hirdetés
hirdetés
hirdetés
Kardiológia

Bizonyítékon alapuló válasz
A hemodinamikailag stabil betegek esetében, akiknek nincs akut mellkasi fájdalmuk, a pitvarfibrilláció értékelését és kezelését nem kell megváltoztatni pusztán a tünetek alapján (ajánlási szint: A; több kohorszvizsgálaton alapul). A pitvarfibrillációs epizódok mintegy 75%-át nem észlelik a betegek, és nem ritkaság, hogy a tünetmentes epizód több mint 48 óráig tart, ami növeli a tromboembóliás szövődmények kockázatát.

Bizonyítékon alapuló válasz

A perifériás érbetegség kezelhető felügyelet mellett végzett mozgásterápiá­val, cilostazollal, lipidcsökkentővel és trombocitagátlóval. Trombocitagátló kezeléssel csökkenthető a sebészeti revaszkularizáció iránti igény is. A be­tegség legjobb kezelése, a felügyelt mozgásterápia akár 180 méterrel is növelheti a fájdalommentes járástávolságot (A szintű ajánlás, véletlen beso­rolásos, kontrollcsoportos vizsgálatok szisztematikus áttekintései alapján).

Bizonyítékon alapuló válasz

A helyi ezüstkészítmények nem alkalmazhatók nem égési sérülések ke­zelésére, mivel nem gyorsítják a sebgyógyulást (A szintű ajánlás, véletlen besorolásos, kontrollcsoportos vizsgálatok szisztematikus áttekintésén alapul). Az orvosi tisztaságú méz alkalmas lehet a bőr teljes mélységére ki nem terjedő égések gyógyulási idejének rövidítésére, a lacerációk, műtéti sebek, krónikus sebek vagy keringési fekélyek esetében viszont hatásta­lanok (A szintű ajánlás, véletlen besorolásos, kontrollcsoportos vizsgá­latok szisztematikus áttekintésén alapul). Helyi antibiotikumkezeléssel csökkenthető a klinikai fertőzések előfordulási gyakorisága gyermekek kis akut sérülései esetén (B szintű ajánlás, egyetlen véletlen besorolá­sos, kontrollcsoportos vizsgálaton alapul). A mupirocin (Bactroban), a bacitracin/neomycin/polymyxin B kenőcs (Neosporin) és más, neomycint tartalmazó helyi készítmények nem gyorsítják a biopsziás sebek gyógyulását, sőt dermatitiszt és antibiotikumrezisztenciát okozhatnak.

hirdetés

A legalább 2 hónapon át végzett testedzési program mérsékelten javítot­ta a demens betegek képességét a mindennapi tevékenységek ellátására (A szintű ajánlás, véletlen besorolásos, kontrollcsoportos vizsgálatok [RCT] szisztematikus áttekintésén alapul).

Bizonyítékon alapuló válasz

Felnőttek akut légúti fertőzéseiben a prokalcitoninszinttől függő antibiotikumterápiás séma alkalmazandó az antibiotikumhasználat csökkentésére (A szintű ajánlás, több RCT alapján). A prokalcitoninszinttől függő terápiás algoritmus alkalmazása kapcsán átlagosan 3,47 nappal csökkent az antibiotikumhasználat időtartama fel­nőttkori akut légúti infekciókban, anél­kül, hogy a morbiditás vagy a mortalitás növekedett volna. Az alapellátási gya­korlatban a prokalcitoninszinttől függő terápiás algoritmus 72%-kal csökkenti az antibiotikumrendelés arányát, és nem befolyásolja a terápiás kudarc kockáza­tát. Gyermekek alsó légúti infekcióiban a prokalcitoninszintre alapozott stratégia rövidítheti az antibiotikumkezelés időtar­tamát (B szintű ajánlás, egy RCT-n alapul).

Bizonyítékon alapuló válasz

A topikális antihisztaminok és a hízósejt-stabilizálók, önállóan vagy kom­binációban alkalmazva, egyaránt eredményesen és biztonságosan eny­hítik a szezonális és a perenniális allergiás kötőhártya-gyulladás tüneteit (A szintű ajánlás, következetes, jó minőségű, betegorientált bizonyítékokon alapul). Nincs elegendő bizonyíték az egyes topikális szerek hatásosságának összehasonlításához. Súlyos nemkívánatos hatást nem jelentettek az ilyen szerek alkalmazásával kapcsolatban.

