hirdetés

Tejfogyasztás és időskori kognitív hanyatlás

A spanyol Tarragonában végzett (Online Center for Biomedical Research in the Physiopathology of Obesity and Nutrition (CIBEROBN) és Human Nutrition Unit of the Universitat Rovira i Virgili-Institut d’Investigació Sanitária Pere Virgili), a PREDIMED-Plus projekt egyik részeként lefolytatott vizsgálat az Associated Online Center for Biomedical Research in Epidemiology and Public Health és az Online Center for Biomedical Research on Diabetes and Metabolic Diseases kutatói együttműködésének eredményeképpen jött létre. Eredményei némiképp szemben állnak azzal a korábbi megfigyeléssel, hogy idős embereknél a tejtermékek fogyasztása kedvezően hat a kognitív működésekre, mert ezen vizsgálat szerint az összefüggés alól egy kivétel is van: a teljes értékű tej nagymértékű fogyasztása gyengíti az idős emberek kognitív teljesítményét, és magasabb kardiovaszkuláris kockázattal jár.

hirdetés

A világszerte szaporodó kognitív teljesítményromlás, így a demencia is jelentős népegészségügyi problémát jelent. Mivel a kognitív hanyatlás kezelésére egyelőre nincs igazán hatásos lehetőség, a kockázati faktorok (pl. táplálékbevitel, evési szokások) megváltoztatásával próbálnak preventív stratégiákat kidolgozni. Korábbi vizsgálatok szerint a tej- és a tejtermékek fogyasztása kedvezően befolyásolja az életkorral összefüggő kognitív romlást és demenciát, azonban a jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok eléggé ellentmondásosak – különösen, ha a folyamatos tejtermék fogyasztását nézzük. Ráadásul a tejtermékek zsírtartalma és fermentációs állapota is eltérő, ezt igyekezett figyelembe venni az ismertetett vizsgálat.

A PREDIMED-Plus vizsgálatban 4668, 55 és 75 év közötti személy vett részt, akik túlsúllyal, obesitással vagy metabolikus szindrómával küszködtek (a felsoroltak közül legalább 3 kritérium érvényes volt náluk: megváltozott vércukorszint, magas trigliceridszint, magas vérnyomás, hasi obesitas, alacsony HDL-lipoprotein koleszterint szint). A résztvevőknek részletes kérdőíveken kellett nyilatkozniuk táplálkozásukról, és a vizsgálat kezdetén és 2 év múlva idegélettani tesztek is történtek.

A telített zsír hipotézis

Az idős emberek teljes tej-fogyasztása és a kognitív hanyatlásának mértéke között Ni pozitív összefüggés mutatkozott, és magasabb volt a kardiovaszkuláris kockázat a vizsgálat 2 éve alatt kevesebb tejet fogyasztókéhoz képest. Leginkább a legtöbb teljes tejet fogyasztóknál alakult ki kognitív eltérés. Ugyanakkor nem volt összefüggés az alacsony zsírtartalmú tej- és tejtermékek fogyasztásának, továbbá a fermentált (yoghurt és sajt), valamint a nem fermentált (a többi tejtermék) fogyasztásának mértéke és a szellemi teljesítmény romlása között sem. Nem világos, hogy a tejtermékek milyen biológiai mechanizmussal fejtik ki ezt a negatív hatást. Az egyik elmélet szerint  a telített zsírokkal van összefüggésben (a teljes tej gazdag telített zsírokban), ami a kardiovaszkuláris kockázatot, az obesitást, a 2-es diabetest, a magas vérnyomást és a diszlipidémiát is okozza. Ezekhez a faktorokhoz a pathologiás érelváltozásokkal összefüggő kognitív hanyatlás társul.

Bár a tejtermékek telített zsírtartalma valóban befolyásolja a kogníciót, de a naponta bevitt összkalória és a táplálkozási mód összefüggésében kell a problémát szemlélni. Ennek érdekében több vizsgálatra lenne szükség.

Dr. Naiara Fernández (a Leadership Group of the Spanish Society of Geriatrics and Gerintology tagja) hangsúlyozta, hogy egy régebbi vizsgálat során a tejtermékek fogyasztása kedvezően hatott az Alzheimer-kórra, csökkentette a gyulladásos citokineket, enyhítette az oxidatív stresszt és megakadályozta a beta-amyloid lerakódását. Hozzátette, hogy a tejtermékek fogyasztása kedvezően hat a kardio- és cerebrovaszkuláris eseményekre, mivel véd az artériás magas vérnyomás és a diabetes ellen is. Ezek pedig mind az időskori kognitív hanyatlás kockázati faktorai. Ami pedig a teljes tej speciális szerepét illeti, helyesebb a kognitív rosszabbodást a tej-zsírtartalmával, különösen a telített zsírtartalmával összekapcsolni – ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a „félzsíros” tejtermékekre ez nem vonatkozik.

Nemi különbségek

A teljes tej fogyasztásának a kognitív képességekre gyakorolt negatív hatása férfiakban feltűnőbb volt, mint nőkben: a 2 éves vizsgálati periódus után a teljes tej fogyasztás nyomán férfiakban romlottak a kognitív funkciók. Ebben az élettani különbség mellett sok más tényező is szerepet játszott: anthropometrikus faktorok, életmódbeli tényezők (dohányzás, fizikai aktivitás, a mediterrán diéta betartása), és már a vizsgálat megkezdésekor is fennálló kóros folyamatok. Ezek igazolására további vizsgálatokra lenne szükség. Az eredmények nem extrapolálhatók egyszerűen az átlagos, pl. egy kardiovaszkuláris kockázat nélküli idős népességre. Az idős emberek egyéb betegségei is igényelhetnek speciális tápanyagokat és nagyobb veszélye van az alultápláltságnak illetve az annak következtében kialakuló, az izomzat elfogyásával járó sarcopeniának). Mindenre kiterjedő geriátriai felmérés, egyénre szabott beavatkozások szükségesek a – vaszkuláris kockázatok nélküli, vagy a vaszkuláris kockázatokkal rendelkező – idős emberek kognitív hanyatlásának megelőzésére.

 

Forrás:

Martínez CN. Does whole milk speed cognitive decline in older population? Medscape Medical News. July 22, 2022.

Jiaqi Ni, Nishi SK, Babio N, et al. Dairy product consumption and changes in cognitive performance: two year analysis of the PREDIMED-Plus cohot. Molecular Nutrition & Food Research. Published 07, May 2022. 66(14) doi.org/10.1002/mnfr. 202101058.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.