hirdetés

Növényi alapú húshelyettesítők szerepe az ultrafeldolgozott élelmiszerek megítélésében

A közlemény a növényi alapú húshelyettesítők egészségügyi hatásait vizs­gáló tanulmányok eredményeit összegzi az ultrafeldolgozott élelmiszerek kontextusában, kiemelve azok lehetséges előnyeit és a jelenlegi bizonyíté­kok korlátait, röviden kitérve a fenntarthatósági kérdésekre is.

hirdetés

 

 BEVEZETÉS

A húsfogyasztás – makro- és mikrotápanyagok fontos forrásaként – jelentős szerepet játszott az emberi történelem folyamán.1 A húsban számos alapvető tápanyag található, például jó minőségű fehérje, hem-vas, esszenciális zsírsavak, B-vitaminok – többek között a B12-vita­min –, retinol, cink és egyéb bioaktív ve­gyületek, például kreatin és karnozin.2 Az elmúlt két évtizedben a globális népesség növekedése és a gyors gazdasági fejlődés közel 60%-kal növelte a hús iránti keresle­tet, amely meghaladta a 360 millió tonnát világviszonylatban, és további növekedés várható.3

Az ipari hústermelés jelentősen hoz­zájárul az üvegházhatású gázok kibocsá­tásához, az erdőirtáshoz és a biológiai sokféleség csökkenéséhez, amelyek kri­tikus tényezővé teszik a fenntarthatóság szempontjából.4,5

A túlzott húsfogyasztás mind a kör­nyezetre, mind az emberi egészségre kockázatot jelenthet. Az Egészségügyi Vi­lágszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkuta­tási Ügynöksége (IARC) a feldolgozott húskészítményeket rákkeltőnek (1-es csoport), a vörös húst pedig valószínűleg rákkeltő­nek (2a csoport) minősítette 2015-ben, mi­vel fogyasztásuk összefüggésbe hozható a vastagbélrákkal.6 Ezenkívül a vörös hús, valamint a feldolgozott húskészítmények fogyasztása kedvezőtlenül befolyásolhatja a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es tí­pusú cukorbetegség és számos daganatos megbetegedés, többek között a nyelőcső-, gyomor-, tüdő-, emlő- és prosztatarák elő­fordulását.7 Ezzel párhuzamosan a legfris­sebb kutatási eredmények rávilágítottak arra is, hogy az állati fehérjeforrások helyet­tesítése növényi fehérjeforrásokkal védő hatású lehet bizonyos betegségek és ha­lálozások tekintetében.8,9 A növényi alapú húshelyettesítő (NAH) készítmények iránti kereslet folyamatosan növekszik: a fo­gyasztók egyre inkább keresik az egész­ségesebb, fenntarthatóbb és etikusabb alternatívákat az állati eredetű készítmé­nyek helyett.10 Ezek a termékek megoldást kínálhatnak a hústermeléssel kapcsolatos kihívásokra és a túlzott húsfogyasztás egészségügyi kockázataira.11

Jelen összefoglaló célja, hogy a tel­jesség igénye nélkül, a rendelkezésre álló szakirodalmi adatok alapján áttekintést nyújtson a NAH termékek táplálkozásban betöltött szerepéről és az egészségre gya­korolt lehetséges hatásairól. Áttekintjük az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UFÉ) vonat­kozásában hozzáférhető tudományos ta­nulmányokat, valamint kitérünk a növényi és állati eredetű termékekkel kapcsolatos esetleges egészségügyi hatásokra, továb­bá fenntarthatósági kérdésekre is.

 

AZ ULTRAFELDOLGOZOTT ÉLELMISZEREK OSZTÁLYOZÁSA, ELTERJEDTSÉGE

Az elmúlt évtizedben a táplálkozástudo­mányi kutatások és a táplálkozási ajánlá­sok egyre nagyobb mértékben összpon­tosítanak az élelmiszerek feldolgozottsági szintjeire, különös tekintettel az UFÉ-k fogyasztásával összefüggésbe hozható egészségkárosító hatásokra.12 Monteiro és munkatársai 2009-ben vezették be az UFÉ fogalmát azzal, hogy publikálták a napjainkban legszélesebb körben el­fogadott és használt, feldolgozáson ala­puló élelmiszer-osztályozási rendszert, a NOVA-t.13

 

A NOVA osztályozás 4 különböző feldolgozottsági szintet különböztet meg, amelyek jellemzőit az 1. táblázatban szem­léltetjük röviden.14

