hirdetés
hirdetés
hirdetés
Kardiológia

Bizonyítékon alapuló válasz
A hemodinamikailag stabil betegek esetében, akiknek nincs akut mellkasi fájdalmuk, a pitvarfibrilláció értékelését és kezelését nem kell megváltoztatni pusztán a tünetek alapján (ajánlási szint: A; több kohorszvizsgálaton alapul). A pitvarfibrillációs epizódok mintegy 75%-át nem észlelik a betegek, és nem ritkaság, hogy a tünetmentes epizód több mint 48 óráig tart, ami növeli a tromboembóliás szövődmények kockázatát.

Bizonyítékon alapuló válasz

Több lokális gombaellenes szer – 10%-os efinaconazol oldat, 5%-os tavaborol oldat, 8% ciclopiroxot tartalmazó körömlakk – is hatásosnak bizonyult az onichomikózis kezelésében, az egy gyógyuláshoz kezelendő betegek száma (NNT) 7 és 17 közé esik (A szintű ajánlás, jó minőségű vélet­len besorolásos, kontrollcsoportos vizsgálatok egybehangzó eredményei alapján). Az összes felsorolt szert naponta kell alkalmazni 48 héten át.

BIZONYÍTÉKON ALAPULÓ VÁLASZ

Az infraspinatus és supraspinatus ín teljes vastagságát érintő szakadás igazolásának legjobb módszere a kifelé rotáció kapcsán jelentkező moz­gáselmaradás (lag) kimutatása (pozitív valószínűségi arány: 7,2). A befelé rotálás során észlelhető pozitív lag teszt a teljes vastagságú subscapularis-szakadást jelzi a legpontosabban (pozitív valószínűségi arány: 5,6) (B szintű ajánlás, diagnosztikai kohorszvizsgálatok alapján).

hirdetés

Bizonyítékon alapuló válasz

Óriássejtes arteritisz gyanújakor kortikoszteroid (KSZ) adása nem csökkenti az a. temporalis biopsziájának megbízhatóságát, ha nem telik el több 4 hét­nél a terápia elindítása és a szövettani mintavétel között. Az a. temporalis biopsziáját a nagy dózisú KSZ-kezelés megkezdése után 4 héten belül el kell végezni (B szintű ajánlás, egy kis prospektív vizsgálaton és több ret­rospektív kohorszvizsgálaton alapul).

Bizonyítékon alapuló válasz

A perifériás érbetegség kezelhető felügyelet mellett végzett mozgásterápiá­val, cilostazollal, lipidcsökkentővel és trombocitagátlóval. Trombocitagátló kezeléssel csökkenthető a sebészeti revaszkularizáció iránti igény is. A be­tegség legjobb kezelése, a felügyelt mozgásterápia akár 180 méterrel is növelheti a fájdalommentes járástávolságot (A szintű ajánlás, véletlen beso­rolásos, kontrollcsoportos vizsgálatok szisztematikus áttekintései alapján).

Bizonyítékon alapuló válasz

A helyi ezüstkészítmények nem alkalmazhatók nem égési sérülések ke­zelésére, mivel nem gyorsítják a sebgyógyulást (A szintű ajánlás, véletlen besorolásos, kontrollcsoportos vizsgálatok szisztematikus áttekintésén alapul). Az orvosi tisztaságú méz alkalmas lehet a bőr teljes mélységére ki nem terjedő égések gyógyulási idejének rövidítésére, a lacerációk, műtéti sebek, krónikus sebek vagy keringési fekélyek esetében viszont hatásta­lanok (A szintű ajánlás, véletlen besorolásos, kontrollcsoportos vizsgá­latok szisztematikus áttekintésén alapul). Helyi antibiotikumkezeléssel csökkenthető a klinikai fertőzések előfordulási gyakorisága gyermekek kis akut sérülései esetén (B szintű ajánlás, egyetlen véletlen besorolá­sos, kontrollcsoportos vizsgálaton alapul). A mupirocin (Bactroban), a bacitracin/neomycin/polymyxin B kenőcs (Neosporin) és más, neomycint tartalmazó helyi készítmények nem gyorsítják a biopsziás sebek gyógyulását, sőt dermatitiszt és antibiotikumrezisztenciát okozhatnak.

