hirdetés

COPD-ban veszélyesek lehetnek a benzodiazepinek

Egy népszerű gyógyszercsoport tagjait, amelyeket általában alvás- és kedélyzavarok kezelésére használnak, ma is gyakran felírják, noha tudjuk, hogy potenciálisan életveszélyes mellékhatásaik lehetnek.

hirdetés

Korábbi vizsgálatokban kimutatták, hogy a benzodiazepineknek káros hatásaik lehetnek, de eddig kevés információnk volt arról, hogy milyen gyakran írják fel ezeket és kik használják e gyógyszereket. A benzodiazepineket többek között krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) is alkalmazzák az álmatlanság, a depresszió, a szorongás és a légszomj kezelésére.

A COPD, vagy más néven emfizéma, illetve krónikus bronchitisz Észak-Amerikában leggyakrabban a dohányzás következménye, és a becslések szerint a kanadaiak 5–10%-a szenved ebben a betegségben. Az Amerikai Mellkasi Társaság és az Európai Légzési Társaság irányelvei azt javasolják, hogy e páciensekben kerülni kell a benzodiazepinek használatát, mivel a légzést befolyásoló mellékhatásaik lehetnek.

Dr. Nicholas Vozoris vezette most azt a kutatást, amelynek célja annak megállapítása volt, hogy az idős COPD betegekben hányan használnak benzodiazepineket. Az eredmények a Drugs and Aging február 1-jei online számában jelentek meg.

„Számos olyan COPD beteget látok, akik szedik ezt a gyógyszert, hogy enyhítsék a betegséggel kapcsolatos egyes tüneteiket: az álmatlanságot, a depressziót és a szorongást” – mondta dr. Vozoris, a St. Michael’s Kórház respirológusa. „De ha figyelembe vesszük a lehetséges légzési és a jól dokumentált neurokognitív mellékhatásokat (például emlékezetzavar, csökkent éberség, elesések és az autóbalesetek nagyobb veszélye), nagyon aggasztónak tűnik, hogy COPD-ben gyakran alkalmazzák a benzodiazepineket.”

Dr. Vozoris és munkatársai 2004 és 2009 között több mint 110 000 66 éves és idősebb COPD-s beteget követtek Ontarióban, és rögzítették, hogy közülük hánynak írnak fel újonnan benzodiazepint, és hogy hogyan alakul a COPD súlyossága a gyógyszer szedése során.

Az eredmények szerint a benzodiazepinek rendelése igen gyakori volt: a betegek mintegy egyharmadának (31,7%) írtak fel újonnan benzodiazepint. A gyógyszert 40%-kal gyakrabban használták a COPD súlyosabb formáitól szenvedő betegek (korrigált esélyhányados: 1,43; 95% konfidencia intervallum: 1,38–1,48), és ebben a csoportban volt a leggyakoribb az, hogy ismételten felírták a gyógyszert. Nagyon gyakran rendeltek benzodiazepint azoknak a betegeknek is, akikben éppen fellángolt a betegség (9%), különösen a COPD súlyosabb formáiban (35,4%).

„Ezek új eredmények, és aggasztóak, mivel éppen azok a betegek használnak a leggyakrabban benzodiazepint, akikben a legnagyobb a káros mellékhatások kockázata” – mondta dr. Vozoris. „Ez a gyógyszercsoport ártalmas lehet ezeknek a már amúgy is légzéskárosodott embereknek a számára.”

Bár a benzodiazepinek javíthatják az alvás minőségét, korábban már kimutatták, hogy befolyásolhatják éjszaka a légzést és a vér oxigénszintjét.

„A betegeknek hallaniuk kell erről, és kezelőiknek meg kell gondolniuk, hogy milyen betegeknek írnak fel ilyen gyógyszert. Egy nagyon sérülékeny betegcsoportról van szó, és sokszor helytelenül tesszük, ha benzodiazepint rendelünk nekik” – foglalta össze dr. Vozoris.

Forrás: Medical News Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.