Az UFÉ-k kiemelkedő arányban vannak jelen az élelmiszerüzletek polcain a magas jövedelmű országokban, és ez a tendencia egyre inkább jellemző az alacsony és kö­zepes jövedelmű országokra is. Az UFÉ-k fogyasztásának folyamatos bővülését támogatja az urbanizáció és a globális élelmiszer-ellátási láncok fejlődése – ide­értve a helyi élelmiszergyártó vállalatokba történő megnövekedett külföldi tőkebe­fektetéseket is.15,16 Irodalmi adatok szerint az Amerikai Egyesült Államokban a napi energiabevitel 53,5–57%-át (felnőttek), valamint 58–61,4%-át (gyerekek) fedezik UFÉ-k fogyasztásából.14 Európában ez az érték szélesebb skálán mozog a kelet-kö­zép-európai alacsonyabb (10-20%) szint­től a nyugat-európai magasabb (30-40%) szintig (1. ábra).17

Fontos azonban kiemelni, hogy több ország esetében nem rendelkezünk friss (5 éven belüli) adatokkal, de az eddigi tenden­ciákat is figyelembe véve valószínűleg vi­lágszerte növekedett az UFÉ-k fogyasztása.

AZ ULTRAFELDOLGOZOTT ÉLELMISZEREK EGÉSZSÉGÜGYI HATÁSAI

Az elmúlt években számos szisztemati­kus áttekintés és metaanalízis vizsgálta az UFÉ-k fogyasztásának egészségre gyako­rolt negatív hatásait. Két, metaanalízisek eredményeit áttekintő közlemény kap­csolatot talált az UFÉ-expozíció és számos egészségügyi kockázat között, ideértve a kardiovaszkuláris mortalitást, a 2-es tí­pusú cukorbetegséget, az obezitást, vala­mint különböző szorongásos és mentális betegségeket is.18,19 Barbaresko munkacso­portja az előbbiek mellett a kolorektális daganat kialakulásának kockázatával kapcsolatban is talált közepes erejű bi­zonyítékot.20 Egy prospektív vizsgálatok eredményeire alapuló metaanalízisben összefüggést találtak az emlő-, a kolorektális és a pankreászdaganatok előfordulása és az UFÉ-k gyakoribb fogyasztása között.21 Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy az em­lített tanulmányok eredményei a grade osztályozás22 szerint legfeljebb közepes erejű bizonyítékokon alapulnak, így némi fenntartással kezelendők, valamint tovább­ra sincsenek egyértelmű válaszok az emlí­tett összefüggésekre, a molekuláris szintű mechanizmusok pedig részben tisztázat­lanok, vitatottak.

A kedvezőtlen hatások egyik lehetsé­ges magyarázata, hogy az UFÉ-k jellemző­en energiadúsak, magas telített zsírsav-, hozzáadott cukor- és nátriumtartalom­mal, valamint jellemző összetevőik a kü­lönböző adalékanyagok (pl. ízfokozók, színezékek, tartósítószerek), miközben kevesebb rostot és biológiailag aktív hasz­nos növényi anyagot (pl. fitokemikáliák, antioxidánsok) tartalmaznak.23 Azon ét­rendek, ahol az étrendi mintázat erősen az UFÉ-k fogyasztásának irányába tolódik, összességében kedvezőtlen tápértékűek lehetnek, miközben a tápanyagban gaz­dag, feldolgozatlan vagy minimálisan fel­dolgozott élelmiszerek bevitele csökken.

A fenti állítást valamelyest árnyalja egy 2022-ben megjelent tanulmány, amely­ben az étrendi mintázatot és a minőségi mutatót is figyelembe véve szignifikán­sak maradtak az UFÉ-k fogyasztása és a kapcsolódó egészségügyi kockázatok közötti összefüggések. Ezek az eredmé­nyek felvetik, hogy az UFÉ-k fogyasztá­sának hatása legalább részben független az étrendi mintázattól és annak minőségi összetételétől.24

