>   Aktuális   |   >   Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság hírei   |   >   Szimpózium   |   >   Összefoglaló közlemény   |   >   Egészségügyeink
 
hirdetés
 
a.png

Aktuális

>

„Titkos” fegyver a COVID ellen

Ha az újévi fogadalom a több mozgásról szólt, itt egy újabb ösztönző: a mozgás ugyanis segít a potenciálisan pusztító COVID-19 következmények: a kórházi kezelés és a halál elleni védelemben.

>

Orális inzulinadagolás mikromotoros minitablettákkal

Kínai kutatók olyan magnézium „mikromotorokat” fejlesztettek ki, amelyek segítségével magvalósítható a nagy molekulájú hatóanyagok (vizsgálatukban az inzulin) vastagbélfalon keresztüli hatékony felszívódása.

>

Új bispecifikus antitest nehezen kezelhető limfómára

A Genentech új bispecifikus antitestje, a glofitamab jó eredményeket mutatott agresszív nagy B-sejtes limfóma harmadvonalbeli kezelésében.

>

Vérnyomáscsökkentők és a demencia és Alzheimer-kór kockázata

Új kutatások szerint bizonyos a 2-es és 4-es típusú angiotenzin II receptorokat inkább stimuláló, mint gátoló vérnyomáscsökkentő gyógyszerek csökkenthetik a demencia előfordulását ezen gyógyszerek új használói körében.

>

Módosított Atkins-diéta gyógyszerrezisztens epilepsziában

Egy új kutatás szerint a szokásos rohamellenes kezelésekhez mellett alkalmazott módosított Atkins-diéta (MAD) jelentősen csökkenti a rohamok gyakoriságát a gyógyszerrezisztens epilepsziában szenvedő betegeknél.

>

Iható abirateron-acetát prosztatarák kezelésére

A Tavanta Therapeutics egy globális fázis III. klinikai vizsgálatban sikerrel tesztelte az abirateron-acetát hatóanyagú oldható granulátum készítményét, amely nyelési nehézségekkel küzdő betegek kezelésében segíthet.

>

Gyermekek COVID-betegség után

A gyermekeknél a SARS-CoV-2 fertőzés után 2-6 héttel jelentkező multiszisztémás gyulladásos szindróma (MIS-C) gyakoribb, mint azt korábban gondolták.
-
f.png

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság hírei

>

Megtorpant donanemab Alzheimer-kórra engedélyezése

Az eddigi klinikai vizsgálatokban kiértékelt betegek alacsony száma miatt az FDA nem hagyta jóvá a donanemab gyorsított engedélyezését.
-
sz.png

Szimpózium

>

A mielodiszpláziás neoplasmák (MDS)

A mielodiszpláziás neoplasmákat klonális ineffektív diszpláziás vérképzés jellemzi, következményesen egy vagy több sejtsort érintő cytopeniával, az esetek harmadában akut mieloid leukaemiás transzformáció alakul ki. A betegség lehet kis vagy nagy rizikójú, melyet az IPSS és IPSS-R score rendszerek segítségével osztályozhatunk. Újabb ismeretek birtokában és a kezelési típusok hatékonyságának növelése érdekében szükségessé vált a korábbi WHO klasszifikáció megújítása 2022-ben. Hosszú évek után több szer is törzskönyvezést nyert, így a luspatercept, a decitabin + cedazuridin, és további szerek szerepelnek klinikai vizsgálatokban.
-
aa.png

Álláshirdetés

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási és Rehabilitációs Főosztály orvosszakértő, valamint ellenőrző főorvos munkatársat keres, akár részmunkaidős foglalkoztatással, azonnali munkakezdéssel. Jelentkezés fényképes önéletrajzzal az alábbi elérhetőségen: orvos.kecskemet@bacs.gov.hu e-mail címen.

További információ kérhető: Dr. Macsári Mária főosztályvezető Tel.: (70) 436-1490. 

-
ooo.png

Összefoglaló közlemény

>

A teljes exomszekvenálás klinikai hasznossága a ritka betegségek diagnosztikájában

Az exomszekvenálás a 2010-es években kezdett elterjedni a klinikai gene­tikai diagnosztikában, jelentősen megváltoztatva a korábbi diagnosztikai gondolkodásunkat. Jól ismert tény, hogy a ritka betegségekben szenvedő embertársaink sokszor éveket töltenek el az egészségügy útvesztőiben, míg diagnózisuk születik. Tekintve, hogy a ritka betegségek mintegy 80%-a genetikai okból alakul ki, a molekuláris diagnosztika kiemelt szerepet ját­szik ezen betegségek hátterének tisztázásában.

>

A kardiális troponinszintek emelkedése nem akut coronaria-szindrómában: az izoformák közötti biológiai és analitikai eltérések

A kardiális troponinok szívizom-specifikusságuk miatt kiváló szenzitivi­tásúak myocardialis sérülésekben és akut myocardialis infarktusban, de emelkedett szintjük önmagában nem bizonyítja a kórképet. A fiziológiás koncentrációt demográfiai és egyéb körülmények (napszak, erős fizikai terhelés) befolyásolják, egyes betegségek is emelik. Célunk volt, hogy ös­szefoglaljuk mindazon körülményeket, amikor emelkedett szintek mér­hetők akkor is, ha akut coronaria-szindróma nem áll fenn. Kiemeljük a két troponin-izoforma (I és T) közötti eltéréseket a klinikai használhatóságuk és az analitikai adottságuk szempontjából, saját mérési tapasztalatainkat is bemutatva.