A legalább 2 hónapon át végzett testedzési program mérsékelten javítot­ta a demens betegek képességét a mindennapi tevékenységek ellátására (A szintű ajánlás, véletlen besorolásos, kontrollcsoportos vizsgálatok [RCT] szisztematikus áttekintésén alapul).

Bizonyítékon alapuló válasz

Felnőttek akut légúti fertőzéseiben a prokalcitoninszinttől függő antibiotikumterápiás séma alkalmazandó az antibiotikumhasználat csökkentésére (A szintű ajánlás, több RCT alapján). A prokalcitoninszinttől függő terápiás algoritmus alkalmazása kapcsán átlagosan 3,47 nappal csökkent az antibiotikumhasználat időtartama fel­nőttkori akut légúti infekciókban, anél­kül, hogy a morbiditás vagy a mortalitás növekedett volna. Az alapellátási gya­korlatban a prokalcitoninszinttől függő terápiás algoritmus 72%-kal csökkenti az antibiotikumrendelés arányát, és nem befolyásolja a terápiás kudarc kockáza­tát. Gyermekek alsó légúti infekcióiban a prokalcitoninszintre alapozott stratégia rövidítheti az antibiotikumkezelés időtar­tamát (B szintű ajánlás, egy RCT-n alapul).

Bizonyítékon alapuló válasz

A topikális antihisztaminok és a hízósejt-stabilizálók, önállóan vagy kom­binációban alkalmazva, egyaránt eredményesen és biztonságosan eny­hítik a szezonális és a perenniális allergiás kötőhártya-gyulladás tüneteit (A szintű ajánlás, következetes, jó minőségű, betegorientált bizonyítékokon alapul). Nincs elegendő bizonyíték az egyes topikális szerek hatásosságának összehasonlításához. Súlyos nemkívánatos hatást nem jelentettek az ilyen szerek alkalmazásával kapcsolatban.

Bizonyítékon alapuló válasz

A kognitív viselkedésterápia (cognitive behavior therapy, CBT) és a relaxiációs tréning önállóan vagy kombinációban egyaránt alkalmazható az idősek szorongásának kezelésére (A szintű ajánlás, egy szisztematikus összefoglaló közleményen alapul). A zeneterápia szintén alkalmas az idősek szorongásának csökkentésére (B szintű ajánlás, járóbetegekkel végzett RCT-ket elemző metaanalízisek extrapolációja alapján). Az intézmények egészségügyi személyzetének megfelelő képzése szintén hasznos lehet az idősek szorongásának csökkentésében (B szintű ajánlás, egy RCT-n alapul).

Bizonyítékon alapuló válasz
A hipertóniások kezelésében az ACE-gátlók választandók, mivel csökkentik a bármilyen okú halálozást, az angiotenzinreceptor-blokkolók (ARB) viszont nem (A szintű ajánlás, metaanalízisen alapul). ARB választása akkor indo­kolt, ha az ACE-gátlónak nemkívánatos hatásai vannak (A szintű ajánlás, metaanalízisen alapul). Az ARB-k ritkábban okoznak köhögést, mint az ACE-gátlók, és a betegek kisebb valószínűséggel szakítják meg az ARB-kezelést nemkívánatos hatások miatt. Mind az ACE-gátlók, mind az ARB-k használ­hatók szervi károsodással járó érbetegség vagy diabétesz fennállásakor, mivel egyformán csökkentik a halálozást és a kórházi felvételek számát (B szintű ajánlás, randomizált, kontrollcsoportos vizsgálaton [RCT] alapul).

hirdetés
hirdetés
hirdetés

books.medicalonline