A NOVA OSZTÁLYOZÁS KRITIKAI MEGKÖZELÍTÉSE

A NOVA osztályozási rendszerrel kapcso­latban több kritikai észrevétel is fellelhető a szakirodalomban. Bár epidemiológiai bi­zonyítékok igazolják az UFÉ-k fogyasztása és különböző betegségek előfordulásának magasabb kockázata közötti kapcsolatot, ezek az adatok önmagukban nem elegen­dőek az egyértelmű ok-okozati viszony bizonyításához.25,26 A NOVA klasszifikáció jelenleg nem veszi figyelembe a tápanyag-összetételt, bár bizonyos mértékű és célú feldolgozás javíthatja az adott termék tápanyag-összetételét, valamint élelmi­szer-biztonsági, tartósítási szempontból is előnyös lehet.27

Számos UFÉ gyakorolhat pozitív hatást az egészségre, sok esetben egészséges élelmiszerként is tekinthetünk rájuk. Ilye­nek például bizonyos, gabonákból készült termékek (kenyerek, reggelizőpelyhek, müzlik), tápszerek, paradicsomalapú ké­szítmények, és a különböző növényi alapú alternatív készítmények is. Nagy elemszámú kohorszvizsgálatokban az ultrafeldolgozott reggelizőpelyhek, valamint a teljes kiőrlésű kenyerek fogyasztása csökkentette a 2-es tí­pusú cukorbetegség,28 a daganatos és kardi­ovaszkuláris megbetegedések kockázatát.29

Az alcsoportelemzések alapján az emelkedett szív- és érrendszeri rizikót alapvetően a cukros üdítők, valamint a vö­rös hús és feldolgozott húskészítmények megnövekedett bevitele okozza.30 Ezt a feltevést erősíti, hogy a cukorral édesített üdítők és a feldolgozott húskészítmények elemzésből történő kizárásával minimálisra csökkent az UFÉ-k okozta kardiovaszkuláris rizikóemelkedés.31

Elmondható tehát, hogy a jelenlegi NOVA besorolás alapján nem tekinthető egységesnek az UFÉ-k csoportja. Az ebbe az élelmiszercsoportba tartozó termékek egészségre gyakorolt hatásainak értéke­lése összetett kérdéskör, és számos eset­ben jelentősen függ az adott élelmiszer tápanyagtartalmától, összetételétől, de akár az elkészítés vagy a tárolás módjától is.

A NÖVÉNYI HÚSHELYETTESÍTŐK TÁPANYAG-ÖSSZETÉTELE

A NAH termékek legnagyobb része a NOVA klasszifikáció szerint az UFÉ-k közé tartozik.32 A NAH termékek fogyasz­tásához köthető pozitív és negatív követ­kezmények megértéséhez azonban elen­gedhetetlen a jellemző tápanyagprofil áttekintése is. A NAH készítmények táp­anyag-összetétele nem egységes, széles keretek között változhat. Fő összetevői kö­zül a fehérjetartalom származhat szójából, borsóból, gombafehérjéből, vagy vitális búzagluténből. A legfontosabb zsiradék­források a finomított növényi eredetű ola­jok (pl. napraforgó-, kukorica-, repce- és olívaolaj, valamint a kókuszzsír.32 A NAH termékek tápanyagprofilja a húshoz ké­pest általában kevesebb energiát, keve­sebb telített zsírt, kevesebb koleszterint, kevesebb egyszeresen telítetlen zsírsavat, de több többszörösen telítetlen zsírsavat, valamint több élelmi rostot és több szén­hidrátot tartalmazhatnak. Fehérje- és nátriumtartalmuk ugyanakkor magasabb vagy akár alacsonyabb is lehet.33

A NAH készítmények összetétele és tápanyagprofilja határozza meg elsősor­ban az egészségre gyakorolt hatásaikat. Ezeken túl az adott NAH előállítási módja, az alapanyag származása, egyéb segéd­anyagok, valamint a fogyasztói oldalról az elkészítés módja is jelentősen befolyásol­hatja az adott élelmiszer egészségre kifej­tett esetleges kedvező vagy kedvezőtlen hatásait.

Az, hogy egy adott élelmiszer egész­ségesnek tekinthető-e, függ egyrészt az étrend teljes mintázatától, másrészt at­tól, hogy az adott élelmiszert mi helyett fogyasztjuk. Így végső soron minden nap minden étkezése egyben lehetőség arra, hogy az egészségünk szempontjából elő­nyösebb élelmiszert válasszunk. A NAH termékek megjelenése ebben a kontex­tusban különösen érdekes, mivel az UFÉ-k kategóriájába sorolhatók, miközben egyik alapvető céljuk a hagyományos, állati eredetű húskészítményekhez kapcsoló­dó egészségügyi és egyéb kockázatok mérséklése.34

