hirdetés
hirdetés
hirdetés

Az életmódváltás mellett alkalmazott naltrexon + bupropion kombináció az eddigi eredmények alapján erős – biztonságos és hatásos – pillére lehet a kezelésnek, amit feltehetőleg a kardiovaszkuláris hatásokat vizsgáló, jelenleg még folyamatban lévő vizsgálatok eredményei is meg fognak erő­síteni a későbbiekben.

Az allergiás rinitisz kezelésében a nemzetközi és hazai irányelvek sze­rint egyaránt a második generációs orális antihisztaminok, a nazális antihisztaminok, a nazális szteroidok, illetve az utóbbi kettő kombinációja (a monoterápiák ismert elégtelensége esetén) jelentik a terápiás ajánlás bázisát. A legújabb, pár éve megjelent kombinációs orrspray, a Dymista áttörést jelentett a rinitiszes betegek életminőségének javulásában.

hirdetés

A rivaroxaban hatásos és biztonságosan adható antikoaguláns, mely nemcsak preklinikai és klinikai vizsgálatokban, hanem a való életben is többféle klinikai helyzetben és betegpopulációban igazolta prioritá­sát mind a K-vitamin-antagonistákkal szemben, mind pedig az új típusú antikoagulánsok között. A cikk a rivaroxaban kardiológiai alkalmazási le­hetőségeit tekinti át.

Az Európai Bizottság engedélyezte az AbbVie által gyártott HUMIRA® (adalimumab) alkalmazását serdülőkorúaknál a hidradenitis suppurativa (HS) kezelésében.

Az Európai Bizottság feltételes forgalomba hozatali engedélyt adott az AbbVie VENCLYXTOTM (venetoklax) nevű készítményének, az indikáció sze­rinti, nehezen kezelhető krónikus limfoid leukémiában szenvedő betegek monoterápiás kezelésére.

Prof. dr. Gyulai Roland

A pikkelysömör (psoriasis) számos komorbiditással társulhat (pl. arthritis psoriatica, Crohn-betegség, depresszió), mégis a kardiovaszkuláris kórképek azok, melyek hosszú távon leginkább befolyásolják a psoriasisos beteg életét. 

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedvezően foglalt állást a UCB lakozamid hatóanyagú gyógyszerére (VIMPAT®) vonatkozóan a parciális epilepsziás rohamok kezelésében. Ezzel a VIMPAT® egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy engedélyezzék a parciális rohamok monoterápiájaként. 

A GSK a New England Journal of Medicine-ben és az Európai Tüdőgyó gyászati Kongresszuson bemutatatta a COPD Salford Lung Study eredményeit. Ezt a különleges vizsgálatot arra tervezték, hogy értékelje a Relvar® Ellipta®◊ hatásosságát és biztonságosságát krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedő betegek esetében a „szokásos kezeléssel” összehasonlítva.

Az antihipertenzív kezelés fő előnye magának a vérnyomáscsökkentésnek köszönhető, nagyban független az alkalmazott gyógyszertől, ezért az öt fő gyógyszerosztály mindegyike alkalmas a kezelés elkezdésére és fenntartá­sára akár monoterápiában, akár kombinációban, figyelembe véve az ellen­javallatokat. Bizonyos kombinációk, különösen a fix dózisúak, előnyösek lehetnek egyes klinikai helyzetekben a monoterápiához vagy a külön alkal­mazott szerekhez képest. A jelen dolgozat a nebivolol és a hidroklorotiazid kombinációjának vérnyomáscsökkentő hatását és tolerálhatóságát vizsgáló klinikai tanulmányok eredményeit foglalja össze.

A harmadik generációs, béta- és alfa-litikus, kalciumcsatorna-blokkoló, antioxidáns tulajdonságú, hangsúlyozottan kedvező metabolikus hatású carvedilol a kardio- és vaszkuloprotektív hatásokon túl csökkenti a cirrhosis hepatishoz társuló portális hipertóniát, a varixruptúra veszélyét, továbbá egyes toxikus kardiomiopátiák kialakulását. A carvedilol valóban többet nyújt a hagyományos béta-blokkolóknál.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

books.medicalonline