hirdetés

Amerikában a metamfetamin is járványszerűen terjed

Az USÁ-ban 2003 óta háromszorosára emelkedett az amfetaminnal összefüggő kórházi felvételek száma és ötszörösére emelkedtek az ezen betegek ellátásának költségei.

hirdetés

Miközben az Egyesült Államokban a figyelem az opioidok túlfogyasztására irányult, szép csendben az  amfetamin fogyasztás is egyre nagyobb népegészségügyi problémává vált. Egy csaknem 1,3 millió amerikai felnőtt állampolgár kórházi zárójelentéseit áttekintő újabb vizsgálatban kimutatták, hogy 2003 és 2015 közötti időszakban kb. 59.600-ról több mint 206.000-ra nőtt az amfetaminnal összefüggő kórházi kezelések száma, a kórházi költségek pedig 436 millió dollárról 2,17 milliárd dollárra növekedtek. A pszichostimulánsok által okozott halálozások száma 2008 és 2015 között 250%-kal emelkedett.

 A JAMA Network Open-ben 2018. október 19-én online megjelent tanulmány szerint a kórházi felvételek számbeli növekedése jórészt a tiltott metamfetamin használatával függ össze. Az amfetamin használata (elsősorban a tiltott metamfetamin hidroklorid fogyasztása) a 2000-es évek elején lendült fel, majd a 2000-es évek közepén csökkenni kezdett az alapanyagok termelésének betiltásának köszönhetően. Azóta viszont megint jelentősen növekszik a sürgősségi osztályokon megjelent amfetamin-használók száma.

A különféle adatbázisokból nyert adatok szerint 2003 eleje és 2015 vége között nem csak az amfetamin fogyasztás, hanem az egyéb drogok (alkohol, cannabis, kokain, hallucinogének, nyugtatók, altatók) használata is növekedett , de ezen időszak alatt  1.292.300 18 év fölötti amerikai állampolgár került kórházba amfetamin függőség, abúzus vagy a mérgezés miatt. Az amfetaminnal összefüggő kórházi felvételek az átlagosnál gyakoribbak voltak a fiatalabbaknál (átlagos életkoruk 35,5 év volt), a férfiaknál (41,9%-uk volt a nőbeteg), az USA nyugati államaiban élőknél. Az amerikai bennszülött lakosok és a spanyol etnikumhoz tartozók háromszor gyakrabban kerültek kórházba az amfetaminnal összefüggő ok miatt, mint egyéb okokból, az afro-amerikaiaknál viszont jóval kisebb arányban.

Az amfetaminnal összefüggő kórházi felvételek száma a 2003-ban mért 59.684-ről 2005-re 83.873-ra emelkedett a metamfetamin miatt, majd 2008-ra 55.447-re csökkent, 2015-re viszont  270%-kal emelkedve elérte a 206.180-as értéket. Míg az amfetaminnal összefüggő felvételek aránya 245,2%-kal nőtt, addig az opioid mérgezések miatt 45,9%-kal, az egyéb drogok miatti kórházi felvételek aránya 24,8%-kal nőtt. A kórházi tartózkodások hosszát az amfetaminnal függő felvételek megnyújtották, a halálozás az egyéb hospitalizációkhoz képest 29%-kal volt magasabb.

Dr. Tyler Winkelman (University of Minnesota, Minneapolis) kiemelte, hogy az amfetaminnal összefüggő mérgezések miatt kórházba kerülők többsége párhuzamosan legalább még egy egyéb drogot is fogyasztott , így a mérgezettek esetén vizsgálni kell az egyéb drogok esetleges fogyasztását is. A problémát súlyosbítja, hogy – az opioidokkal ellentétben – az amfetamin hatásainak mérséklésére jelenleg nincs ismert farmakológiai ellenszer.

Az amfetaminmérgezettek kórházi ellátásának költségeinek jelentős hányadát a Medicaid biztosítás (a Medicaid- a kormányzat által nyújtott olyan biztosítási program, mely bármely életkorú olyan személyeknek adnak, akiknek jövedelme (bevétele) nem elegendő ahhoz, hogy egészségbiztosítást fizessenek) fedezte: 2013 és 2015 között a Medicaid ilyen jellegű költségei 563 millió USD-ról 1,25 milliárd dollárra nőttek. Ez azt jelenti, hogy 2015-ben az amfetaminnal összefüggő kórházi költségek 57,6%-át a Medicaid fizette. Ugyanakkor a nem biztosítottak esetén 2013 és 2015 között a költségek csökkentek (335 millió dollárról 244 dollárra).

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Psychiatry News

2. JAMA Network Open

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.