A NÖVÉNYI HÚSHELYETTESÍTŐK EGÉSZSÉGÜGYI HATÁSAI

A NAH készítmények egészségre gyakorolt hatásairól jelenleg kevés bizonyíték áll ren­delkezésünkre. Egy 12 kontrollált vizsgálat adatait elemző metaanalízis alapján a NAH készítmények 0,50 mmol/L-rel csökkenthe­tik az összkoleszterinszintet (közepes szintű bizonyíték), 0,39 mmol/L-rel az alacsony sű­rűségű lipoprotein (LDL) koleszterin szintjét (alacsony szintű bizonyíték) és 0,15 mmol/L-rel a trigliceridszintet (alacsony szintű bizo­nyíték) a kontroll, húst fogyasztó csoporthoz képest. Ugyanakkor nem találtak szignifi­káns hatást az éhomi vércukor, a szisztolés és diasztolés vérnyomás, a nagy sűrűségű lipoprotein koleszterin (HDL-C) szintje és a testtömeg esetében.35

A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának szempontjából a vörös húsok és feldolgozott húskészítmények fogyasztá­sának kockázatnövelő szerepe régóta is­mert.36,37 Ennek alapján ezen élelmiszerek helyettesítése növényi eredetű alternatí­vákkal jó ötletnek tűnhet, azonban jelenleg csak kevés bizonyíték áll rendelkezésünkre a helyettesítés esetleges pozitív hatásai­ról. Ugyanakkor a húsalapú ételek növé­nyi eredetű élelmiszerrel (olajos magvak, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék) történő helyettesítése 17–36%-os rizikó­csökkenéssel járhat a kardiovaszkuláris megbetegedések szempontjából.9

Az elmúlt évek néhány vizsgálati ered­ménye felhívja a figyelmet a NAH készítmények lehetséges egészségügyi elő­nyeire is. Az állati eredetű élelmiszerek, különösen a vörös húsok (pl. marha- és sertéshús) viszonylag magas karnitin- és kolintartalommal rendelkeznek, amelyek a trimetilamin-N-oxid (TMAO) prekurzorai. A TMAO a bélflóra által szintetizált anyag­cseretermék, amelyet összefüggésbe hoztak a szív- és érrendszeri betegsé­gek és bizonyos daganatos betegségek kialakulásával.38 Egy 2020-ban publikált randomizált, keresztezett önkontrollos tanulmányban a résztvevők nyolc hétig fogyasztottak napi két alkalommal állati vagy növényi eredetű húskészítménye­ket. Ezután a két csoport diétáját meg­cserélték, és újabb nyolc hétig folytatták a vizsgálatot. Ez a kísérleti elrendezés lehetőséget biztosított arra, hogy a NAH termékek és az állati eredetű húsok egész­ségre gyakorolt különböző hatásait köz­vetlenül összehasonlíthassák. Bár a kiin­duláskor nem volt különbség a résztvevők között, a nyolc hétig NAH készítményeket fogyasztó csoportnak alacsonyabb volt a TMAO-szintje, mint az állati eredetű húskészítményeket fogyasztóknak. A di­éta sorrendje is fontos szerepet játszott: akik először kaptak NAH-t, azoknál a 8. és 16. hét végén (2,5±0,4 és 3,0±0,6 μM, p=0,28) nem volt szignifikáns különbség a TMAO-szintek között. Ezzel ellentétben azoknál, akik hússal kezdtek és második­ként kaptak NAH-t, a TMAO-szintek szig­nifikánsan alacsonyabbak lettek a 16. hét végére (6,4±1,5 és 2,9±0,4 μM, p=0,007). A szerzők e különbség hátterében a NAH által indukált mikrobiomeltérés hosszabb távú hatását valószínűsítik, amit további vizsgálatoknak kell megerősíteni.38

