Lipidológia

A HDL-koleszterinnek az atherosclerosis megelőzésében betöltött szerepét illetően a különböző szérumlipid-frakciók befolyásolását célzó klinikai vizsgálatok ellentmondásos eredményeket hoztak. 

Az elhízás gyógyszeres kezelésében közel egy évszázada próbálkoztak efedrin- és amfetaminszármazékokkal, de ezeket napjainkra idegrend­szeri és kardiovaszkuláris mellékhatásaik miatt nagyrészt kivonták a for­galomból. Hazánkban 5 év óta nincs étvágycsökkentő gyógyszer, az USA-ban viszont 3 éve alkalmazzák a más hatásmechanizmusú, szelektív 5HT2C szerotoninreceptor-agonista lorcaserint, kedvező eredményekkel.

Endokrinológia, lipidológia

Európában és Észak-Amerikában 2011-ben 747 háziorvos körében online szisztematikus felmérést végeztek a familiáris hiperkoleszterinémiával (FH) kapcsolatban. A németországi adatok az orvosok széles körű ismeretei mellett az ellátás hiányosságaira is utalnak. Az FH genetikai hátterét, klinikai képét, diagnózisának és kezelésének irányelveit a felmérés tükrében bemutató közlemény a korai felismerésnek és a hozzátartozók szűrésének fontosságát emeli ki.

hirdetés
Lipidológia, kardiológia

A gyógyszeres lipidcsökkentés – életmódbeli változtatásokkal együtt – a kardiovaszkuláris betegségek elsődleges és másodlagos megelőzésében egyaránt alkalmazható. Az elsődleges megelőzésben a sztatinokkal elért eredmények a legmeggyőzőbbek, főleg a nagy kockázatú betegek körében ezért a rizikómeghatározás alapvető. Sztatinkezelés ajánlott szekunder prevencióban minden kimutatott kardiovaszkuláris betegség vagy rizikóekvivalensek esetén.
 
Obezitológia

Sarcopeniának nevezzük a hiányos táplálkozás következtében vagy időskorban fellépő, főleg a vázizomzatot érintő testsúlycsökkenést. Cachexiáról akkor beszélünk, ha a testsúlycsökkenés betegséghez, például rosszindulatú daganathoz, krónikus szívelégtelenséghez vagy AIDS-hez társul.

Lipidológia

A HDL-koleszterin (HDL-K) alacsony plazmakoncentrációja független kardiovaszkuláris kockázati tényező. A HDL-K gyógyszeres emelése vonzó lehetőségnek tűnik az irányelvek szerinti LDL-K-csökkentés ellenére fennmaradó kockázat mérséklésére.

Obezitológia

Az elhízás – főleg annak zsigeri formája – elősegíti az inzulinrezisztenciát. Egy járványtani vizsgálat eredménye szerint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása körülbelül 70%-ban az elhízás terhére írható. A diabetes járványszerű terjedésén csak akkor tudunk úrrá lenni, ha visszaszorítjuk az elhízást. 

Lipidológia, kardiológia

Az érelmeszesedés befolyásolható, legfontosabb kockázati tényezői a diabetes mellitus, a magas vérnyomás, a nikotin és a zsíranyagcsere zavarai. Dyslipoproteinaemia esetén az emelkedett LDL-koleszterin- érték (LDL-C) vitathatatlanul kiemelkedő jelentőséggel bír: semmilyen más anyagcserezavarnak az érelmeszesedéssel való összefüggését nem tudták ilyen pontosan és sokoldalúan bizonyítani.

Obezitológia, genetika

Az elhízás járványszerű terjedése maga után vonta a fogyókúrás programok kínálatának bővülését. A kevés szénhidrátot tartalmazó, a mediterrán és a zsírszegény diéta összehasonlítása azt mutatta, hogy a csökkentett zsírtartalmú táplálkozás mellett más fogyókúrás diéták is ugyanolyan eredményesek.

Gyermekgyógyászat, obezitológia

A gyermekkori elhízás komoly problémává vált. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint a 2–5 éves gyermekek 13,9%-a, a 6–11 évesek 18,8%-a és a 12–19 éves serdülők 17,4%-a sorolható a túlsúlyosak közé. 

Obezitológia, Háziorvoslás

Az Európai Unió országaiban minden ötödik felnőtt elhízott. A gyermekek körében a növekedés még kifejezettebb: 14 millió fiatal túlsúlyos vagy elhízott. A riasztó epidemiológiai adatok tudatában feltehető a kérdés, vajon mit tehet a háziorvos, mi lehet a szerepe e jelenség megfékezésében. 

hirdetés

books.medicalonline