Bizonyítékon alapuló válasz

A kognitív viselkedésterápia (cognitive behavior therapy, CBT) és a relaxiációs tréning önállóan vagy kombinációban egyaránt alkalmazható az idősek szorongásának kezelésére (A szintű ajánlás, egy szisztematikus összefoglaló közleményen alapul). A zeneterápia szintén alkalmas az idősek szorongásának csökkentésére (B szintű ajánlás, járóbetegekkel végzett RCT-ket elemző metaanalízisek extrapolációja alapján). Az intézmények egészségügyi személyzetének megfelelő képzése szintén hasznos lehet az idősek szorongásának csökkentésében (B szintű ajánlás, egy RCT-n alapul).

Bizonyítékon alapuló válasz
A hipertóniások kezelésében az ACE-gátlók választandók, mivel csökkentik a bármilyen okú halálozást, az angiotenzinreceptor-blokkolók (ARB) viszont nem (A szintű ajánlás, metaanalízisen alapul). ARB választása akkor indo­kolt, ha az ACE-gátlónak nemkívánatos hatásai vannak (A szintű ajánlás, metaanalízisen alapul). Az ARB-k ritkábban okoznak köhögést, mint az ACE-gátlók, és a betegek kisebb valószínűséggel szakítják meg az ARB-kezelést nemkívánatos hatások miatt. Mind az ACE-gátlók, mind az ARB-k használ­hatók szervi károsodással járó érbetegség vagy diabétesz fennállásakor, mivel egyformán csökkentik a halálozást és a kórházi felvételek számát (B szintű ajánlás, randomizált, kontrollcsoportos vizsgálaton [RCT] alapul).

A tiazid típusú vízhajtók adhatók a legtöbb hipertóniás betegnek, aki­nek a köszvényre vonatkozó megbetegedési kockázata csak minimálisan emelkedett (B szintű ajánlás, egy RCT-n alapul). Nem fokozott a kockázat a 60 évesnél idősebb férfiak, továbbá a nők esetében, ugyanakkor eny­hén fokozott (1% körüli) a 60 évesnél fiatalabb férfiak körében (B szintű ajánlás, egy RCT-n alapul). A tiazidok szokásos adagja (< 25 mg) nem nö­veli a köszvény kockázatát, a 25 mg-os és nagyobb adagok viszont igen. A hydrochlorothiazid és a chlorthalidon nem különbözik a köszvény kocká­zata szempontjából. A tiazidok adhatók tünetmentes hiperurikémia esetén, mert az ilyen betegeknél nem fokozzák a köszvény kockázatát (C szintű ajánlás, retrospektív kohorszvizsgálatokon alapul).

BIZONYÍTÉKON ALAPULÓ VÁLASZ
Súlyos fagyási sérülés esetén a szöveti plazminogénaktivátor (tPA) + prosztaciklin kombináció elősegítheti az ujjamputáció elkerülését (B szintű ajánlás, egy véletlen besorolásos, kontrollcsoportos vizsgálat [RCT] alap­ján). A tPA alkalmazható önmagában is, ez a kezelés is csökkentheti az am­putációk arányát a lokális sebkezeléssel összehasonlítva (C szintű ajánlás, nem megfelelő minőségű kohorszvizsgálatok alapján).

Bizonyítékon alapuló válasz

Ómega-3-zsírsav szedésével csökkenthető a trigliceridek és a nagyon kis sű­rűségű lipoproteinhez kötött (VLDL-) koleszterin szintje, ugyanakkor az LDL-koleszterin-szint emelkedik. Az ómega-3-zsírsavakkal végzett kezelés nem csökkenti az összes halálozást, illetve a kardiovaszkuláris események és a rossz­indulatú daganatok előfordulását, ezért nem javasolható a diszlipidémiához társuló kockázat csökkentésére (A szintű ajánlás, véletlen besorolásos, kont­rollcsoportos vizsgálatok [RCT-k] metaanalízisein alapul.) 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

books.medicalonline