A rostszegény étrend szintén olyan je­lentős életmódbeli faktor, amely ok-okozati összefüggésbe hozható a daganatképző­déssel.39 Egy 19 prospektív tanulmány eredményeit összegző metaanalízis alap­ján a rostot legnagyobb mennyiségben fogyasztók esetében 12%-kal (95%-os konfidenciaintervallum: 0,82–0,94) csök­kent a vastagbéldaganat rizikója a rostot legcsekélyebb mennyiségben fogyasztók­hoz képest.40 Az élelmi rost – amely szin­te kizárólag növényi eredetű szénhidrát komponenseket jelöl – a húsokból és a fel­dolgozott húskészítmények legnagyobb részéből teljesen hiányzik. A vörös hús és a feldolgozott húskészítmények fogyasztá­sa negatív hatással lehet a bélmikrobiomra is, amely részben magyarázatot adhat a fogyasztást követően fellépő negatív egészségi hatásokra. A mikrobiom negatív változásai génexpressziós változásokhoz vezethetnek, amelyekkel párhuzamosan megváltozik a metabolikus reguláció, va­lamint a lokális és szisztémás immunválasz is, amelyek daganatképződést indukál­hatnak.41 Érthető tehát, hogy a rostbevitel szempontjából miért lehet előnyös, ha a gyakorlatilag rostmentes vörös húsokat és húskészítményeket rostban gazdagabb élelmiszerekkel helyettesítjük. Egy rövid, 28 napos, randomizált, kontrollált tanulmány­ban (n=40) az intervenciós csoport részt­vevőinek kereskedelmi forgalomban kap­ható NAH termékeket (növényi „darált hús”, „hamburgerpogácsa”, „kolbász” és növényi „húsgombóc”) adtak. A résztvevők hetente legalább 4 állati fehérje alapú étkezést cse­réltek le növényi alapú étkezésre. A vizsgá­lat végén az intervenciós csoportban szig­nifikánsan emelkedett a vajsavszintézis és a butirátot termelő taxonok előfordulási gyakorisága a kontrollokhoz képest. Ezzel párhuzamosan számos eltérést figyeltek meg a széklet mikrobiális összetételében, amelyek jellemzően előnyösebbek voltak az intervenciós csoportban.42

Mindezeket az új eredményeket és a korábban feltárt összefüggéseket figye­lembe véve elmondható, hogy – pusztán egészségügyi szempontból vizsgálva – a feldolgozott húsok és húskészítmények növényi alternatívákkal történő helyettesí­tése előnyös lehet a különböző betegségek kialakulásának kockázata szempontjából, többek között a bélmikrobiom pozitív irá­nyú befolyásolásával.

HÚSHELYETTESÍTŐK ÉS FENNTARTHATÓSÁG

Az elfogyasztott élelmiszereknek nem csak a fogyasztókra lehetnek kiterjedt hatásai. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának 26%-a kapcsolódik a táplálkozásunkhoz, amelynek legnagyobb része az állati ere­detű élelmiszerekből származik.43 Az állati eredetű élelmiszerek diétás bevitelének re­dukálása az egyik legjelentősebb tényező az ökológiai lábnyom csökkentésében. Bár ebben a tekintetben az adatok jelentős szó­rást mutatnak, de általánosságban elmond­ható, hogy a növényi eredetű összetevőkre nagyobb hangsúlyt fektető étrendi aján­lások megvalósításával a karbonlábnyom jelentősen csökkenthető: 31–43%-kal,44 de akár 86%-kal is.45

A NAH szerepe egy ökológiailag fenn­tartható étrend kialakításában rendre vita tárgyát képezi. A NAH környezeti hatásait tekintve az üvegházhatású gázok 87%-kal kevesebb kibocsátásával, 90%-kal keve­sebb termőföldhasználattal és 96%-kal kevesebb víz felhasználásával előállítha­tó a marhahúshoz képest.46 Azonban az egyes NAH készítmények között is jelen­tős különbségek lehetnek az ökológiai lábnyom tekintetében. A gombaalapú NAH készítmények életciklus-elemzési adataiból kiderült, hogy a kapcsolódó üvegházhatású gázok kibocsátása ese­tükben alacsonyabb a szójánál, a húsnál, illetve alacsonyabb vagy megegyező más NAH készítményekkel összehasonlítva.47 A téma részletesebb áttekintése indokolt lehet, azonban a terjedelemre tekintet­tel jelen tanulmánynak nem célja teljes körű áttekintést adni a fenntarthatóság kérdéskörében.

ÖSSZEFOGLALÁS, KÖVETKEZTETÉSEK

A NAH készítmények megjelenése új kihí­vás mind a laikusok, mind az egészségügyi szakemberek számára. Habár ezek a ter­mékek az UFÉ-k kategóriájába tartoznak, tápanyag-összetételük lehetőséget biz­tosíthat arra, hogy akár jó alternatívái lehessenek a húskészítményeknek. Kevés adat áll rendelkezésünkre, amely egyértel­műen megerősítené vagy cáfolná a NAH készítmények pozitív egészségügyi hatá­sait a helyettesíteni kívánt termékekkel szemben. Jelenleg elmondható, hogy tápanyag-összetételtől függően a NAH készítmények fogyasztása előnyös lehet a szív- és érrendszeri, valamint a gyomor-és bélrendszeri egészség vonatkozásában, továbbá ökológiai szempontból messze kisebb terhet jelentenek ezek a termékek, mint állati eredetű társaik.

