hirdetés
hirdetés
hirdetés

A 41 éves férfi fájdalmas, eritémás, erózióval kísért, hámló bőrkiütés miatt fordult orvoshoz. Az elváltozás szimmetrikusan oszlott meg a napfénynek kitett bőrfelületeken, érintve az arcot, nyakat, a kéz- és lábfejeket, valamint a hátat (1. és 2. ábra). A bőrkiütéshez a gyakori, laza székürítés társult, a pana­szok néhány hónappal korábban kezdődtek.

A 31 éves férfi a nyelvén keletkezett el­változás miatt fordult orvoshoz, ame­lyet 6 hónappal korábban észlelt először apró piros pont formájában. Fogorvosa a fogsorában lévő híd okozta irritációnak vélte. Fájdalommal nem járt, de fogmosás­kor néha vérzett. Kezelésben nem részesült a beteg az elváltozás miatt.

Egy 37 éves férfi azzal a panasszal kereste fel orvosát, hogy alkarján és lábszárain 3 nappal korábban viszkető, eritémás bőr­elváltozás jelent meg. A kivörösödött bőr­területek egyenetlenné váltak, hólyagok és duzzanat alakultak ki. Az első kiütéseket a beteg akkor észlelte az alkarján, amikor éj­szakai horgászatot követően visszasétált az autójához. Másnap hasonló kiütést vett észre a lábszárain is. Közérzete egyébként jó volt.

hirdetés

Az 54 éves nő a mellbimbóján 3 hó­napja megjelent nem viszkető kiütés miatt jelentkezett vizsgálatra. Az elválto­zás az emlő negyedére kiterjedő, nagy plakként kezdődött, majd fokozatosan ki­sebbedett úgy, hogy végül már csak a bim­bót érintette. Előfordult, hogy a bimbóból spontán tejcsorgást észlelt. Mammográfián egy hónappal jelentkezése előtt járt, nega­tív leletet kapott, családjában nem fordult elő emlőrák.

Egy 57 éves nő azzal a panasszal fordult orvoshoz, hogy a lábain 6 hónapja ki­terjedt, fájdalmatlan bőrkiütést észlel. Az elváltozást gyakran enyhe viszketés is kí­sérte, más panaszt azonban nem okozott. Egyéb szisztémás tünetek (pl. láz, hideg­rázás, izom- vagy ízületi fájdalmak) nem álltak fenn. A bőrkiütés terbinafin krém 2 hetes alkalmazása nyomán nem mutatott javulást.

A férfi beteg jacuzzi használata után 2 nappal megjelenő kiütések miatt fordult orvoshoz. A kiütés jelentkezését követő napon hidegrázás és láz (39 °C) is kialakult. A kiütések terjedtek, és a láz annak ellenére sem múlt el, hogy a beteg 2 napig antibiotikumot (trimethoprim-sulfamethoxazol) szedett.

Az 58 éves férfi generalizált bőrvisz­ketés, valamint a törzsön, a háton és a végtagokon – a talpon és a tenyéren is – megjelenő eritematózus foltok miatt jelentkezett vizsgálatra. Az elváltozások nem jártak fájdalommal. Memóriaprob­lémái miatt a beteg nem tudta felidézni, mikor jelent meg az első folt. Aktuálisan betegsége, láza nem volt. Nemrég vizsgál­ták ataxia, felső végtagi tremor és hallás­zavar miatt, a feltételezett diagnózis Par­kinson-kór volt.

A 44 éves tengerészgyalogos a hátán két napja megjelent száraz, vörös kiütés miatt kért orvosi segítséget. Az elváltozás viszketett és érintése fájdalmas volt, nem váladékozott. Láz nem kísérte, és a bőrfelü­let nem volt új környezeti hatásnak kitéve. A beteg nem vitt a hátán nehéz vagy a bőrt konstriktív hatásnak kitevő terhet, nem használt új tisztálkodó- vagy mosószert. Anamnéziséből évekkel korábban lezajlott szívinfarktusa emelhető ki. Mostani jelent­kezése előtt 6 héttel koszorúérsztentet ka­pott, a beavatkozás 5 órán át tartott.

A 30 éves fehér bőrű férfi kezének kör­mein elmondása szerint 10 éve lát­hatók viszkető, morzsalékot adó elválto­zások. A körmök sérülékenyek és könnyen leválnak, foltosak, de nem fájdalmasak. Az elváltozás kezének minden körmét érinti, lábának körmei viszont érintetlenek. Szá­raz, hámló hajas fejbőrén, derekán, geni­tális régiójában szintén vannak pikkelyes bőrelváltozások. Egyéb betegsége nincs, ezermesterként dolgozik. Családi anamné­zisében nincs említésre méltó körülmény.

A 70 éves fekete bőrű asszony az ar­cának bal oldalán lévő, növekvő elváltozás miatt jelentkezett vizsgálatra. A lézió, úgy emlékszik, mindig is ott volt, talán már születése óta. Ahogy idősödött, lassan növekedni kezdett. Egy ideje a kiné­zete is változik, és viszketni, fájni, vérezni kezdett.

Egy 13 éves leányt azért visznek or­voshoz, mert kb. 2 héttel korábban fájdalmatlan duzzanatot vettek észre bal térdének mediális felszínén. A beteg nem számolt be semmilyen traumáról vagy sérülésről, és a duzzanat nem gátolta őt a mindennapos tevékenységeiben. Az egyéni és családi kórelőzményében nem szerepelt említésre méltó betegség vagy esemény.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

books.medicalonline