Emelkedett hasnyálmirigyenzim-szintek a vérben felismerhető pancreas-betegség nélkül

A hasnyálmirigyenzimek vérszintje csak heveny hasnyálmirigy-gyulladás vagy heveny fellángolás gyanúja esetén vizsgálandó. Az emelkedés mértéke semmit sem mond az esetleges gyulladás vagy fellángolás súlyosságáról. Hasnyálmirigy-betegség tüneteinek hiányában ne írjunk elő rutinszerűen ilyen vizsgálatot. A jóindulatú hasnyálmirigyenzim-emelkedés (Gullo-szindróma) mai tudásunk szerint nem jár együtt egyéb kóros elváltozásokkal; hátterében talán genetikai okok húzódnak meg. Ha az amiláz vagy a lipáz vérszintje magasabbnak bizonyul a normálértéknél, ultrahangvizsgálat végzendő. Az „ép pancreas” diagnózist csak nagy tapasztalattal rendelkező vizsgáló állíthatja fel, optimális feltételek mellett végzett vizsgálat után. Ha egyidejűleg mindkét enzim vérszintje emelkedett, úgy az ultrahangvizsgálat endoszonográfiával, MR-rel vagy CT-vel is kiegészítendő. A negatív eredményt 3–6 hónap múlva újabb ultrahangvizsgálattal ellenőrizni kell.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
P. G. Lankisch
a szerző cikkei

Prof. dr. Papp János, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.