hirdetés

A Pfizer vakcina átmeneti halláskárosodást okozhat

Az Egészségügyi Világszervezet vizsgálja a COVID-19 elleni oltásokkal - elsősorban a Pfizer-BioNTech vakcinákkal - összefüggő halláskárosodás és egyéb hallászavarok ritka eseteit.

hirdetés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hírlevélben számolt be arról, hogy az eddig beadott 11 milliárd adag Pfizer-BioNTech, Moderna vagy AstraZeneca oltást nyomán világszerte 164 halláskárosodásról számoltak be. Emellett 367 esetben fordult elő tinnitus, olyan fülzúgásos hallásbetegség, amikor a paciens zavaró csengést, sziszegést, kattogást vagy zümmögést észlel egyik vagy mindkét fülében. Ez a hallászavar néhány perctől akár néhány napig is eltarthat, de a legtöbb esetben egy napon belü megszűnik.

A WHO elemzése szerint a bejelentett fülzúgásos esetek körülbelül 80 százaléka a Pfizer-BioNTech vakcina után alakult ki.

A hallásvesztést bejelentők átlagéletkora 47 év, és a legtöbben egészségesek voltak, korábban semmiféle betegségük nem volt. A fülzúgást észlelők átlagéletkora 48 év, és közel 75 százalékuk nő. Egyharmaduk az egészségügyben dolgozott.

A szerzők megjegyezték, hogy az oltás és hallásprobléma lehetséges kapcsolatának ismerete segíthet az egészségügyi szakembereknek és a beoltottaknak, hogy figyelemmel kísérjék a tüneteket, és szükség esetén segítséget kérjenek. "Mivel az irodalomban még mindig csak korlátozott adat áll rendelkezésre, amely bizonyítékot szolgáltat erre a kapcsolatra, további ellenőrzésre van szükség."

 

Forrás:

WHO Pharmaceuticals Newsletter

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.