hirdetés
Tüdőgyógyászat

A COPD a középkorúak és idősek egyik leggyakoribb krónikus  betegsége, amely gyakori komorbiditással (szív- és érrendszeri, anyagcsere-betegségek, izomrendszer stb.) és magas mortalitással jár. A betegség kórlefolyásában kedvezőtlen esemény a betegség exacerbációja. Ez rendszerint lázzal, a diszpnoé fokozódásával, a terhelhetőség csökkenésével, a légzésfunkciós értékek romlásával jár. Az exacerbáció lezajlása után a légzésfunkciós értékek javulnak, de nem érik el az exacerbáció előtti szintet.

 

Tüdőgyógyászat

A POET vizsgálat alapján középsúlyos, súlyos vagy nagyos súlyos COPD-ben a naponta 1x alkalmazott  tiotropium hatásosabb volt az exacerbációk csökkentésében a naponta 2x alkalmazott salmeterolnál.

Tüdőgyógyászat

Az UPLIFT vizsgálatban a mérsékelten súlyos COPD-ben szenvedő betegekben a hörgőtágító alkalmazása után mért légzésfunkciós teljesítmény kevésbé romlott, mint a placebocsoportban.

Tödőgyógyászat

Enyhe perzisztáló asthmában nincs szükség inhalált kortikoszteroid rendszeres alkalmazására, mert az asthma-kontroll elérhető inhalált kortikoszteroid és rövid hatástartamú béta2-agonista készítmény szükség szerinti alkalmazásával is.

hirdetés
Tüdőgyógyászat

Az INTIME vizsgálat is igazolta, hogy az indacaterol előnyösen alkalmazható a nehézlégzés kontrollálására, a betegek életminőségének javítására közepes és súlyos COPD-ben.

Tüdőgyógyászat

A hosszú távú UPLIFT vizsgálatban a tiotropium nem lassította a COPD progresszióját, de a vizsgálatnak számos fontos, a gyakorlatban is hasznosítható tanulsága van.

Tüdőgyógyászat

Mindkét vizsgálat eredményei azt igazolták, hogy mérsékelt és súlyos perzisztáló asthmában a FOSTER® nem kevésbé hatásos, mint az egyéb belélegezhető gyógyszerkombinációk. 

Tüdőgyógyászat

Az asthma fenntartó és tünetenyhítő kezelésére egy eszközben alkalmazott budesonid/formoterol (Symbicort) más készítményekhez, kezelési stratégiákhoz viszonyított kedvező hatása több tényező együttes eredménye.

Tüdőgyógyászat

A dohányzás abbahagyása elősegítésének javallatával törzskönyvezett vareniclin megkönnyíti a leszokást, ha mégis rágyújt az illető, elmarad a megszokott kellemes hatás.

Tüdőgyógyászat

Az eddig publikált legnagyobb, COPD-ben szenvedő betegeken végzett, bronchoszkópos biopsziás mintákat feldolgozó tanulmány bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a jelenleg is elérhető salmeterol– fluticason-propionát kombináció csökkenti a légúti gyulladás intenzitását. 

Tüdőgyógyászat

A közösségben szerzett tüdőgyulladás (community- acquired pneumonia, CAP) moxifloxacin-kezelése nemcsak szakmai-betegellátási szempontból, hanem gazdaságossági szempontból is előnyös.

Tüdőgyógyászat

A budesonid formoterol kombináció súlyos  COPD-ben szenvedő betegek esetében szignifikánsan javította a légzésfunkciót, csökkentette az exacerbációk gyakoriságát, valamint az orális kortikoszteroid-kezelés iránti igényt, mérsékelte a COPD tüneteit és javította a betegek életminőségét.

hirdetés
hirdetés

books.medicalonline