hirdetés

A szájüreg állapota és a kognitív hanyatlás

Egy új kutatás szerint a hiányos fogazat és a rossz periodontális állapot növeli a kognitív hanyatlás és a demencia kockázatát.

hirdetés

Dr. Sam Asher (University of Easter Finland in Kuopio) és munkatársai a Journal of the American Geriatric Society c. lapban 2022. szeptemberében megjelent közleményükben 47 vizsgálat összefoglaló elemzése alapján állítják, hogy a periodontitis, a hiányos fogazat, a mély periodontális tasakok, illetve az alveoláris csontvesztés 23%-kal növeli a kognitív hanyatlás- és 21%-kal a demencia kockázatát. A viszonylag alacsony minőségű bizonyítékok szerint a hiányos fogazat önmagában is 23%-kal illetve 13%-kal növeli a kognitív hanyatlás- illetve a demencia kockázatát.

A szerzők szerint bár a periodontális egészségügyi helyzet módosítható kockázati faktor, nem igazán bizonyítható, hogy a rendszeres szájüregi ápolás némileg csökkentheti-e a demencia kockázatát.

A régebbi bizonyítékok elégtelenek voltak

A periodontitis – a fogakat tartó szövetek gyulladása – a fogak elvesztéséhez vezet, és kimutatott kapcsolatban van több szisztémás állapottal is, pl. diabetes, kardiovaszkuláris betegségek, viszont a kognitív hanyatlással, vagy a demenciával való összefüggését nem vizsgálták részletesen és tematikusan az analízist végző szakemberek szerint „a periodontális állapot és a kognitív leromlás összefüggésének rendelkezésre álló bizonyítékai a téma korlátozottsága miatt hiányosak”. Mivel a betegség módosítására csak kevés hatásos módszer áll rendelkezésre, nagy szükség lenne a demencia megelőzését célzó módszerekre. Az egyik ilyen lehetséges módosító faktor a periodontális egészség, amelyet a szájüreg rendszeres végzett alapvető „karbantartásával” lehet fenntartani. A kognitív képességekkel való feltételezett összefüggése miatt indokolt lehet a kutatása.

A kutatók 2022. áprilisig 5 elektronikus adatbázis eredményeit értékelték. A 2132 közlemény közül 47 felelt meg a vizsgálat kritériumainak, melyek közül 24 foglalkozott a kognitív hanyatlással, 23 pedig a demenciával. A vizsgálat longitudinális volt, és csak azokat az eseteket értékelték, ahol a vizsgálat indításakor nem volt igazolt demencia. Az adatoknak tartalmazniuk kellett a periodontális helyzetet, a fogak hiányát, valamint az kognitív hanyatlásra, vagy demenciára vezető expozíciókat.

A mechanizmus ismeretlen

 A kognitív hanyatlás kérdésében az összes kockázat felbecsülése magas minőségű volt, egy vizsgálat „mérsékelt” minőségű és 23 vizsgálat „alacsony” minőségű volt. A demencia kérdésében az összes kockázat felbecsülésének értéke „mérsékelt” volt, 2 vizsgálatot lehetett „jó” minőségűnek, 9 vizsgálatot „mérsékelt” minőségűnek és 12 vizsgálatot „alacsony” minőségűnek tekinteni. A demencia vizsgálatában a résztvevők fiatalabbak voltak, nagyobb számban szerepeltek, hosszabb volt a megfigyelési idő és jobban értékelhető volt az expozíció és a kimenetel.

20 vizsgálatban szignifikáns összefüggés volt a periodontális helyzet legalább egy tényezője és a kognitív hanyatlás között. Magasabb kockázatot találtak kevesebb számú fog-, több kihúzott fog esetén, valamint periodontitisben, mély periodontális tasakok mellett, vagy alveoláris csontvesztés mellett. Továbbá 18 vizsgálatban szoros összefüggést mutattak ki a periodontális helyzet legalább egy tényezője és a demencia között.     

A szájüreg rossz állapotával a kognitív hanyatlás (OR: 1,23, 95%CI 1,05-1,38) és a demencia (HR: 1,21, 95%CI 1,07-1,38) emelkedett kockázata társul. A fogvesztés független módon emeli a kognitív hanyatlás (OR:1,23, 95%CI 1,09-1,39) és a demencia (HR:1,13, 95%CI 1,04-1,23) kockázatát. A részleges foghiány erősebb összefüggést mutat a kognitív hanyatlással (OR: 1,5, 95%CI 1,02-2,23), a teljes foghiány pedig nagyobb szerepet kap a demenciában (HR: 1,23, 95%CI 1,05-1,45).

Az összefüggés lehetséges mechanizmusai

Dr. Asher az összefüggés hátterében többféle mechanizmust feltételezett. A periodontális gyulladás növeli a szisztémás gyulladást, mely részt vesz a neuroinflammációban, ami a demencia kockázati faktora. Egyes régebbi vizsgálatok szerint a periodontális pathogének közvetlenül hathatnak az agyra, ilyen módon befolyásolhatják a kogníciót – bár ennek pontos mechanizmusa nem ismert. A fogak elvesztése károsítja a rágást, ami táplálkozási deficitet okozhat.

A fogászoknak különösen figyelniük kell a korai periodontális problémákra, a szájüreg ápolására, ami idős korban a kognitív hanyatlás miatt károsodik. Ezeknél a személyeknél fokozott figyelmet kell fordítani az orális higiéniára.

Kétirányú összefüggés?

Kommentárjában Dr. Bei Wu (New York University Rory Meyers College of Nursing) kifejtette, hogy az elemzett vizsgálatok megfigyelésesek voltak, ilyen módon a szájüregi állapot és a kognitív hanyatlás közötti összefüggések kétirányúnak tekinthető. Hozzátette, kollegáival kb. 3 évvel ezelőtt hasonló vizsgálatot végzett, és szembeötlő összefüggést találtak a fogvesztés és a kognitív hanyatlás között. A szájüreg jó állapotát az egészséges öregedés alapvető elemének tartja, az egészségügyieknek fontos szerepük van a beteg és a család ilyen irányú felvilágosításában.

Dr. Percy Griffin (tudományos program-igazgató, Alzheimer Association) kommentárjában elmondta, már korábban is voltak a periodontális betegségek és a kognitív hanyatlás kapcsolatára utaló adatok. A bizonyítékok minősége azonban sajnos gyenge, az oki összefüggés iránya nem tisztázott, miközben a megfigyelés érdekes és további kutatást igényel. 

Forrás:

Batya Swift Yasgur. Poor oral health may raise cognitive decline, dementia risk. Medscape Medical News. September 13, 2022.

Asher S, Stephen R, Mäntyla P, et al. Periodontal health, cognitive decline, and dementia: A systematic review and meta-analysis of longitudinal studies. J Am Geriatr Soc. Published online 08 September 2022.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.