>   Aktuális   |   >   Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság hírei   |   >   Esettanulmány   |   >   Szimpózium   |   >   Összefoglaló közlemény
 
hirdetés
 
a.png

Aktuális

>

PMSPH abszorbens irritábilis bél szindrómában

A kutatók szerint egy, a bélben abszorpciót létrehozó anyag, a polimetilsziloxán polihidrát (PMSPH) használatával csökkenthető az irritábilis bél-szindrómához (IBS-hez) társuló hasmenés.

>

COVID-19 utáni elhúzódó szervkárosodások

A vírus-fertőzés késői következményeit kutató, jelenleg is folyamatban lévő vizsgálat szerint minden nyolc, a COVID-19 fertőzés miatt kórházi ellátásra szoruló beteg közül egy betegnél myocarditis alakul ki.

>

Baricitinib alopecia areataban

Két fázis III vizsgálatban a Janus kináz gátló baricitinib hatásos volt alopecia areataban, 36 hét alatt dózisfüggő módon a résztvevők egynegyedénél-egyharmadánál 80%-os hajnövekedést eredményezett.

>

A proton-pumpa gátlók nem okoznak demenciát

Nagy esetszámú vizsgálat bizonyította, hogy nincs összefüggés a proton-pumpa gátlók (PPI-k), ill. a hisztamin H2 receptor antagonisták használata, valamint a demencia kockázata között.

>

Clozapin és hematológiai daganatkockázat

Egy új kutatás szerint a schizophrenia miatt hosszadalmas clozapin kezelés alatt álló betegeknél kis mértékben, de szignifikánsan emelkedik a hematológiai malignitások kockázata.

>

Mélyvénás thrombózis esetén gondolni kell a rákra is

Ha nem ismerjük a mélyvénás thrombózis kiváltó okát, mindig gondolni kell daganatokra is – figyelmeztetettek a német Hannover Medical School orvosai egy most megjelent cikkükben ismertetett eset kapcsán.

>

Útmutató agyi áttétek sugárkezelésére

Az American Society for Radiation Oncology (ASTRO) 2022. május 6-án online megjelentette az agyi áttétek sugárkezeléséről szóló 2012-tes guideline frissített változatát.   
-
f.png

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság hírei

>

Az edavaron szájon át szedhető formában is elérhető

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) jóváhagyta az edaravon orális változatát (Radicava ORS) felnőttek amyotrophiás lateral sclerosisának (ALS) kezelésére.
-
hirdetés
 
e.png

Esettanulmány

>

Esetismertetés: hypothyreosis - 2

A hypothyreosis lassan alakul ki, tünetei nem specifikusak. Hosszú idő óta fennálló kezeletlen állapotban, különösen idősekben- endokrin krízisállapothoz vezethet.
-
sz.png

Szimpózium

>

Vérnyomáscsökkentő kezelés indítása és célértékei időseknél – kicsit részletesebben

A szerző a mindennapos gyakorlat számára igyekszik kibontani és kritikailag értelmezni az ESC-ESH és a Magyar Hypertonia Társaság által kiadott irányelvnek inkább az úgynevezett fitt kezelendőkre fókuszáló, világosnak látszó tömör, leegyszerűsített üzeneteit, ajánlásait az idős, főleg a szervezet előrehaladott öregedéséhez kapcsolódó, idült degeneratív társbetegségek által már sokkal jobban érintett 80–85 évnél idősebb hypertoniás betegek gyógyszeres vérnyomáscsökkentő kezelésére. Ennek során a problémakör képlékenységére, csapdáira, szemléleti vitáira is rávilágító szakirodalmi eredményekből is levon, bemutat következtetéseket.
-
aa.png

Álláshirdetés

 

Magánklinika 100 orvossal, 60 szakterületen, a legmagasabb szakmai színvonalon. Az RMC Clinics több mint 20 éve a magyar piac meghatározó magánegészségügyi szolgáltatója.

Egy összetartó, szenvedélyes csapatba, rugalmas foglalkoztatási feltételekkel keressük a páciens- és egészségközpontú gyógyítás mellett elkötelezett kollégáinkat az alábbi pozíciókra:

 • bőrgyógyász
 • szemész
 • gyermekgyógyász
 • gyermekpszichiáter szakorvos

Lépjen velünk kapcsolatba, ismerjük meg egymást!