Az egészségügyi szakembereknek a NAH készítmények megismerése és kri­tikai értékelése több szempontból is aktu­ális, hiszen ezeknek az élelmiszereknek az étrendi alkalmazása egyszerre jelenthet új lehetőségeket és korlátokat is az egészsé­ges étrendi mintázatok megvalósításában.

Nyilatkozat. A szerzők nyilatkoznak arról, hogy a közlemény más folyóiratban korábban nem jelent meg, és nem került beküldésre. A szerzők elolvasták a szerzői útmutatót. A szerzők a cikk megírása, illetve a kutatómunka során anyagi támogatásban nem részesültek. Szerzői munka­megosztás: KV: témafelvetés, irodalomkutatás, szövegezés, stilizálás. SzZ: témafelvetés, irodalom­kutatás, szövegezés. HE: irodalomkutatás, szöve­gezés, hivatkozások végső rendjének kialakítása. PÉ: tartalmi elemek áttekintése, szakmai lektorá­lás. MT: korrektúra, stilizálás. SzÉ: tartalmi elemek áttekintése, korrektúra, szakmai lektorálás. A cikk végleges változatát valamennyi szerző elolvasta és jóváhagyta. A szerzők egyikének sincs semmi­lyen érdekeltsége a közlemény megjelentetésével kapcsolatban. A dolgozat nem sérti a Helsinki dek­laráció előírásait.

Levelezési cím:

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

A szerzők munkahelye:

1Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Egészségtudományi Doktori Iskola

2Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézet

3Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézet

4Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Bioanalitikai Intézet

Koczka Viktor: doktorandusz hallgató1,2

Dr. Szabó Zoltán: PhD, adjunktus3

Hallósy Eszter: doktorandusz hallgató1

Dr. Polyák Éva: PhD, habilitált egyetemi docens3

Dr. Marosvölgyi Tamás: PhD, adjunktus4

Dr. Szabó Éva: PhD, habilitált adjunktus2

Irodalom:

1. Mann, NJ. A brief history of meat in the human diet and current health implications. Meat Sci 2018;144:169–179

2. Leroy F, Smith NW, Adesogan AT, et al. The role of meat in the human diet: evolutionary aspects and nutritional value. Anim Front 2023;13(2):11–18

3. Ritchie H, Rosado P, Roser M. Meat and Dairy Production 2019, https://ourworldindata.org/meat-production

4. Tilman D,Clark M. Global diets link environmental sustainability and human health. Nature 2014;515(7528): 518–522

5. Stoll-Kleemann S, Schmidt UJ. Reducing meat con­sumption in developed and transition countries to counter climate change and biodiversity loss: a review of influence factors. Regional Environmental Change 2017;17(5):1261–1277

6. (IARC), I.A.f.R.o.C. Monographs evaluate consumption of red meat and processed meat. Press Release 2015;240

7. Boada LD, Henríquez-Hernández LA, Luzardo OP. The impact of red and processed meat consumption on cancer and other health outcomes: Epidemiological evidences. Food Chem Toxicol 2016;92:236–244

8. Naghshi S, Sadeghi O, Willett WC, et al. Dietary intake of total, animal, and plant proteins and risk of all cause, cardiovascular, and cancer mortality: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ 2020;370:m2412

9. Neuenschwander M, Stadelmaier J, Eble J, et al. Sub­stitution of animal-based with plant-based foods on car­diometabolic health and all-cause mortality: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. BMC Med 2023;21(1):404

10. Jahn S, Furchheim P, Strässner AM. Plant-Based Meat Alternatives: Motivational Adoption Barriers and Solutions. Sustainability 2021;13(23):13271

Koczka Viktor, Doktorandusz hallgató, Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Egészségtudományi Doktori Iskola
a szerző cikkei

Koczka Viktor, Dr. Szabó Zoltán, Hallósy Eszter, Dr. Polyák Éva, Dr. Marosvölgyi Tamás, Dr. Szabó Éva
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[301241] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.