>   Aktuális   |   >   Az Európai Gyógyszerügynökség hírei   |   >   Szimpózium   |   >   Összefoglaló közlemény
 
a.png

Aktuális

>

Hirtelen gyermekhalál szindróma

Bár a hirtelen csecsemőhalál szindrómával igen sokat foglalkozunk, kevéssé ismert, és szerencsére kevéssé gyakori a kisgyermekkorban 1-4 éves kor között bekövetkező hirtelen halál.

>

A COVID befolyása a végrehajtó működésekre

A SARS-CoV-2 fertőzésen átesett a fiatal és a középkorú felnőttek személyeknél jelentősen gyakoribb a kognitív és a speciális végrehajtó működési zavar, mint azokban, akik nem fertőződtek meg a koronavírussal.

>

Szájon át szedhető COVID gyógyszerek?

A COVID-19 omikron variánsának megjelenésével új aggodalmak és bizonytalanságok jelentek meg, és egyre erősödik a betegség kezelésére alkalmas gyógyszerek - különösen a szájon át alkalmazhatóak- iránti igény.  

>

Koleszterinszint fontossága diabeteszben

2-es típusú diabéteszben nagyobb figyelmet kell fordítanunk a magas lipoprotein-koleszterin (LDL-C) szintre, mely a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik kockázati markere.

>

Aszpirin prevenciós szerepéről 2-es típusú diabetesben

Az International Diabetes Federation (IDF) 2021-es virtuális találkozóján megállapították, hogy „az aszpirint 2-es típusú diabeteses betegekben a kardiovaszkuláris kockázat másodlagos prevenciójára kell fenntartani.”

>

Mi a koronavírus elleni legjobb védelem?

Egy új kaliforniai és New York-i tanulmány megállapította, hogy az elmúlt nyáron és ősszel azok az amerikaiak voltak a legjobban védettek a koronavírussal szemben, akiket beoltottak és korábban COVID-19 fertőzésben szenvedtek.
-
aa.png

Álláshirdetés

 

A BÁCS-KISKUN MEGYEI

 RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG

KECSKEMÉTI ALAPELLÁTÓ RENDELŐBE ORVOST KERES

 

 

  

Kiemelt feladatok:

-       Jogszabályokban meghatározott alapellátó tevékenység (foglalkozás-egészségügyi, rendvédelmi alapellátás) végzése.

-       Egészségügyi felülvizsgálatokban történő közreműködés.

-       Egészségfejlesztési programokban való részvétel.

-       Esetenként egészségügyi biztosításhoz kapcsolódó feladatok ellátása.

Amit kínálunk:

-       Stabil, hosszú távú munka, tervezhető munkaidő beosztással.

-       Megegyezés szerinti foglalkoztatási forma.

-       Kiszámítható jövedelem, munkáltatói juttatások.

-       Szakmai fejlődés, továbbképzések támogatása.

Elvárásaink:

-       Szakorvosi végzettség.

-       Önálló, pontos munkavégzés.

-       Szakmai elhivatottság.

Előnyt jelent:

-       Fegyveres, illetve rendvédelmi szervnél szerzett gyakorlat.

 

Az álláshirdetéssel kapcsolatosan további információ elérhető a

http://www.police.hu/hu/a-rendorsegrol/allasajanlatok/orvos-bacs-kiskun-megyei-rendor-fokapitanysag-4

illetve  hivatali munkaidőben

Liptai András r. ezredes, humánigazgatási szolgálatvezető ad további felvilágosítást a (76) 513-365-ös telefonszámon.

-
e.png

Az Európai Gyógyszerügynökség hírei

>

Új készítmény nem-kissejtes tüdőrák kezelésére

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a nem-kissejtes tüdőrák (NSCLC) kezelésére szolgáló Tepmetko (tepotinib) készítményt.

>

Új tüdőgyulladás elleni vakcina

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a Streptococcus pneumoniae okozta bakteriális tüdőgyulladás megelőzésére szolgáló Apexxnar (20-valens vakcina) oltóanyagot.

