hirdetés

Tartós cannabis használat és demencia

A tartós cannabis használat a hippocampus atrophiájához és kognitív funkciók gyengüléséhez vezet, és ezen tényezők a demencia ismert kockázati faktorai.

hirdetés

Egy nagy, prospektív, longitudinális vizsgálat szerint a hosszú ideig cannabist használó személyeknél 18 éves kortól a középkorúnak számító életévekig átlagosan 5,5 ponttal csökken az intelligencia kvóciens (IQ), a gyermekkorhoz képest gyengülnek a tanulási képességek és a beszédfeldolgozás sebessége, valamint önértékelés alapján is károsodik az emlékezet, de a figyelem is problémás lehet. A tartós cannabis használóknál ezen kívül a hippocampus sorvadása kombinálódik a kognitív deficittel, melyek a demencia ismert kockázati faktorai.

A kognitív deficit sokkal súlyosabb, mint a tartós alkoholizálóknál, vagy a tartós dohányosoknál. A rekreációs célból, alkalmanként cannabist fogyasztókat viszont nem fenyegetik ezek a veszélyek. , a kognitív hiányosságok egyedül a tartós használóknál fordulnak elő – monta el a Medscape Medical News-nak a vizsgálat szerzője, Dr. Madeline Meier (Psychology, Barrett Honors, Arizona State University, Tempe). A tartós használóknál kisebb a hippocampus volumene, de ez nem magyarázza meg a kognitív hiányosságokat – tette hozzá Meier doktornő.

A vizsgálat 2022. március 9.-án jelent meg online az American Journal of Psychiatry-ban.

A „boomerek” körében nő a használat

A tartós cannabis-használathoz memória problémák társulnak. A cannabis agyra gyakorolt hatását kutató vizsgálatok eredményei ellentmondásosak. Egyesek szerint a serdülőkortól kezdve rendszeresen használóknál megváltozik a kapcsolatteremtés, csökken a végrehajtó funkciókban (memória, tanulás, impulzus kontroll) szerepet játszó agyi régiók volumene a cannabist nem használókhoz képest. Más kutatók a használók és a nem használók között nem találtak strukturális eltérést az agyban.

Egy korábbi, Új-Zélandban végzett nagy longitudinális vizsgálat úgy találta, hogy az állandó cannabis használathoz (a serdülőkorban elkezdett gyakori használathoz) átlagosan 6 (vagy még több) IQ pont csökkenése társul a középkori életévekre. A cannabis használat a „Baby Boomerek” (az 1946 és 1964 között születettek) körében növekszik, mivel ők fiatal felnőtt korukban jelentős arányban „füveztek”, ők ma is a nagy használók között vannak.

Az elsősorban serdülők, vagy fiatal felnőttek bevonásával végzett újabb esetkontroll vizsgálatok hajszálnyi kognitív deficitet és agyi strukturális eltéréseket tudtak csak kimutatni, és egyáltalán nem világos, hogy ezek a vizsgált fiatalokon észlelt eltérések növekszenek-e, amikorra ők középkorúak vagy idősebbek lesznek. személyekben.

A jelen vizsgálatban Új Zélandban (Dunedinben) 1972. április és 1973. március között született 1037 személy vett részt, 52%-uk volt a férfi, az első felmérésükkor 3 évesek voltak és 45 éves korukig követték őket. A cannabis használatát és a függőséget a résztvevők 18, 21, 26, 32, 38 és 45 éves korában mérték fel, az IQ-t a vizsgálat 7,9, 11 és 45. éves korban történt. 45 éves korban mérték a hippocampus volumenét és vizsgálták a specifikus neuropszichológiai funkciókat. A kohorsz tagjait szocioökonómiai helyzetük (SES), egészségi jellemzőik, demográfiájuk szerint igazították.

A cannabist tartósan használó középkorúak esetén kognitív deficitet találtak, amely nemkeresztmetszeti pillanatfelvétel, hanem longitudinális összehasonlítás alapján adódott, amikor is saját (gyermekkori) önmagukkal hasonlították össze a résztvevőket. A tartós használóknál az IQ rosszabbodása következett be a gyermekkortól a felnőttkorig tartó időszakban.

A tartós cannabis használók (n = 84) cannabis használatát, a kognitív funkciókat és a hippocampus térfogatot hasonlították össze 5 egyéb csoport résztvevőinek adataival:

  • Élethosszan cannabist nem használókkal (n = 196) – az irodalom case-control vizsgálataiban leggyakrabban szereplőkkel
  • Azon középkorú személyekkel, akik rekreációs céllal használtak cannabist (n = 65) – a cannabis használók többségét képezőket a nem problémás használókhoz képest a kognitív deficit és az agy strukturális eltéréseinek összehasonlítása céljából.
  • A tartósan dohányosokkal (n = 75).
  • A tartósan alkoholizálókkal (n = 75) – a cannabis és a dohányzás, illetve az alkohol hatásainak összehasonlítása céljából.  
  • A cannabist abbahagyókkal (n = 58) – hogy vannak-e kimutatható különbségek a cannabis abbahagyása után.

