hirdetés

Vérnyomáscsökkentők és a demencia és Alzheimer-kór kockázata

Új kutatások szerint bizonyos a 2-es és 4-es típusú angiotenzin II receptorokat inkább stimuláló, mint gátoló vérnyomáscsökkentő gyógyszerek csökkenthetik a demencia előfordulását ezen gyógyszerek új használói körében.

hirdetés

A JAMA Network Open-ben január 4-én online megjelent, több mint 57 000 idősebb Medicare biztosított bevonásával végzett amerikai kohorsz-tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a 2-es és 4-es típusú angiotenzin II receptorokat stimuláló vérnyomáscsökkentő szerek szedésekor az Alzheimer-kór és a kapcsolódó demencia (ADRD) kockázata 16%-kal, a vaszkuláris demencia kockázata 18% -kal kisebb, mint e receptorokat gátló antihipertenzívumok szedése mellett.

A megfelelő vérnyomás-szabályozás elérése elengedhetetlen az agy egészségének maximalizálásához, és ez a kutatás azt sugallja, hogy bizonyos vérnyomáscsökkentők jótékony hatással lehetnek az agyra. Magas vérnyomásban szenvedő, kis esetszámú betegeket felölelő korábbi vizsgálatok arra utaltak, hogy a 2-es és 4-es típusú angiotenzin II receptorokat stimuláló vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése mellett kisebb arányban fordul elő demencia. Az új, retrospektív kohorsz vizsgálat ezt az összefüggést kívánta bizonyítani vagy cáfolni. A 57.773, legalább 65 éves (átlagéletkor 73,8 év), újonnan fellépő magas vérnyomásban szenvedő Medicare-biztosított vett részt, akiknek 62,9%-a volt a nő, 86,9%-a tartozott a kaukázusi rasszhoz. A vizsgálat során egyesek 2-es és 4-es típusú angiotenzin II receptorat kaptak, például angiotenzin II receptor 1-es típusú blokkolókat, dihidropiridin kalciumcsatorna-blokkolókat és tiazid diuretikumokat, mások pedig 2-es és 4-es típusú angiotenzin II receptor gátlókat, így angiotenzin-konvertáló enzim (ACE) gátlókat, béta-blokkolókat vagy nem dihidropiridin kalciumcsatorna-blokkolókat kaptak, amelyek mindegyike csökkenti a vérnyomást, de különböző módon.  

Minden 30 napos intervallumban négy csoportba sorolták a résztvevőket: stimuláló gyógyszeres csoport (n = 4879), akik főként stimuláló vérnyomáscsökkentőket kaptak; egy gátló gyógyszeres csoport (n = 10.303), amelynek résztvevői többnyire ilyen gátló típusú vérnyomáscsökkentőt szedtek; vegyes csoport (n = 2179), ahová serkentő és gátló típusú vérnyomáscsökkentőket szedők is tartoztak, és egy nem használók csoportja (n = 40.413), akik egyik típusú gyógyszert sem szedték.

Az elsődleges kimenetel az ADRD első előfordulásáig, a másodlagos kimenetel a vaszkuláris demencia első előfordulásáig eltelt idő volt. A kutatók a csoportokat a szív- és érrendszeri kockázati tényezők és a szociodemográfiai jellemzők (életkort, nem, faji/etnikai hovatartozás, jövedelmi viszonyok) szerint illesztették.

Megválaszolatlan kérdések

A korrigált eredmények azt mutatták, hogy a 2-es és 4-es típusú angiotenzin II receptorokat stimuláló vérnyomáscsökkentő gyógyszeres kezelés megkezdése 16%-kal csökkentette az incidens ADRD kockázatát egy alig 7 éves követési idő alatt (kockázat arány [HR], 0,84; 95% CI, 0,79–0,90; P < 0,001) a receptorokat gátló gyógyszerekkel összehasonlítva. A vegyes kezelési rend is statisztikailag szignifikánsan (P = 0,001) csökkentette az ADRD valószínűségét a gátló gyógyszerekkel összehasonlítva.

A vaszkuláris demencia tekintetében a stimuláló gyógyszerek alkalmazása 18%-kal alacsonyabb kockázatot eredményezett (HR, 0,82; 95% CI, 0,69 – 0,96; P = 0,02) a gátló típusú szerek alkalmazásához képest. A vegyes kezelési is csökkentette a vaszkuláris demencia kockázatát a gátló gyógyszerekhez képest (P = 0,03).

A szerzők szerint számos lehetséges mechanizmus magyarázhatja a stimuláló szerek demencia kockázatának csökkentésére vonatkozó kedvező hatását, ilyen lehet például az agy fokozott véráramlása és az amiloid lerakódások csökkentése.

A szerzők megjegyzik, hogy munkájukkal nem szeretnék azt sugallni, hogy kollegáik változtassanak betegeik jelenlegi kezelésén. A gátló típusú gyógyszereknek is megvan a helyük a terápiás palettán, például a szívroham után alkalmazott béta-blokkolók más szerrel nem helyettesíthetők.

Dr. Carlos Santos-Gallego, a New York-i Mount Sinai munkatársa méltatta, hogy a „statisztikai elemzés robusztusabbá és szilárdabbá teszi azt a hipotézist, hogy a 2-es és 4-es típusú angiotenzin II receptorokat stimuláló gyógyszerek védelmet nyújthatnak a demenciával szemben". Megjegyezte azonban, hogy a retrospektív tanulmánynak vannak bizonyos korlátai, beleértve a demencia aluldiagnosztizálását. És az, hogy az olyan társbetegségek, mint a pitvarfibrilláció, a szívinfarktus és a szívelégtelenség egyaránt növelhetik a demencia kockázatát.

 

Forrás:

Zachary A., Marcum Z.A., Gabriel N. et al: Association of New Use of Antihypertensives That Stimulate vs Inhibit Type 2 and 4 Angiotensin II Receptors With Dementia Among Medicare Beneficiaries JAMA Netw Open. 2023;6(1):e2249370.  doi:10.1001/jamanetworkopen.2022.49370

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.