>

Új készítmény gyermekkori növekedésihormon-hiány kezelésére

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a gyermekkori növekedésihormon-hiány kezelésére szolgáló Ngenla (szomatrogon) készítményt.
-
sz.png

Szimpózium

>

Öntáguló fémsztentek alkalmazása gastroduodenalis obstructióban

A gastroduodenalis kimeneti elzáródás palliatív kezelése öntáguló enteralis sztentekkel hatékony és biztonságos módszer, a palliatív céllal elkészített gastroenterostomia reális alternatívája. A szerzők ismertetik a malignus gastroduodenalis obstructio hátterében fennálló leggyakoribb betegsé­geket, a sztent kiválasztásának szempontjait, behelyezési technikáját, valamint elemzik a kezelés technikai és klinikai sikerességét, megemlítve a lehetséges komplikációkat.
-
aa.png

Álláshirdetés

 

Swan Lake Központ magán addiktológiai rehabilitációs intézet pszichiáter kollégákat keres Balatonfűzfőn.

-          Főállás, de kezdetben lehet heti 3-4 napos részállás is

-          Budapestről heti 2-szeri lejárással végezhető

-          Telefonos készenlét, minimális teendővel

-          Havi 1 hétköznapi ügyelet

-          Pszichoterápiás orientáció (képzettség nem kell)

-          Versenyképes fizetés

-          Étkezés és utazás és átmenetileg a szállás támogatása

Fényképes önéletrajzát az info@swanlake.hu -ra várjuk. Érdeklődés: +36 30 158 0787

-
ooo.png

Összefoglaló közlemény

>

Az optikai koherencia tomográfia és a sclerosis multiplex: újdonságok a mindennapi alkalmazás és a klinikai vizsgálatok terén

Mikor válhat a vizsgálat az SM-ellátás szerves részévé?

>

A sejtközvetített (celluláris) immunitás

Minden immunitás egyben sejtes immunitás is. Sejtek szerepelnek az im­munreakciók forrásaiként és célpontjaiként egyaránt. Sejtek vesznek részt közvetlenül vagy közvetve a veleszületett (természetes) immunitás minden mechanizmusában, valamint a szerzett (adaptív) immunválaszban is. Ami a közvetlen részvételt illeti, szűkebb értelemben a sejtek által végrehajtott-mediált immunitást nevezték korábban celluláris immunválasznak. A jelen összefoglaló célja a sejtközvetített (celluláris), T-limfocitákon alapuló im­munitás rövid jellemzése.

>

A bélmikrobióta és az obesitas összefüggése – irodalmi áttekintés

A bélmikrobióta születéstől együtt fejlődik a gazdaszervezettel, és komplex kölcsönhatásban van vele. Összetétele az élet folyamán változik. Hároméves kortól a két domináns törzs (Firmicutes / Bacteroidetes) arányának emelke­dését tekintették korábban az obesitas markerének. Későbbi vizsgálatok alapján az arány megváltozása helyett a két baktériumtörzsön belül az elhí­zásért felelős egyes nemzetségek túlburjánzását gondolják oki tényezőnek.
-
e.png

Egészségügyeink

>

Hatósági iránymutatás a gyógyszerpromóciós szabályok értelmezéséről

2021. június 29. napjától hatályos az ún. Gyógyszer-gazdaságossá­gi Törvény (Gyftv.)1 módosítása, ami jelentős változásokat hozott mind a gyógyszerpromóció, mind a gyógyszercégek és egészségügyi szakembe­rek közötti szerződéses kapcsolatok területén. A törvénymódosítás számos ponton nehezen volt értelmezhető, így a gyakorlati alkalmazása nehéz­ségekbe ütközött; ennek bizonyos aspektusairól előző cikkemben írtam. Látva a jogszabály hiányosságait és az ebből eredő iparági bizonytalan­ságot, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) 2021. szeptember 20-án iránymutatást tett közzé, ami segítséget nyújt az értelmezésben (Iránymutatás).2
-
e.png

