Gasztroenterológia

Heveny pancreatitisben szenvedő betegek táplálása

N. Teich és J. Mössner (Lipcse) - Dr. Belágyi Tibor kommentárjávalségek Belgyógyászati Rendelőintézete. **Lipcse, Gasztroenterológiai és Hepatológiai Klinika, St. Georg Klinika GmbH. ***Lipcsei Egyetem, Orvosi Kar, Belgyógyászati, Ideggyógyászati és Bőrgyógyászati Intézet, Gasztroenterológiai és Reumatológiai Klinika

Az utóbbi években megváltoztak a heveny pancreatitises betegek táplálásának elvei. Az eddigi klinikai vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy enyhe akut pancreatitisben célszerû korán megkezdeni az orális táplálást. A súlyos esetekben a nasojejunalis szondán keresztül történő táplálás több szempontból előnyösebbnek látszik a parenterális táplálásnál. A közlemény áttekinti a heveny hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő betegek táplálásának jelenlegi alapelveit és a közeljövőben várható fejleményeket.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.