hirdetés

Ópioid és benzodiazepin: halálos kombináció

A vényköteles ópioidokkal egyidejűleg szedett benzodiazepin közrejátszhat az ópioid-túladagolás, és az emiatt történt halálesetek számának növekedésében.

hirdetés

Az elmúlt 15 évben majdnem háromszorosára emelkedett az ópioid-tartalmú készítmények felírásának száma az USA-ban. Ennek következtében az ópioid-függőség, és az ópioid-túladagolás miatt bekövetkező halálesetek száma is egyértelműen emelkedett. Ennek oka lehet az altatóként vagy szorongások kezelésére használt benzodiazepin egyidejű alkalmazása.

Az ópioidok és a benzodiazepin egyidejű szedése kockázatos, mivel mindkét hatóanyagcsoport nyugtató hatású, és megnyújtja a légzési szünetek hosszát. A gondolkodás károsodik, a reakcióidő lassul, az elesések gyakoribbá válnak. Mindez oda vezethet, hogy vészhelyzetben a segítség túl későn érkezik. Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy az ópioid-túladagolásban elhunytak 30 százalékának benzodiazepin is volt a vérében.

Eric Sun (Stanford University School of Medicine, Palo Alto) és kollégáinak A British Medical Journal-ban megjelent tanulmánya 315428 olyan biztosított adatait elemezte, akiknek a 2001 és 2013 közötti időszakban ópioidot írtak fel. Gyakori volt, hogy ezzel egyidőben benzodiazepin is felírásra került. A betegek aránya, akik bármely időszakban mindkét készítményt használták, a 2001-es 9 százalékról 2013-ban 17 százalékra emelkedett (ez 80%-os relatív növekedést jelent). A legjelentősebb növekedést azoknál tapasztalták, akik csak időszakosan szedtek ópioidot. Az ő esetükben a tanulmány ideje alatt 7 százalékról 13 százalékra nőtt azok aránya, akiknek ezzel egyidőben benzodiazepint is felírtak. Ezzel szemben a krónikus ópioid-használók százalékaránya, akik a másik készítményt is szedték, a vizsgálat ideje alatt viszonylag állandó maradt.

Az eredmények azt mutatják, a két gyógyszer egyidejű alkalmazása fokozta a sürgősségi ellátás vagy az ópioid-túladagolás miatti fekvőbeteg kezelés kockázatát. Az egyik készítmény elhagyása 15 százalékkal csökkentheti az ópioid-túladagolás kockázatát.

Korábbi tanulmányok is hasonló eredményeket mutattak. A Veteran’s Administration megállapította, hogy az ópioid-használók 27 százaléka egyidejűleg benzodiazepint is szedett. Ezzel hozható összefüggésbe, hogy megnövekedett a túladagolásban elhunytak aránya. Egy másik tanulmány szerint az ópioidot használó betegek közel 80 százaléka benzodiazepint is szed. Azoknál, akik a két gyógyszert egyidejűleg alkalmazzák, tízszeresére növekedett a túladagolás miatti halál kockázata. Egy kanadai tanulmány toxikológiai elemzés segítségével azt állapította meg, hogy az ópioid-túladagolás 60 százaléka a benzodiazepinhez köthető. Azt is megerősítették, hogy a két hatóanyag egyidejű használata meglehetősen gyakori.

A kockázat az FDA előtt is ismert, ennek megfelelően a betegtájékoztatóban felhívta a páciensek a figyelmét a két hatóanyag együttes alkalmazásának veszélyére. Az orvosoknak pedig körültekintően kell felírni az ópioidokat azoknál a betegeknél, akik már használják a benzodiazepint (vagy fordítva).

 

Forrás: aerzteblatt.de

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.