hirdetés

Pitvarfibrilláció és demenciakockázat

A demencia kockázata magasabb pitvarfibrilláció meglétekor, de egyes adatok szerint a sinus ritmus helyreállításával a kockázat csökkenthető.

hirdetés

Egy új kohorsz vizsgálat arra utal, hogy a kezelés hatásosságának mértéke a ritmusszabályozási stratégiától függ: a katéteres abláció jóval hatásosabb lehet, mint az egyedüli gyógyszeres ritmusszabályozás.

Dr. Emily P. Zeitler (Dartmouth-Hitchcock Medical Center, Lebanon, New Hampshire) és munkatársai a Heart Rhythm Society 2022-es áprilisi tudományos találkozóján San Franciscoban előadott munkájuk során az amerikai biztosítók és a Medicare adatbázisában szereplő azon pitvarfibrilláló (AF) betegek kimeneteleit értékelték, akiknél katéteres abláció, vagy legalább egy gyógyszeres próbálkozás, vagy két ritmuszavar elleni gyógyszer felírása történt az AF kimutatását követő egy éven belül. Kizárták a vizsgálatból a már demenciában szenvedőket, illetve azokat, akik már abláción, ill. szívbillentyű műtéten estek át.  Az ablációs és az egyedüli gyógyszeres csoportba a „propensity matching” használatával egyaránt 19.066 (tehát összesen több, mint 38 ezer) beteg került besorolásra, életkor, nem, biztosítási forma, CHA₂DS₂-VASc besorolás, renin-angiotenzin-gátlók, orális antikoagulánsok, thrombocyta-gátlók alkalmazása szerint.

A demencia kockázata általánosságban az ablációs csoportban 1,9%, az egyedül AAD kezelés kapók csoportjában 3,3% volt (HR: 0,59, 95%CI 0,52-0,67). A férfiaknál a kockázati arány HR 0,55 (95%CI 0,46-0,66), a nőknél 0,60 (95%CI 0,50-0,72) volt. A demencia kockázata a katéteres abláció után - az AAD kezeléshez képest - azonos módon csökkent nőknél és férfiaknál (40 % illetve 45%, mindkét esetben P<0,0001). A megfigyelés különösen lényeges, mivel ismert tény, hogy a nőknél magasabb a demencia kockázata, és ritkábban kerülnek katáteres ablációs kezelésre. A szerzők hangsúlyozzák célszerű lenne a nőbetegeknek gyakrabban felajánlani az abláció lehetőségét. A halálozás kockázati aránya szintén kedvezőbben alakult az ablációval kezelt betegek csoportjában (HR: 0,51, 95%CI 0,46-0,55).

Az AF kezelése 2000 és 2021 jelentős változáson ment át, a vizsgálat pont ebben az időszakban történt, a szerzők szerint az „érzékenységi vizsgálattal” a 2010-es és a 2021-es adatok között semmiféle jelentős eltérést nem találtak, az eredmények inkább csak utaltak arra, hogy az abláció hatásosabban csökkenti a demencia kockázatát.

Dr. David Conen (McMaster University, Hamilton, Ontario, Kanada) kifejtette, hogy a vizsgálatot helyesen hajtották végre, az eredmény „abszolút korrekt”. Bár a részvételi hajlandóság szerinti illesztéssel („propensity matching”) meg lehet szabadulni bizonyos zavaró tényezőktől, de mindegyiktől még így sem. Dr. Conen - aki az AF és a kognitív hanyatlás összefüggését értékelő SWISS-AF vizsgálatnak volt a vezetője – elmondta, hogy az egyéb tényezők szerepét mutatja, hogy az ablációs csoportban közel 50%-kal (P<0,0001) csökkent a halálozási kockázat a gyógyszeresen kezeltek csoportjához képest. Ez arra utal, hogy ezek a személyek egészségesebbek voltak: náluk alacsonyabb volt a halálozás és a demencia kockázata, és valószínűleg alacsonyabb volt a stroke, a szívinfarktus, a thrombózis és a rák kockázata is, mivel egy kissé egészségesebbek voltak, mint a többiek. Az ablációs és az AAD csoportok szereplői már a kiinduláskor is lényegesen különböztek.

Kezdeti stádiumban van a NOGGIN-AF (Neurocognition and Greater Maintenance of Sinus Rhythm in Atrial Fibrillation) nevű randomizált vizsgálat, amelyben pitvarfibrillációs betegeken elemzik a ritmusszabályozás és a demencia összefüggéseit annak eldöntése érdekében, hogy melyik eljárás a jobb.

Forrás: 

Stiles S. Cutting dementia risk in atrial fibrillation: does rhythm control strategy matter? Medscape Medical News > Conference News > HRS 2022. April 29, 2022.

Zeitler E, March JL, Khanna R, et al. Risk of dementia among patients with atrial fibrillation treated with catheter ablation versus anti-arrhythmic drugs. Heart Rhythm Society (HRS) 2022 Scientific Sessions. Abstract CA-532. To be presented April 30, 2022.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.