hirdetés

Új készítmény nem-kissejtes tüdőrák kezelésére

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a nem-kissejtes tüdőrák (NSCLC) kezelésére szolgáló Tepmetko (tepotinib) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) december 13-16-i ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg a nem-kissejtes tüdőrák (NSCLC) kezelésére szolgáló Tepmetko (tepotinib, 225 mg filmbevonatú tabletta) készítménnyel szemben (kérelmező: Merck Europe B.V.) A teljes indikáció szerint a Tepmetko monoterápiában alkalmazható olyan felnőtt betegek METex14 (mesenchimális-epitheliális faktor gén exon 14 skipping) mutációval rendelkező nem-kissejtes tüdőrákjának kezelésére, akik korábban immunterápiában és/vagy platinaalapú kemoterápiában részesültek. A készítményt kizárólag onkológiai kezelésekben jártas szakember írhatja fel.

Az Egyesült Államokban az FDA 2021. február 3-án gyorsított engedélyezési eljárás (accelerated approval) keretében már engedélyezte a készítményt azonos márkanéven, itt a kérelmező az EMD Serono Inc. volt. A jóváhagyás jelentőségét az adta, hogy a Tepmetko az első orálisan szedhető MET-gátló NSCLC indikációban.

 

A hatóanyagról

A Tepmetko hatóanyaga, a tepotinib (ATC kód: L01EX21) egy naponta egyszer, orálisan adagolt, szelektív c-MET (mesenchimális-epitheliális tranzíciós faktor) gátló, amely az I. típusú MET-gátlók csoportjába tartozik akárcsak a kapmatinib (Tabrecta, Novartis) vagy a krizotinib (Xalkori, Pfizer). Hatásmechanizmusa szerint a MET foszforilációját és a MET-dependens downstream szignalizációt blokkolja. A tepotinibről részletesebben korábbi cikkünkben írtunk: Ígéretes eredményeket mutat a tepotinib nem-kissejtes tüdőrákban. A klinikai vizsgálatok eredményei szerint a Tepmetko alkalmazásának előnye, hogy magas objektív válaszarányt mutatott és a válasz időtartamának hossza is igen kedvező volt. A leggyakoribb mellékhatások az alábbiak voltak: ödéma (legtöbbször perifériás ödéma), émelygés, hipoalbuminémia és hasmenés.

 

Klinikai vizsgálatok

Az FDA a Tepmetko engedélyét a 152 beteg bevonásával végzett multicentrikus, egykaros, nem randomizált, nyílt elrendezésű fázis II VISION (NCT02864992) klinikai vizsgálat eredményei alapján adta ki. A vizsgálatban a Tepmetko 43%-os teljes válaszarányt mutatott a korábban nem kezelt és a kezelt betegeknél egyaránt, a válasz medián időtartama 10,8 hónap volt a naív és 11,1 hónap a korábban már kezelt betegeknél. Hat hónapot meghaladó klinikai válasz a naív betegek 67%-ánál és a korábban már kezelt betegek 75%-ánál alakult ki, kilenc hónapnál hosszabb válasz pedig 30 illetve 50%-uknál jelentkezett.

A tepotinibet a fázis II INSIGHT klinikai vizsgálatban előrehaladott vagy áttétes EGFR-mutációval rendelkező NSCLC-ben is vizsgálják (ozimertinibbel kombinációban), illetve a fázis II PERSPECTIVE vizsgálat az áttétes kolorektális rák kezelésében mutatott hatásosságát értékeli (cetuximabbal kombinációban).

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a decemberi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 13-16 December 2021

EMA CHMP positive opinion: Tepmetko

FDA Accepts Filing of New Drug Application for Tepotinib for the Treatment of Patients with Metastatic NSCLC with METex14 Skipping Alterations

FDA Approves Tepmetko (tepotinib) as the First and Only Once-daily Oral MET Inhibitor for Patients with Metastatic NSCLC with METex14 Skipping Alterations

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.