kutatók figyelmeztetnek, hogy mivel ez egy függőség, a naltrexon-bupropion kezelés közel sem jelent biztos megoldást. Az orvosok szerint pedig minden 9 betegből mindössze 1 fogja sikeresen befejezni a terápiát, ráadásul mivel nem generikus készítményről van szó, ez elég költségesnek is számít.

 

A metamfetamin-függőségről, -használatról és a szer elterjedtségéről röviden

A metamfetamin – a kokaintól eltérően, amely növényi származék – egy szintetikus, mesterségesen előállított kémiai anyag. A „met”-et általában illegális, rejtett laboratóriumokban állítják elő úgy, hogy az amfetamin vagy az amfetamin-származékok különböző formáit a hatás fokozása érdekében más kémiai anyagokkal keverik össze. Az általános forgalomban lévő, pl. megfázás elleni tablettákat gyakran használják a drog előállításának alapanyagaként. A „metfőző” kivonja a tabletta bizonyos összetevőit, és erősségük fokozása érdekében olyan vegyi anyagokkal kombinálja ezeket, mint az akkumulátorsav, a csatornatisztító, a lámpaolaj és a fagyálló folyadék. Ezek a veszélyes vegyi anyagok robbanékonyak, és mivel a metfőzők maguk is gyakran bódult kábítószer-használók, nem ritka, hogy súlyos égési sérüléseket szenvednek, és testileg deformálódhatnak, vagy akár meg is halhatnak, amikor a vegyi anyagok felrobbannak. Az ilyen balesetek a közeli lakóházakban vagy épületekben élőket is veszélyeztetik. Az illegális laboratóriumok ezen kívül nagyon sok mérgező veszélyes hulladékot termelnek: 1 kg metamfetamin előállítása során 6 kg hulladék keletkezik. Az ilyen vegyi hulladéknak kitett emberek mérgezést vagy betegségeket kaphatnak. Az utóbbi évtized gyakorlata szerint Magyarországra általában import útján került ez a kábítószer, ám tavaly és tavalyelőtt már megfigyelhető volt, hogy az előállítást is belföldön végezték, a rendőrség több droglaborra lecsapott. Nyomozati és lefoglalási adatok alapján azonban a metamfetamin egyelőre továbbra is csak az ország néhány pontján jellemző (elsősorban Pécs környékén és a Szlovákiával határos nagyvárosokban).

A metamfetamin egy fehér, kristályos drog, amelyet felszippantanak, elszívnak vagy injekcióznak. Leggyakrabban kristályos formában árult fehér por szagtalan, keserű ízű, és könnyen oldódik vízben vagy alkoholban. Más színű porokat is megfigyeltek már: barnát, sárgásszürkét, narancsszínűt, és még rózsaszínt is. Tabletta formába is préselhető. Néhányan még szájon át is fogyasztják, de mindenkiben erős vágy alakul ki arra, hogy tovább használja, mivel a drog a boldogság és a jó közérzet hamis érzését kelti – hirtelen magabiztosságot, hiperaktivitást és energikusságot. Az étvágyat is csökkenti. Ezek a hatások általában 6-8 órán keresztül tartanak, de elhúzódhatnak akár 24 órán át is. Az első élmény lehet, hogy valamennyire kellemes, de a metamfetamin már az első perctől fogva elkezdi tönkretenni az emberek életét. A metamfetamin a dopamin és adrenalin visszavételét gátolja a perifériás idegrendszer idegvégződésein, ezáltal szimpatomimetikus hatása van. Mivel ingerli a mezolimbikus jutalmi idegútvonalat, eufóriát és izgalmi állapotot okoz, ami nagy eséllyel függőséghez vezet. A metamfetamin a vér-agy-gáton átjutva az agyba kerül, ahol elindítja a noradrenalin-dopamin-szerotonin jelátviteli kaszkádot. A szer használói kényszeres cselekvéseket végezhetnek, mint például a takarítás, kézmosás vagy tárgyak babrálása (szétszedés-összerakás). Elvonási tünetként túl nagy alvásigény, túlzott étvágy és depressziószerű tünetek, valamint a szer utáni sóvárgás és szorongás jelentkezhetnek. Bebizonyosodott (az amfetamin hosszú távú fogyasztásának hatásaival ellentétben), hogy a metamfetamin hosszú távú alkalmazása emberek esetében változásokat okoz az agy szerkezetében és működésében.  Az agykárosodás lehet például  a szürkeállomány méretcsökkenése, a metabolikus markerek integritásában végbemenő változások következtében pedig több agyi régió is károsodik. A kristálymetben lévő mérgező összetevők szinte minden esetben súlyos fogromláshoz vezetnek: a fogak elfeketülnek, foltosak lesznek, és rothadásnak indulnak, gyakran olyan mértékben, hogy ki kell húzni őket.