+36 70 478 0492 | www.rmc.hu | hr@rmc.hu 

  

 

-
ooo.png

Összefoglaló közlemény

>

Intervenciós radiológiai eljárások az onkológiában – 2021-es helyzetkép

Intervenciós radiológiai eljárásokat az onkológiai kezelések minden sza­kaszában használunk. A képalkotással irányított mintavételeken kívül szá­mos, képalkotással irányított intervenciós terápia is rendelkezésre áll. Ebben a cikkben a legfontosabb, már elterjedt módszerekről, különösen a transzar­tériás embolizációkról és a perkután ablációkról, valamint néhány új terápiás lehetőségről, például a nagy intenzitású fókuszált ultrahangról lesz szó.

>

Guillain–Barré-szindróma

A Guillain–Barré-szindróma és variánsai heterogén, akut neurológiai betegségcsoport. Patomechanizmusuk összetett és nem egyértelműen tisztázott. A diagnózist a klinikai tünetek, az azokat megelőző infekció, a liquor-vizsgálat és az elektroneurográfia segítségével állapítjuk meg. A kezelésére alkalmas immunmodulánsok adását javasolt mielőbb elkezdeni; de adható még IVIG és plazmaferezis. A betegség korai felismerése és kezelése, valamint a szövődmények gyors észlelése és ellátása meghatá­rozza a hosszú távú kimenetelt. 

>

A fizikai aktivitás korlátozottsága gyermek- és serdülőkor súlyos refrakter asztmában

Eddig még nem történtek kutatások annak tisztázására, a cardiopulmonalis terhelési teszt milyen szerepet játszhat a fizikai terhelhetőséget korlátozó mechanizmusok tisztázásában gyermekkori súlyos asztma eseteiben. A szerzők a csökkent fizikai aktivitás okait tárták fel olyan esetekben, amikor a kezelés nem eredményez kielégítő tüneti kontrollt, illetve a csökkent terhelhetőség az elégtelen betegségkontroll egyetlen manifesztációja. Az adatok alapján a fizikai aktivitás korlátozottsága nem tekinthető a hiányos asztmakontroll jelének.
-
e.png

Egészségügyeink

>

Mik lehetnek a hazai COVID-19 mortalitás lehetséges összetevői?

Nem kétséges, hogy az orvostudomány területén napjainkban a legnagyobb megoldásra váró problémát a több mint két éve tartó COVID-19-pandémia je­lenti. Jelen rövid közleményben a szerző a magyarországi COVID-19-járvánnyal kapcsolatos halálozás okait próbálja meg elemezni az egészségügyi ellátórend­szer, illetve a hatósági-járványügyi intézkedések vonatkozásában.
-

 

Több, mint egy évtizede vagyunk jelen a magánegészségügyi piacon. 2022. április 25-től, új helyszínen, megújult környezetben, megnövekedett rendelői kapacitással folytatjuk a hozzánk forduló páciensek ellátását.

Az alábbi szakterületekre keresünk orvosokat/szakdolgozókat:

 • allergológus/pulmonológus
 • bőrgyógyász
 • gasztroenterológus
 • ortopéd szakorvos
 • proctológus/sebész
 • reumatológus
 • szemész
 • képalkotó diagnosztikai asszisztens

Amit kínálunk:

 • Főállású alkalmazotti jogviszony, vagy részmunkaidős foglalkoztatás személyes közreműködői szerződéssel
 • Biztosított, jelentős páciens állomány
 • Legkorszerűbb géppark
 • Új építésű igényes környezet, kellemes munkakörülmények
 • Kedves, nagy gyakorlattal rendelkező orvos, asszisztens és recepciós munkatársak

A munkavégzés helyszíne: Budapest, Lehel utca 8.

