hirdetés

Mélyvénás thrombózis esetén gondolni kell a rákra is

Ha nem ismerjük a mélyvénás thrombózis kiváltó okát, mindig gondolni kell daganatokra is – figyelmeztetettek a német Hannover Medical School orvosai egy most megjelent cikkükben ismertetett eset kapcsán.

hirdetés

Anamnézis

A 72 éves nőbeteget már 3 hónapja kezelték paranoid schizophrenia diagnózissal egy németországi kórházban. A cikk szerzői, Dr. Rosemary Poulose és Dr. L. Christian Napp szerint a beteg elutasította a szubkután thrombózis prophilaxist, ami pedig szükséges lett volna az elégtelen mobilitás miatt. Három hónappal a kórházi felvétel után jobb alsó végtagjában hirtelen fájdalom kíséretében duzzanat jelent meg.

Leletek

A jobb alsó végtag és a láb egész hosszában duzzadt, a térdízület mögött egy kemény, fixált térfoglaló terime tapintható. A perifériás keringést, a motoros működéseket és az érző funkciókat rendben találták. A jobb térdizület mozgásai kissé beszűkültek. A Payr próba /belső talpizomzat nyomásérzékeny/ és a Meyer-jel /fájdalmas nyomáspontok a sípcsont mediális részén/ negatívok voltak. A D-dimer szint emelkedett: 1,58 mg/l (normál 0,0 – 0,5 mg/l).

Ultrahanggal a jobb fossa popliteában cisztikus térfoglaló folyamatot észleltek, a duplex ultrahang alapján a jobb véna poplitea thrombózisa a fibuláris vénák középső harmadáig terjed.

Thrombózis kezelés: antikoagulációs céllal szubkután tinzaparin adás, kompressziós kötés, majd 5 nap után váltás endoxabanra.

További leletek és diagnózis

Rtg-felvétel a jobb térdízületről: a popliteális hajlatban lágyrésztumor, pattogatott kukorica-szemekre emlékeztető megjelenéssel, a terime a sípcsont hátsó felszínétől Röntgenen nem különíthető el. A kontrasztanyagos CT felvételen a vénás fázisban azt mutatta, hogy a térfoglaló folyamat a csontvelőben folytatódik, chondroid anyag határolja. Az MRI felvételen alapjában a medullában folytatódó térfoglaló massza mutatkozott, a tetején erős hiperintenzitást mutató típusos chondroid jelekkel, a popliteális véna kompressziójával.

Diagnózis: jobb oldali véna poplitea thrombózis és a sípcsont másodlagosan átalakult porcos eredetű exostosisa (chondrosarcoma).

Kezelés: a tumor műtéti eltávolítása, a megkezdett antikoaguláció folytatása.

Megbeszélés

A közlemény szerzői szerint a thrombózis diagnózisakor 15%-ban ismert, kb. 3-15%-ban ismeretlen malignus tumor van a háttérben.  A vénás thromboembolizmus kockázatát leginkább az agy-, a hasnyálmirigy-, a tüdők- és a gasztrointesztinális traktus daganatai emelik. A Working Group of Scientific Medical Sciences guideline-jai az alapvető labor-vizsgálatokon túl a beteg korának, nemének megfelelő további vizsgálatokat is javasolnak a mellkasi Rtg és a hasi UH mellett.  A porcos exososisok (osteochondomák) eredtileg jóindulatúak, de elfajulva szekunder chondrosarcomákká alakulnak át, melyek a rosszindulatú csonttumorok kb. 20%-át képezik. Itt azt a ritka esetet láttuk, amikor a chondrosarcoma az ereket infiltrálva okozott thromboembóliát.

Forrás:

Kron T. Consider cancer as a trigger for deep vein thrombosis. Medscape Medical News. May 12, 2022.

Poulose R, Derda A, Omar M, et al. Eine nicht allttägliche tumorassoziirte Thrombose. (Uncommon tumor-associated deep vein thrombosis.) Internist (Berlin). 2022; 63(5):545-550.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Azt hiszem, gyakorló onkológus számára a trombózis esetén daganatra gondolni (vagy fordítva: daganat esetén trombózisra gondolni) nem nagy felfedezés, bár tagadhatatlan,
hogy ezzel a konkrét kialakulási mechanizmussal ritkán lehet találkozni...
Szerencsére vége az egyetemi vizsgaidőszaknak, lányom tankönyvei Szegeden vannak (mi Gyulán), de mintha élettanból tanulták volna másodévben a daganatos betegséget a
trombózis oki tényezői között....
Ne feledkezzünk meg Rudolt Vierhow-ról sem: "Virchow's triad, the classic factors which precipitate venous thrombus formation: endothelial dysfunction or injury, hemodynamic
changes, and hypercoagulability."
Igazságügyi orvosszakértőként a disszeminált daganatban szenvedő, ágyhozkötött, tumor vagy nyirokcsomó által komprimált erekben vélelmezhetően lassult keringésű,
esetleg szteroid kezelésben is részesülő betegnél a kis molekulatömegű heparin adása elmulasztásának kérdésével már többször találkoztam.

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.