A placebokontroll elengedhetetlen a műtéti beavatkozások hatásosságának megállapításához. A most áttekintett vizsgálatok felének az eredményei szerint fölösleges a sebészeti eljárás további alkalmazása. Placebokontroll nélkül nem
derülhetett volna ki ezeknek a beavatkozásoknak a hatástalansága.
British Medical Journal, 2014. május

Klinikai immunológia, reumatológia

A korai belszervi érintettséggel és gyors progresszióval jellemezhető dif­fúz kután szkleroderma (dcSSc) kezelésében nem áll rendelkezésre oki terápia. A jelenlegi kezelési stratégia immunszuppresszió alkalmazását jelenti. Az 50 centrumban lefolytatott ESOS nemzetközi vizsgálat nagyon korai dcSSc nagy kohorszában elemezte az immunszuppresszív szereknek a bőrpontszámokra és a túlélésre gyakorolt hatását.

Annals of the Rheumatic Diseases, 2017. február

Kardiológia, lipidológia

Számos klinikai vizsgálat erősítette meg, hogy a sztatinok lipidcsökkentő ha­tásuktól függetlenül képesek csökkenteni a vérnyomást. A PERSPECTIVA ta­nulmány alcsoportelemzése alapján a sztatinok és a perindopril/amlodipin fix kombináció szinergizmusban csökkentik a vérnyomást.

High Blood Pressure & Cardiovascular Prevention, 2017. január

Gasztroenterológia

Korábbi vizsgálatok felvetették, hogy a hosszú távú protonpumpagátló kezelés növelheti a csonttörések kockázatát. Az ismertetett közlemény azt vizsgálta, hogy az 5 éven át folytatott gyógyszeres protonpumpagátlás hogyan befolyásolja a csontsűrűséget és a csontstruktúrát.

American Journal of Gastroenterology, 2017. január

Kardiológia

A hipertónia gyógyszeres kezelésében általában két-három szer – első­sorban ACE-gátló és kalciumcsatorna-blokkoló – kombinált adására van szükség a vérnyomás célértékének eléréséhez. Mivel a hipertóniás betegek 50–60%-a hiperkoleszterinémiás, az ACE-gátlót, kalciumcsatorna-blokko­lót és sztatint tartalmazó kombinációs terápia igen elterjedt a hétköznapi gyakorlatban. A vérnyomáscsökkentők és a sztatin összevonása fix kom­binációba előnyösen befolyásolhatja a hipertóniás hiperkoleszterinémiás betegek terápiahűségét és ezzel az életkilátásait.

 American Journal of Cardiovascular Drugs, 2016. június

Neurológia

A brivaracetám (BRV) a szinaptikus vezikulumok 2A fehérjéjének új típusú ligandja, amelyet epilepszia kezelésére fejlesztettek ki. A jelen vizsgálat placebóval szemben igazolta a 100 mg/nap dózisú BRV placebóval szembeni hatásosságát és biztonságosságát felnőttkorú, előzőleg refrakter epilep­sziában szenvedő betegeken.

Epilepsia, 2014. január

Neurológia

Frissen publikált vizsgálat igazolta a monoterápiában adott lakozamid jó tolerálhatóságát és noninferioritását az elhúzódó hatású karbamazepinnel szemben, ezáltal alkalmasságát az újonnan diagnosztizált epilepsziás be­tegek kezelésére.

Lancet Neurology, 2017. január; Epub. 2016. november

Neurológia

Az enyhe tünetekkel járó Parkinson-kór kezelésének szükségességét gyak­ran vitatják, mivel a betegek egy része az enyhe tünetek miatt nem érzi szükségesnek a gyógyszeres kezelés elindítását. Két randomizált, kettős vak, placebokontrollos vizsgálat eredményeinek utólagos értékelése alap­ján a rotigotinkezelés hosszú távon hatásosabbnak és előnyösebbnek bi­zonyult akkor, ha korán bevezették, mint akkor, ha 6 hónapot vártak az elindításával.

Expert Opinion on Pharmacotherapy, 2015. október

Infektológia

A bemutatott eset arra figyelmeztet, hogy a gyermekkori betegségnek tekintett mumpsz idősebbeknél akut kardiális tünetekkel jelentkezhet. Felnőttkorban az akut fertőzést gyakrabban kísérik életveszélyes szövődmények. Mindig gondolni kell erre a lehetőségre, ha a beteg (peri-) miokarditisszel és/vagy perikardiális folyadékgyülemmel jelentkezik és vírusfertőzés is fennáll.

Case Reports in Medicine, 2016. szeptember

Gasztroenterológia

Az antibiotikumkezelés jól ismert és gyakori mellékhatása a hasmenés, melynek oka a normális bélflóra egyensúlyának felborulása. A kórállapot kezelésében régóta alkalmazott szerek a probiotikumok, melyek gyermekek és felnőttek, sőt már csecsemők antibiotikumterápia okozta hasmenésének kezelésére egyaránt alkalmasak. A Bacillus clausii spóraképző tulajdonsága révén ellenáll a béltraktus különböző hatásainak, és multirezisztenciával rendelkezik számos antibiotikummal szemben is. A vizsgálatok a B. clausii-törzsek antimikróbás és immunmodulátor hatásait is igazolták.

Hematológia

A biológiai szerek megjelenése forradalmi lépés a hematológiában, így a limfómák kezelésében is. A gyógyszerekhez való hozzáférés azonban nehéz lehet, különösen a limitált erőforrásokkal rendelkező országokban, ezért nagy a biohasonló monoklonális antitestek fejlesztése iránti igény. A biohasonló készítmények hasonlók az eredeti hatóanyaghoz, de annak nem tökéletes másai: az összehasonlítható minőség, biztonságosság és hatásosság elérése igen összetett feladat.

Expert Rev Anticancer Ther, 2015. május

books.medicalonline