A placebokontroll elengedhetetlen a műtéti beavatkozások hatásosságának megállapításához. A most áttekintett vizsgálatok felének az eredményei szerint fölösleges a sebészeti eljárás további alkalmazása. Placebokontroll nélkül nem
derülhetett volna ki ezeknek a beavatkozásoknak a hatástalansága.
British Medical Journal, 2014. május

Neurológia

A brivaracetám (BRV) a szinaptikus vezikulumok 2A fehérjéjének új típusú ligandja, amelyet epilepszia kezelésére fejlesztettek ki. A jelen vizsgálat placebóval szemben igazolta a 100 mg/nap dózisú BRV placebóval szembeni hatásosságát és biztonságosságát felnőttkorú, előzőleg refrakter epilep­sziában szenvedő betegeken.

Epilepsia, 2014. január

Neurológia

Az enyhe tünetekkel járó Parkinson-kór kezelésének szükségességét gyak­ran vitatják, mivel a betegek egy része az enyhe tünetek miatt nem érzi szükségesnek a gyógyszeres kezelés elindítását. Két randomizált, kettős vak, placebokontrollos vizsgálat eredményeinek utólagos értékelése alap­ján a rotigotinkezelés hosszú távon hatásosabbnak és előnyösebbnek bi­zonyult akkor, ha korán bevezették, mint akkor, ha 6 hónapot vártak az elindításával.

Expert Opinion on Pharmacotherapy, 2015. október

Infektológia

A bemutatott eset arra figyelmeztet, hogy a gyermekkori betegségnek tekintett mumpsz idősebbeknél akut kardiális tünetekkel jelentkezhet. Felnőttkorban az akut fertőzést gyakrabban kísérik életveszélyes szövődmények. Mindig gondolni kell erre a lehetőségre, ha a beteg (peri-) miokarditisszel és/vagy perikardiális folyadékgyülemmel jelentkezik és vírusfertőzés is fennáll.

Case Reports in Medicine, 2016. szeptember

Gasztroenterológia

Az antibiotikumkezelés jól ismert és gyakori mellékhatása a hasmenés, melynek oka a normális bélflóra egyensúlyának felborulása. A kórállapot kezelésében régóta alkalmazott szerek a probiotikumok, melyek gyermekek és felnőttek, sőt már csecsemők antibiotikumterápia okozta hasmenésének kezelésére egyaránt alkalmasak. A Bacillus clausii spóraképző tulajdonsága révén ellenáll a béltraktus különböző hatásainak, és multirezisztenciával rendelkezik számos antibiotikummal szemben is. A vizsgálatok a B. clausii-törzsek antimikróbás és immunmodulátor hatásait is igazolták.

Hematológia

A biológiai szerek megjelenése forradalmi lépés a hematológiában, így a limfómák kezelésében is. A gyógyszerekhez való hozzáférés azonban nehéz lehet, különösen a limitált erőforrásokkal rendelkező országokban, ezért nagy a biohasonló monoklonális antitestek fejlesztése iránti igény. A biohasonló készítmények hasonlók az eredeti hatóanyaghoz, de annak nem tökéletes másai: az összehasonlítható minőség, biztonságosság és hatásosság elérése igen összetett feladat.

Expert Rev Anticancer Ther, 2015. május

Kardiológia

A vérnyomáscsökkentő terápia anyagcserehatásai nagyban befolyásolhat­ják a metabolikus rizikófaktorokkal terhelt betegek kardiovaszkuláris ese­ményeinek kockázatát. Ennek fontos szempontnak kellene lennie a terápia megválasztásánál, főként diuretikum vagy béta-blokkoló felírásakor. Az indapamidot, illetve carvedilolt tartalmazó kombinációk anyagcsereha­tásainak jobb megismerését célzó hazai ACES vizsgálat igazolta, hogy az indapamid társítása az ACE-gátló perindoprillal vagy a 3. generációs béta-blokkoló carvedilollal előnyös metabolikus hatásokkal jár.

Clinical Drug Investigation, 2016. július

Aneszteziológia, gyógyszerfejlesztés

Az elmúlt 30 évben kevesebb új, érzéstelenítésre, altatásra alkalmazott szert fogadott be az FDA, mint az azt megelőző 30 évben. A fejlesztésben a hosszú távú biztonságosság egyre inkább előtérbe kerül.

Trends in Pharmacological Science, 2016. május

Farmakológia, pszichiátria

A neuropszichiátriai betegségek kezelésének gyakori szerei közé tartoz­nak a neuroleptikumok (NL) és a szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók (SSRI). Ha az ilyen szerrel kezelt beteg egyéb, azzal potenciálisan inter­akcióba lépő gyógyszert – a bemutatott esetben olanzapin és fluoxetin mellett linezolidot és metoclopramidot – is kap, különböző súlyosságú tünetegyüttesek jelentkezhetnek.

Case Reports in Medicine, 2016. június

Alvásmedicina

Számos vizsgálatban elemezték már a kívülről bevitt melatonin hatásos­ságát a primer alvászavarok kezelésében. A bemutatott metaanalízis sze­rint a melatonin javítja az elalvási latenciát, a teljes alvásidőt és az alvás minőségét. Klinikai gyakorlati szempontból legnagyobb előnye a kedvező mellékhatásprofil.

PLoS One, 2013. május

Pszichiátria

Az olanzapin LAI alkalmazási előiratába 2006-ban került be a 3 órás megfi­gyelés követelménye a posztinjekciós delírium/szedáció szindróma veszélye miatt. Ez az előírás befolyásolhatta a gyógyszer betegek általi megítélését, ám az adatok azt mutatják, hogy a betegek az olanzapin LAI terápia mellett elégedettebbek és ritkábban tapasztalnak mellékhatásokat.

Neuropsychiatric Disease and Treatment, 2016. október

books.medicalonline