A vizsgálat során állandóan tekintetbe vették a cannabis használatot, folyamatosan figyelembe vették a zavaró tényezőket, figyelték a cannabis használat és a kognitív veszteség, valamint a hippocampus volumen összefüggéseit. Azért fókuszáltak a hippocampusra, mivel ezen a területen nagy sűrűségben találhatók cannabionoid receptorok, fontos eszköze a tanulásnak és az emlékezetnek, melyek leginkább sérülnek cannabis használóknál, és ez az agyi régió kisebbedik meg leginkább. Strukturális MRI-t végeztek 875 résztvevőn (az összes 45 éves 93%-án).

A 45 éves kort 997 résztvevő érte meg, közülük 938-at (94,1%) tudtak értékelni. 45 éves korra lényegesen nem változott más résztvevőkhöz képest a gyermekkori szocioökonómiai helyzetük (SES), gyermekkori önkontrolljuk, önmérsékletük, vagy IQ-juk.  A középkorú, csak élvezeti cannabis használók kognitív működései azonosak voltak a „normál” személyekével, ami arra utal, hogy a cannabis rekreációs használata középkorú személyekben nem befolyásolja a kognitív működéseket. Mindamellett a tartós cannabis használók semmilyen mutatóban sem teljesítettek szignifikánsan rosszabbul, mint a cannabist abbahagyók. A cannabis abbahagyóknál mérhető csekély kognitív deficit arra utalhat, hogy a használat felfüggesztése ellentmondó eredményekkel jár. A hippocampus megkisebbedése lehet a kognitív veszteség oka, mivel itt sok, a tanulásban és az emlékezetben szerepet játszó CB1 receptor található.

Az esetkontrollos vizsgálatokban következetesen megjelenik, hogy a tartós cannabis használóknál kisebb a hippocampusok volumene mindkét oldalon a nem használókhoz képest, de a 12 struktúrálisan és funkcionálisan elkülönült alrégió közül ötben is (farok, hippocampus amygdala átmeneti terület, CA1, molekuláris réteg, gyrus dentatus), és szignifikánsan kisebbek a volumenek a középkorúak rekreácionális cannabis használóihoz képest  a 12 mezőből háromban (farok, CA1 és molekuláris réteg).

A vizsgálat eredményei más vizsgálatokhoz képest ellentmondásosak, pl. egy vizsgálatban cannabis használó és nem használó ikrek kognitív funkcióit vizsgálták és alig találtak bizonyítékot a kognitív funkciók csökkenésére. Mivel a tartós cannabis-használók tartósan dohányoznak, alkoholizálnak is, egyéb tiltott anyagokat is használnak, nehéz elkülöníteni a cannabis hatását. A tartós cannabis-használók hajlamosak minden-használóvá válni, ezért nehéz elkülöníteni őket. Ráadásul az egyes vizsgálati csoportok túl kicsik voltak statisztikai szignifikancia számításához, bár különbségeket azért lehetett látni. Az alacsony gyermekkori IQ-hoz, az egyéb anyagok használatához, a szocioekonómiai háttérhez való igazítás után a dózis-hatás kétségtelen összefüggését lehetett kimutatni (IQ, tanulás, feldolgozási sebesség). Ezt más, nagy vizsgálatokban is igazolták.

A vizsgálatban azok szerepeltek, akik az 1980-as, 1990-es években kezdtek cannabist használni, viszont azóta a tetrahidrocannabionol (THC) koncentrációja jelentősen növekedett. Kezdetben a THC koncentráció kb. 4%-os volt, ma már 12%-os, vagy magasabb, az USA-ban újabban 20%-os. Ennek megfelelően a hatásnak is nagyobbnak kell lenni. A törvény tiltja kutatók számára a cannabis tesztelését, ezért el kell fogandunk a termékeken lévő jelzéseket, melyek – mint tudjuk – megbízhatatlanok.

Forrás:

Osorio L. Long-term cannabis use linked to dementia risk factors. Medscape Medical News. April 14, 2022.

Meier MH, Caspi A, Knodt AR, et al. Long-term cannabis use and cognitive reserves and hippocampal volume in midlife. Am J Psychiatry. Published online 8 Mar 2022. https://doi.org/10.1176/appi.ajp.2021.21060664

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.