A metamfetamin egy illegális drog, csak úgy, mint a kokain vagy a többi kemény utcai drog. Számos beceneve van – a legáltalánosabbak a feta, ice, met, vagy a leggyakoribb, a speed. A kristálymetet minden korosztály használja, de leginkább diszkódrogként fogyasztják az éjszakai szórakozóhelyeken vagy rave-partikon. Ez egy veszélyes és erős kémiai anyag, és mint minden drog, méreg, amely először élénkítőszerként hat, majd módszeresen tönkreteszi a testet. Így fogyasztása súlyos egészségügyi problémákkal – emlékezetkieséssel, agresszióval, pszichotikus viselkedéssel és lehetséges szív- és agykárosodással – jár. A mettől nagyon könnyen függővé lehet válni. A drog felemészti a test erőforrásait, és olyan pusztító sóvárgást alakít ki, amelyet csak még több drog fogyasztásával lehet enyhíteni. A kristálymet a kristályos metamfetamin rövidítése, hatása koncentrált, és sok fogyasztója arról számolt be, hogy már az első használat után függővé vált tőle. Ha idült fogyasztóktól megvonják a szert, ólmos fáradtság, levertség, depresszió, kimerültség lesz úrrá rajtuk, farkaséhség, szívpanaszok, esetleges bélgörcsök, letargia, érzelmi lehangoltság kíséretében.

A JAMA Psychiatry folyóiratban megjelent összefoglaló közlemény szerint az Egyesült Államokban 2012 és 2018 között ötszörösére nőtt a metamfetaminhoz köthető kábítószer-túladagolásos halálesetek száma, ez férfiak körében 1,8-ról 10,1/100 ezer, nőknél 0,8-ról 4,5/100 ezer fő halálesetet jelent. A European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction Magyarországról szóló jelentése szerint (2019-es adatok) a 18-34 éves népesség 13,9%-a úgy gondolja, hogy könnyen vagy nagyon könnyen be tudna szerezni ecstasyt, 10,3% pedig amfetamint. A metamfetamin esetében 9,6%, a kokain esetében 7,8%, a crack vonatkozásában pedig 6,8% véli a hozzáférhetőséget elég könnyűnek vagy nagyon könnyűnek. 2019-ben a stimulánsok (kokain, crack, amfetamin/metamfetamin, MDMA és származékai, egyéb stimulánsok) miatt kezelésbe lépők 82,2%-a férfi volt, átlagéletkoruk 30,3 év, és átlagosan 8,6 évig használtak stimuláns szereket a 2019-es kezelésbe lépésüket megelőzően. Az egyes szerek fogyasztóinak életkori megoszlását figyelve látható, hogy az egyéb stimuláns (többnyire szintetikus katinonok) fogyasztók a legfiatalabbak a stimulánshasználók között, körükben legmagasabb a 25 év alattiak aránya (37,6%) (átlagéletkoruk 28,4 év). 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Two-Drug Combo May Help Fight Meth Addiction

Bupropion and Naltrexone in Methamphetamine Use Disorder

Accelerated Development of Additive Pharmacotherapy Treatment (ADAPT-2) for Methamphetamine Use Disorder (ADAPT-2)

Methamphetamine overdose deaths rise sharply nationwide

Methamphetamine Overdose Deaths in the US by Sex and Race and Ethnicity

Az igazság a kristálymetről

2020-as ÉVES JELENTÉS (2019-es adatok) az EMCDDA számára készítette: Nemzeti Drog Fókuszpont

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.