hirdetés

A hallókészülékek csökkentik a demencia kockázatát

Egy új tanulmány szerint a hallókészülékek a halláskárosodásban szenvedőknél jelentősen csökkentik a kognitív hanyatlás és a demencia kockázatát, sőt javítják a rövid távú kognitív funkciókat.

hirdetés

A JAMA Neurology- ban decemberben online megjelent közlemény szerinta hallásjavító eszközök használata a kognitív hanyatlás 19%-os csökkenésével járt. Az eredmények azért rendkívül biztatóak, mert viselésük még az enyhe kognitív károsodással vagy korai demenciával küzdők számára is előnyös, esetükben is körülbelül 20%-kal alacsonyabb volt a demenciába való progresszió kockázata.

Ismert kockázati tényező

A szingapuri kutatók metaanalízisében metaanalízis 31 tanulmány 137.484 (64-86 éves) résztvevőjének adatait tekintették. Az elemzésbe vont vizsgálatok 2-25 évig követték a résztvevőket. A 126.903 résztvevő összesített elemzése azt mutatta, hogy a hallókészüléket használóknál - még az életkorhoz, nemhez, iskolai végzettséghez, társadalmi-gazdasági státuszhoz és társbetegségekhez történt igazítás után is - szignifikánsan kisebb volt a kognitív hanyatlás kockázata, mint azoknál, akik halláskárosodását ily módon nem korrigálták (kockázati arány [HR], 0,81; 95% CI, 0,76-0,87). A hallókészülék használata a kognitív károsodás (HR, 0,79; 95% CI, 0,65 - 0,97), az enyhe kognitív károsodásból a demenciává való átalakulás (HR, 0,73; 95% CI, 0,60 - 0,88) és az incidentális demencia csökkent valószínűségével járt együtt a hallókészüléket nem viselőknél megfigyeltekhez képest (HR, 0,83; 95% CI, 0,77-0,90). Az eredmények hasonlóak voltak az Észak-Amerikában, Ázsiában és Európában végzett vizsgálatokban.

A halláskárosodás a demencia ismert kockázati tényezője. A tanulmány igazolja, hogy a halláskárosodás aktív kezelése potenciálisan segíthet csökkenteni vagy késleltetni a kognitív hanyatlást. A szerzők úgy vélik, hogy minél korábban kezdik a betegek a hallásjavító eszközök használatát, annál eredményesebb lehet azok demencia elleni védőhatása. A hallókészülékek jótékony hatása legalább napi 4 órán át történő viselésük esetén várható, az ilyen hosszan tartó azonban az előrehaladott demenciában szenvedőknek nehézséget okozhat.

A kutatók megállapították, hogy a hallókészülékek segítségével történő hallásjavítás előnyei nem merülnek ki abban, hogy csökken a kognitív képességek romlásának kockázata. Az 568 résztvevő összesített elemzése 3%-os javulást mutatott ki a kognitív tesztek pontszámaiban a hallásjavító eszközök használata után (átlagok összesített aránya [ROM], 1,03; 95% CI, 1,02-1,04).

Ez a javulás azonban csak a cochleáris implantátumokat használók esetén volt statisztikailag szignifikáns, de mivel közel kétszer annyi tanulmány készült a cochleáris implantátumokról, mint a hallókészülékekről, így a minta mérete túl kicsi lehetett ahhoz, hogy a hallókészülékek jelentős hatását észleljék.

A megelőzés a legjobb védekezés

A cikket kísérő szerkesztőségi véleményében Justin S. Golub (Columbia University, New York City) és munkatársai megjegyzik, hogy a tanulmány „meggyőző bizonyítékot kínál arra, hogy a hallókészülék használata a kognitív hanyatlás kockázatának jelentős csökkenésével jár", de az ok-okozati összefüggés megállapítása randomizált, kontrollált vizsgálatokat igényel. Az egyik ilyen, jelenleg folyamatban lévő vizsgálat az ACHIEVE, amelynek eredményei hamarosan várhatóak. "Tekintettel arra, hogy a gyakori és ritkán kezelt halláskárosodás és a demencia ok-okozati összefüggésben állhat egymással, a halláskárosodás a demencia egyik leginkább módosítható kockázati tényezőjének tekinthető." A demencia az egyik legnagyobb közegészségügyi fenyegetés, amelynek jelenleg nincs megfelelő kezelése. Az új amiloidellenes gyógyszerek klinikai vizsgálati eredményei a legjobb esetben is szerénynek mondhatóak. A megelőzés a legjobb védekezés.

 

Forrás:

Yeo BSY, Song HJJMD, Toh EMS, et al. Association of Hearing Aids and Cochlear Implants With Cognitive Decline and Dementia: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA Neurol. Published online December 05, 2022. doi:10.1001/jamaneurol.2022.4427

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.