E-medicina

>

Az e-páciens új lépései a segítségkérésre gyógyulásának finanszírozásához

  Sok beteg nem nézi tétlenül, ha egy, a hazájában (most mindegy, milyen okból) számára nem finanszírozott kezeléshez nem juthat hozzá anyagi okok miatt. Magyarországon leginkább a közösségi médiát használják a gyűjtésre, de máshol erre már más módszereket vesznek igénybe. Egyre gyakrabban a startup-világban megszokott ún. crowdfunding, azaz közös­ségi finanszírozás módszerével igyekeznek támogatókat keresni.
-
b.png

Bizonyítékalapú orvoslás

>

A nyákoldók szerepe az idült hörghurut és a COPD kezelésében

KLINIKAI KÉRDÉS Kellően hatásosak és biztonságo­sak-e a szájon át szedhető nyákoldó szerek az idült hörghurut és a kró­nikus obstruktív légúti betegség (COPD) heveny fellángolásainak, a betegség időtartamának és a kór­házi felvételek szükségességének csökkentésében?
-
b.png

Betegtájékoztató

>

Vitiligó

A vitiligó azt jelenti, hogy a bőr foltokban világosabb a normálisnál a bőr festékanyagának hiánya miatt. Esetenként csak néhány kisebb világos folt, máskor nagyobb, összefüggő, térképszerű foltozottság van jelen a bőrön; a folt színe lehet alig világosabb a környezeténél, de élesen el is üthet attól.
-
c.png

Cikkreferátum

>

Angiotenzin-konvertáz enzim gátlás és kalciumcsatorna-blokád előnyei magasvérnyomás-betegségben

Az ACCOMPLISH vizsgálat kimutatta, hogy amennyiben az ACE-gátlót amlodipinnel kombinálják hidroklorotiazid helyett, akkor a nagy kocká­zatú hypertoniás betegeknél a kardiovaszkuláris kockázat csökkenésének mértéke kifejezettebb (HR 0,80; p<0,001). Jelen elemzés fő kérdése az volt, hogy az ACEI + CCB kombináció előnyei fennmaradnak-e az ACCOMPLISH vizsgálatban részt vevő, terápiarezisztensnek tűnő magas vérnyomásban szenvedő betegeknél.

>

A humán mielin oligodendrocita glikoprotein antitestválasz jellemzése a demielinizáció folyamatában

A központi idegrendszer oligodendrocitái által kifejezett mielin oligodendrocita glikoprotein az autoimmun eredetű demielinizáció elsődleges célpontja. A MOG antitestek titerei fluktuációt mutatnak, magas értékei felnőtteknél súlyosabb látóideg-gyulladást váltanak ki. A jövőben a beteg­ségek, kórképek kezelése során talán hasznos lehet az a tény, hogy relabáló betegségekben diverzebb antitest-repertoár mutatható ki.   Acta Neuropathologica Communications, 2019. szeptember
-

Kapcsolat

KIADÓ:

Professional Publishing Hungary Kft.
1037 Budapest, Montevideo u. 3.  
E-mail: tihanyi.petra@pphmedia.hu

Főszerkesztő:  

Dr. Nagy Judit 
Tel: +36-30-922-0137 
E-mail: nagy.judit@pphmedia.hu

Szerkesztő:

Dr. Simonfalvi Ildikó 

Ügyfélkapcsolat:

Pécsi Andrea
Tel: +36-30-552-5024 
E-mail: pecsi.andrea@pphmedia.hu

Horváth Ágnes
Tel: +36-70-372-4481
E-mail: horvath.agnes@pphmedia.hu

A hírlevéllel kapcsolatos technikai ügyintézés:

Horváth Bence

E-mail: horvath.bence@starski.hu

-
© 2009 - 2022, OTSZ Online
 A PPH Media adatkezelési tájékoztatóját ITT olvashatja.