hirdetés

Opioidok túlhasználata az urológiában

Egy friss kutatás szerint új gyógyszerfelírási rendet kellene alkotni, mert az USA-ban túl sok opioidot írnak elő az urológusok, és nagyon sok tabletta kárba vész.

hirdetés

Az American Urological Association (AUA) 2018-as kongresszusán természetesen ismét foglalkoztak az opioidok túlzott használatával, hiszen az előadók szerint az USA-ban a betegek mintegy 6-10%-a folyamatos opioid használóvá válik egy sebészeti fájdalomra felírt opioid adag után. A túladagolás okozta halálozás pedig három és félszeresére emelkedett az 1999 és 2016 közötti időszakban.

Dr. Kathryn Hacker (University of North Carolina at Chapel Hill) és munkatársai az USA-ban használatos „beavatkozási kódot” használva (Current Procedural Terminology = CPT-kód) keresték ki a University of North Carolina urológiai intézetében végzett beavatkozásokat és a beavatkozás során használt opioidokat. A 606, valamilyen beavatkozáson átesett beteget 2 héttel a beavatkozás után telefonon keresték meg a kutatók. Az általuk a telefononban feltett kérdésekre 264 beteg nyilatkozott az opioidok posztoperatív használatáról, tárolásáról. Ebből az derült ki, hogy a betegek minden esetben az átlagosan felírt mennyiségnél kevesebb tablettát használtak fel. A betegek mindössze egyharmada kapott felvilágosítást az opioidok tárolásáról és a fel nem használt gyógyszerek megsemmisítésének lehetőségéről, szabályairól. A betegek mindössze 13%-a zárta el a gyógyszereket. A Medscape referáló táblázatosan közölte a beavatkozásokat és a beavatkozások után megmaradt tabletták számát  (5 mg oxicodon ekvivalensre átszámolva), melyekből itt csak párat sorolunk fel: ureteroszkópia történt 47 betegnél, megmaradt 346 tabletta, cisztoszkópia, illetve TUR történt 73 betegnél, megmaradt 362 tabletta, prosztatektómia történt 27 betegnél, megmaradt 491 tabletta, nefrektómia történt 40 esetben és megmaradt 427 tabletta. Ráadásul voltak olyan urológiai beavatkozások is (stent felhelyezés, perkután vesekőzúzás), ahol nem kapott a beteg utasítást az opioid dozírozását illetően.

Dr. Matthew Ziegelmann (Mayo Clinic, Rochester, Minnesota) és munkatársai a 2015-ben és 2016-ban végzett 21 leggyakoribb urológiai beavatkozással kapcsolatos gyógyszerfelírások vizsgálata során azt találták, hogy 9229 betegnek írtak fel valamilyen opioidot. A felírásokat orális morfin ekvivalens (OME) értékre számolták át, melyben 200 OME megfelelt kb. 26 darab 5 mg-os oxicodon tablettának. A betegek mintegy 80%-ának a kórházból történt elbocsájtáskor írták fel a gyógyszereket, átlagosan 187,5 (150 - 225) OME mennyiségben. A legsúlyosabb műtétek után kb. így alakult a helyzet: nyitott cisztektomia után 300 OME, nyitott radikális nefrektómia 300 OME, pénisz protézis behelyezés 225 OME.

A fentiek alapján a kutatók az opioidfelírás gyakorlatának megváltoztatását javasolják, hogy a rendelt fájdalomcsillapító dózisa összhangban legyen a műtéti beavatkozások szintjével, súlyosságával, pl. a 0. szintű egyszerű vazektómia után nem kell opioidot felírni. Az 1. szintbe tartozó cisztoszkópiás kőeltávolítás és uretrális stent behelyezés 50-75 OME legyen az eddigi 100 OME helyett. A 2. szintű beavatkozás (laparoszkópiás nefrektómia, laparoszkópiás radikális prosztatektómia) esetén a csapat maximálisan 200 OME felírását javasolja, míg a 3. szintű, legsúlyosabb beavatkozások után (radikális retropubikus prosztatektómia, radikális nefrektómia, részleges nefrektómia, nyitott ciszto-prosztatektómia, hólyagképzés ileusból) maximum 300 OME felírása javasolt.

Hacker és Ziegelmann doktorok egyaránt azt tanácsolják a betegeiknek, hogy az opioidok használata előtt próbálják ki a recept nélkül is kapható fájdalomcsillapítókat, mint pl. az acetaminophen (paracetamol) vagy az ibuprofen.

Dr. Andrew Portis (Health East Kidney Stone Institute in St. Paul, Minnesota) hangsúlyozta a monoterápiában adott intravénás ketorolac szerepét veseköves fájdalomban. A ketorolac kezelést kapó betegeknél kevesebb kiegészítő (rescue) kezelésre van szükség, ritkábban kerül sor kórházi felvételre, ha viszont mégis, akkor a kórházi tartózkodás időtartama rövidebb.  

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Conference News > AUA 2018

2. American Urological Association (AUA) 2018 Annual Meeting 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.