Jelentkezéseket a hr@medocklinika.hu email címre várjuk.

https://medocklinika.hu/bemutatkozas/karrierlehetoseg

-
gy.png

Gyógyszergyári közlemény

>

A 10 legjobbnak várt, késői fejlesztési fázisban lévő gyógyszer (2. rész, 3–5. helyezettek)

Az Evaluate Vantage összeállította azon gyógyszerek tízes listáját, amelyek még a késői fejlesztési fázisban vannak ugyan, ám mégis „blockbuster” várományosok, azaz a közeljövőben vélhetően évi 1 milliárd dollárt meg­haladó árbevételt fognak generálni.
-
b.png

Betegtájékoztató

>

Vitiligó

A vitiligó azt jelenti, hogy a bőr foltokban világosabb a normálisnál a bőr festékanyagának hiánya miatt. Esetenként csak néhány kisebb világos folt, máskor nagyobb, összefüggő, térképszerű foltozottság van jelen a bőrön; a folt színe lehet alig világosabb a környezeténél, de élesen el is üthet attól.
-
hirdetés
 
c.png

Cikkreferátum

>

Jó eredményeket mutatott a lenalidomidindukciót követő pomalidomidkezelés relapszáló/refrakter myeloma multiplexben

A Future Oncology folyóiratban megjelent tanulmány az RRMM pomalidomiddal végzett kezelésének retrospektív adatbázison alapuló, valós körülményeket tükröző eredményeit elemezte, melyek igen biztatónak bizonyultak. Future Oncology, 2021. november

>

Angiotenzin-konvertáló enzim gátlók versus angiotenzin II receptor blokkolók hatása az inzulinérzékenységre hypertoniás betegeknél

Az inzulinrezisztencia (IR) és a renin–angiotenzin rendszer (RAS) közötti szoros kapcsolat igazolt. A RAS túlzott mértékű aktiválódása az inzulin jel­átviteli útjainak befolyásolásával, a zsírképződés gátlásával, oxidatív stressz és gyulladás elősegítésével, a véráramlás csökkentésével és a szimpatikus idegrendszer aktiválásával IR-hez vezethet. Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy az angiotenzin-konvertáló enzim gátlók és az angiotenzin II receptor blokkolók gátolni képesek az angiotenzin II aktivitását, javítják a vérát­áramlást, mérséklik az oxidatív stresszt, valamint a béta-sejtek apoptosisát és ezáltal javítják az inzulinérzékenységet is.
-
v.png

Van egy kérdésem

>

Az androgén típusú hajhullás hatékony kezelési módját jelentik-e az autológ, trombocitában gazdag plazmával történő intradermális injekciók?

BIZONYÍTÉKON ALAPULÓ VÁLASZ Androgén alopecia eseteiben férfiaknál a trombocitában gazdag plazma­injekciók hatékonyabban növelik a haj sűrűségét, mint az általános kezelés (A erősségű ajánlás: véletlen besorolásos kontrollos vizsgálatok [randomized controlled trial, RCT] és kohorszvizsgálatok három metaanalízise). A trombocitában gazdag plazmainjekciók férfiaknál ugyancsak hatékonyabbak, mint a minoxidil, az 5-α-reduktáz-inhibitorok és a bimatoprost, de nem hatéko­nyabbak az kis intenzitású („lágy”) lézerterápiánál. (A erősségű ajánlás: RCT-k hálózati metaanalízise.) A trombocitában gazdag plazmainjekciók esetében csekély a súlyos nemkívánatos események kockázata. (A erősségű ajánlás: RCT-k és kohorszvizsgálatok metaanalízise). A trombocitában gazdag plaz­mát indikáción kívüli kezelésnek kell tekinteni, mivel az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (Food and Drug Administration, FDA) nem hagyta jóvá az androgén alopecia kezelésére.
-

Kapcsolat

KIADÓ:

Professional Publishing Hungary Kft.
1037 Budapest, Montevideo u. 3.  
E-mail: tihanyi.petra@pphmedia.hu

Főszerkesztő:  

Dr. Nagy Judit 
Tel: +36-30-922-0137 
E-mail: nagy.judit@pphmedia.hu

Szerkesztő:

Dr. Simonfalvi Ildikó 

Ügyfélkapcsolat:

Pécsi Andrea
Tel: +36-30-552-5024 
E-mail: pecsi.andrea@pphmedia.hu

Duma Csilla
Tel: +36-70-654-0552
E-mail: duma.csilla@pphmedia.hu

A hírlevéllel kapcsolatos technikai ügyintézés:

Horváth Bence

E-mail: horvath.bence@starski.hu

-
© 2009 - 2022, OTSZ Online
 A PPH Media adatkezelési tájékoztatóját ITT olvashatja.