hirdetés
hirdetés
hirdetés

A rivaroxaban hatásos és biztonságosan adható antikoaguláns, mely nemcsak preklinikai és klinikai vizsgálatokban, hanem a való életben is többféle klinikai helyzetben és betegpopulációban igazolta prioritá­sát mind a K-vitamin-antagonistákkal szemben, mind pedig az új típusú antikoagulánsok között. A cikk a rivaroxaban kardiológiai alkalmazási le­hetőségeit tekinti át.

Az Európai Bizottság engedélyezte az AbbVie által gyártott HUMIRA® (adalimumab) alkalmazását serdülőkorúaknál a hidradenitis suppurativa (HS) kezelésében.

hirdetés

Az Európai Bizottság feltételes forgalomba hozatali engedélyt adott az AbbVie VENCLYXTOTM (venetoklax) nevű készítményének, az indikáció sze­rinti, nehezen kezelhető krónikus limfoid leukémiában szenvedő betegek monoterápiás kezelésére.

Prof. dr. Gyulai Roland

A pikkelysömör (psoriasis) számos komorbiditással társulhat (pl. arthritis psoriatica, Crohn-betegség, depresszió), mégis a kardiovaszkuláris kórképek azok, melyek hosszú távon leginkább befolyásolják a psoriasisos beteg életét. 

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedvezően foglalt állást a UCB lakozamid hatóanyagú gyógyszerére (VIMPAT®) vonatkozóan a parciális epilepsziás rohamok kezelésében. Ezzel a VIMPAT® egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy engedélyezzék a parciális rohamok monoterápiájaként. 

A GSK a New England Journal of Medicine-ben és az Európai Tüdőgyó gyászati Kongresszuson bemutatatta a COPD Salford Lung Study eredményeit. Ezt a különleges vizsgálatot arra tervezték, hogy értékelje a Relvar® Ellipta®◊ hatásosságát és biztonságosságát krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedő betegek esetében a „szokásos kezeléssel” összehasonlítva.

Az antihipertenzív kezelés fő előnye magának a vérnyomáscsökkentésnek köszönhető, nagyban független az alkalmazott gyógyszertől, ezért az öt fő gyógyszerosztály mindegyike alkalmas a kezelés elkezdésére és fenntartá­sára akár monoterápiában, akár kombinációban, figyelembe véve az ellen­javallatokat. Bizonyos kombinációk, különösen a fix dózisúak, előnyösek lehetnek egyes klinikai helyzetekben a monoterápiához vagy a külön alkal­mazott szerekhez képest. A jelen dolgozat a nebivolol és a hidroklorotiazid kombinációjának vérnyomáscsökkentő hatását és tolerálhatóságát vizsgáló klinikai tanulmányok eredményeit foglalja össze.

A harmadik generációs, béta- és alfa-litikus, kalciumcsatorna-blokkoló, antioxidáns tulajdonságú, hangsúlyozottan kedvező metabolikus hatású carvedilol a kardio- és vaszkuloprotektív hatásokon túl csökkenti a cirrhosis hepatishoz társuló portális hipertóniát, a varixruptúra veszélyét, továbbá egyes toxikus kardiomiopátiák kialakulását. A carvedilol valóban többet nyújt a hagyományos béta-blokkolóknál.

Május 17-én a Vigadóban ünnepélyes keretek között, a pszichiátriai és a far­makológiai szakmai közélet kiválóságai, va­lamint a szaksajtó jelenlétében átadták az Év Gyógyszere díjat. A díj hosszú évek óta az egyik legrangosabb szakmai elismerés hazánkban, melyet gyógyszer kaphat, hi­szen a Magyar Kísérletes és Klinikai Farma­kológiai Társaság (MFT) értékeli a fejlesztést és a készítményekkel szerzett gyakorlati tapasztalatokat.

Továbbra is törekednünk kell arra, hogy az evidenciákra épülő irányelvek következetesen helyet kapjanak az asztma ellátásában és javítsák az aszt­makontrollt. A megvalósítás első számú eszköze a beteg és kezelőorvosa közötti jó együttműködés.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

books.medicalonline