>

Erysipelas/cellulitis a bőr- és lágyrészfertőzések tükrében

Az erysipelas/cellulitis kezelésében a szakmai irányelvek alapján a fertőzés súlyossága, az alapbetegségek és a szövődmények döntenek a parenterális vagy per os antibiotikumkezelésről. Elsőként választandók a penicillinszár­mazékok, allergia esetén a clindamycin ± quinolonok.
-
e.png

Egészségügyeink

>

Mik lehetnek a hazai COVID-19 mortalitás lehetséges összetevői?

Nem kétséges, hogy az orvostudomány területén napjainkban a legnagyobb megoldásra váró problémát a több mint két éve tartó COVID-19-pandémia je­lenti. Jelen rövid közleményben a szerző a magyarországi COVID-19-járvánnyal kapcsolatos halálozás okait próbálja meg elemezni az egészségügyi ellátórend­szer, illetve a hatósági-járványügyi intézkedések vonatkozásában.
-
t.png

Tallózás

>

Kardiális rehabilitáció

A kardiális rehabilitáció „koordinált aktivitások összege a kardiovaszkulá­ris betegségek alapvető okainak kedvező befolyásolására, a legjobb fizi­kai és mentális állapot elérésére, hogy a betegek a saját erőfeszítéseikkel megőrizzék vagy visszaszerezzék az optimális funkcionálást, illetve javuló egészségi magatartásukkal megtartsák vagy visszanyerjék az optimális funkcionalitásukat és a megjavult egészségi magatartásukkal fékezzék vagy megfordítsák a betegség előrehaladását”.
-
b.png

Betegtájékoztató

>

Génterápia

A gének az öröklődésben alapvető szerepet játszó struktúrák, melyek az élő szervezetek örökítőanyagából, azaz DNS-ből (dezoxiribonukleinsavból) épülnek fel. A gének szabályozzák a szervezetet felépítő fehérjék képző­dését, egyszersmind felelősek azért, hogy a szülők genetikai állománya átörökítődjön utódaikba. Ezek a gének szabályozzák az egyének összes tulajdonságát, a hajszíntől a testmagasságon át a külső és belső egyedi jellegzetességekig.
-
c.png

Cikkreferátum

>

Premenopauzális nők hormonreceptor-pozitív korai emlőrákjának ovariumszuppressziós ellátása mellé adott aromatázgátló- vagy tamoxifenadagolás összehasonlítása

Évtizedek óta ismert, hogy a premenopauzális nők korai stádiumú, receptor-pozitív emlőrákjának utókezelésére használt-5 évig tartó tamoxifenadagolás jelentősen csökkenti az emlőrákos halálozást, mivel gátolja (főleg) az ovariumokban termelődött ösztrogének emlőre gyakorolt serkentő hatását. Posztmenopauzális nők hasonló tumoraiban a testben több helyütt terme­lődött androgén típusú hormonokból az ösztrogén hatású hormonokká való átalakulást megakadályozó aromatázgátlók legalább ilyen hatáso­sak. Premenopauzális esetekben a tamoxifen hatását tovább emelhetjük az ovariumműködés egyidejű elnyomásával, hiszen közel „posztmenopauzális” állapotot alakítunk ki. Ilyenkor az aromatázgátlók már hatásosak.

>

Az idült gyulladás és a kardiovaszkuláris kockázat összefüggései krónikus obstruktív tüdőbetegségben

Bár a krónikus obstruktív tüdőbetegséget légúti megbetegedésnek tekintik, szisztémás manifesztációi fokozott morbiditással és mortalitással járnak. Korábban úgy vélték, hogy komorbiditások csak a betegség késői stádiumaiban jelentkeznek, az utóbbi évek kutatásai rávilágítottak, hogy már enyhe hörgőszűkületet is kísérhetnek komorbiditások. A lehetséges komorbiditások körének meghatározása alapvető jelentőségű a terápiás döntések meghozatalakor, illetve a kórjóslat előrejelzéséhez. (Health Sci Rep. 2022;5:e586.)

>

A vesefunkció romlása pitvarfibrilláció és idült vesebetegség egyidejű fennállásakor

A pitvarfibrilláció antikoaguláns terápiája hatással van a veseműködésre. A CALLIPER vizsgálatban a szerzők tanulmányozták a vesefunkció romlását közepesen súlyos és súlyos vesebetegségben és pitvarfibrillációban szenve­dő betegeknél napi 15 mg rivaroxaban- és warfarinkezelés összevetésével. A rivaroxaban – 7368 beteg adatai alapján – szignifikánsan csökkentette a vesefunkció romlásának rizikóját a warfarinhoz képest, cukorbetegség fennállásától függetlenül.
-
-

Kapcsolat

KIADÓ:

Professional Publishing Hungary Kft.
1037 Budapest, Montevideo u. 3.  
E-mail: tihanyi.petra@pphmedia.hu

Főszerkesztő:  

Dr. Nagy Judit 
Tel: +36-30-922-0137 
E-mail: nagy.judit@pphmedia.hu

Szerkesztő:

Dr. Simonfalvi Ildikó 

Ügyfélkapcsolat:

Pécsi Andrea
Tel: +36-30-552-5024 
E-mail: pecsi.andrea@pphmedia.hu

Duma Csilla
Tel: +36-70-654-0552
E-mail: duma.csilla@pphmedia.hu

A hírlevéllel kapcsolatos technikai ügyintézés:

Horváth Bence

E-mail: horvath.bence@starski.hu

-
© 2009 - 2023, OTSZ Online
 A PPH Media adatkezelési tájékoztatóját ITT olvashatja.