hirdetés

Applikációk szoptatáshoz és a telelaktációs projektek értelme

Az orvos olvasónak nem kell bemutatni a szoptatás gyermekre való elő­nyeit. Igazodva a márciusi közleményemben a várandósság kapcsán általam javasolt e-egészségügyi megoldásokhoz – és alapvetően a hát­rányban lévő magzatok megsegítésére – most telelaktációs projektek ered­ményeit és validnak tűnő szoptatást támogató applikációkat mutatok be. Azért, mert bár Európában – számokban – Magyarország kiemelkedik az Egészségügyi Világszervezet csecsemőkori táplálási ajánlását tekintve, de az utóbbi években tapasztalt csökkenőtendencia és az igen súlyos térségi egyenlőtlenségek szakértők szerint beavatkozásokat sürgetnek.

hirdetés

Ha egy gyermeket legalább az első hat hónapban anyatejjel táplálnak, az a teljes életére megalapozza egész­ségét. De az anya egészsége számára is sok előnnyel jár. Féléves korára ennek ellenére csupán a gyermekek jóval keve­sebb, mint a fele kap anyatejet Magyarországon. Egy, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira támaszkodó ta­nulmány (védőnői jelentések alapján) a csecsemők kizárólagos szoptatásának és női tejes táplálásának 1997 és 2019 közötti magyarországi mutatóit elemezte. Ebben egyrészt a születéstől 6 hónapos korig kizárólag szoptatott/női tejjel táplált csecsemők országos arányát is feldolgoz­ták. Változótendenciát és súlyos területi eltéréseket találtak. A 6 hónapos korig szoptatott/női tejjel táplált gyermekek aránya 1997-től 2007-ig jelentősen nőtt, majd egyre alacsonyabbá vált. A legfrissebb vizsgálati eredmények szerint Magyarországon a születés utáni első6 hónapban a csecsemőknek csak kevesebb mint 35%-át (34,4%) szoptatták/táplálták kizárólag női tejjel 2019-ben.1 Ezt láttatja egy más célból készült és hasonló adato­kat bemutató 2020-as KSH-infografika is (1. ábra).

Nemzetközi adatok is a jelentős terü­leti egyenetlenségekre utalnak a szopta­tott gyermekek kapcsán. Erre a világban megoldásként többféle próbálkozás szü­letett, és az informatikai lehetőségek és az állampolgári informatikai képességek fejlődésével a telemedicina kihasználása tűnik az egyik járható útnak. Ezt hívják úgynevezett telelaktációs telemedicinás megoldásnak (2. ábra), és alapvetően az egészségügyi ellátástól messze eső tele­püléseken tesztelik egyértelmű eredmé­nyekkel.2 Nem a nagy távolságok miatt lenne erre nálunk is szükség. 2022-ben az USA-ban indult el a Tele-MILC vizsgálat, amiben 2400 elsőszülő nő szoptatását segítik virtuális (videóhívással megva­lósuló) telelaktációs konzultáció során.3 A szoptatási segítséget az IBCLC szopta­tási tanácsadók adják, és a vizsgálat az e segítséggel elért szoptatással kapcsolatos előnyös változásokat vizsgálja.

IBCLC szakemberek nálunk is vannak! A szoptatási tanácsadót a Nemzetközi Lak­tációs Szaktanácsadói Vizsgabizottság (In­ternational Board of Lactation Consultant Examiners – IBLCE) képzi. Ez egy függet­len, nonprofit szervezet. A szoptatási ta­nácsadók a Nemzetközi Laktációs Szaktanácsadói (International Board Certified Lactation Consultant – IBCLC) oklevéllel rendelkeznek. A laktációs szaktanácsadó (IBCLC) olyan specialista, aki a szoptató anya és a szoptatott csecsemő igényeit látva megelőzi, felismeri és megoldja a szoptatással kapcsolatos problémákat. A hazai tanácsadói lista publikus: https:// ibclc.hu/tanacsadok/.

Másik megoldás a szoptatás során felmerülő problémák segítésére a valid, szoptatást támogató applikációk haszná­lata. Több telelaktációs projekt maga is használ a videóhívások mellett applikációt is. Az applikációkkal ebben az esetben is ugyanaz a probléma, amit immár 7. éve írok le a rovatban (és adok is megoldást a választásban): a döntő többségük rossz. Egy 2020-as közlemény az Ausztráliában elérhető és a gyermek táplálását támogató alkalmazások szakmai minőségét dolgozta fel.4 A 47 alkalmazás 33%-a kereskedelmi volt, a többit vagy egyetemi, vagy állami támogatással fejlesztették. Csak egyet használtak fel (teszteltek) közülük közle­ményben, kétharmaduk rossz minőségű volt orvosszakmailag. Egy korábbi kínai közlemény is hasonló eredményre jutott.

De baj van (és ez is régi, nem javuló gond) az alkalmazásokat felhasználókkal is. Egy közlemény a Baby Connect szopta­tást támogató alkalmazást felhasználva5 azt igazolta, hogy a használóknak csak a 38%-a adott meg adatokat az alkalma­zásban a szoptatásról egészében vagy közel egészében (az adatok ahhoz kelle­nek, hogy az app be tudja tölteni szerepét, vagyis a használó az adatok kapcsán láthat a szoptatásáról adatokat). Vagyis csak az appot használók 38%-a alkalmazta azt jól és hosszabb távon kitartóan. Ezek a nők in­kább házasok, magasabb iskolai végzett­ségűek voltak, és legalább 6 hónapon át terveztek szoptatni.5

A Baby Connect alkalmazás ingye­nes, iOS és android telefonra is letölt­hető (https://www.babyconnect.com). A szoptatással (és hozzátáplálással) kap­csolatos adatokat és a gyermek súlyának és egyéb élettani eredményeinek napról napra való megadásával eszméletlen jó grafikonokat (így percentilis értékeket is, vagy ábrát arról, milyen tevékenységek­kel töltötte a csecsemő a napját) láthat az anya és oszthat meg szakemberrel is akár (3. ábra). Angol nyelven működik, de megtanulható.

A spanyol fejlesztésű LactApp al­kalmazás sincs magyarul (angolul igen) (https://lactapp.com). Ez is ingyenes (android és iOS verziók) és az UNICEF által legjobbnak minősített alkalmazás a szoptatás támogatásában. Tanácsok is elérhetők a szoptatással kapcsolato­san, és létezik egy orvosoknak szóló és hasonlóan ingyenes változata is. Több közlemény született az alkalmazással, a legutóbbi a COVID-19-járványban fel­merült szoptatással kapcsolatos, appon keresztül érkező kérdések bemutatása mellett többek között a letöltők szá­mának szignifikáns növekedését igazolja a járvány alatt.6 Minél több megfigyelést, adatot visz be az anya a szoptatással kapcsolatosan, annál több adatot is vis­sza tud nyerni (pl. a gyermek székleté­nek megfigyeléséből). Rengeteg kérdésre van válasz az alkalmazásban (sajnos csak angolul a spanyol mellett), de ha valaki nem beszéli a nyelvet, több funkciója ennek is elsajátítható kis magyarázattal. Az anya a melleinek szoptatás utáni álla­potát is követni tudja az alkalmazásban (4. ábra).

A Családhálónak nevezett hazai alkal­mazás (https://csaladhalo.hu/app/) nem szakmai, de érdemes megemlíteni. Ma­gyarország összes pelenkázó- és szopta­tóhelyiségét jelzi a tartózkodási helyhez képest: jelzi a helyiségek nyitva tartását is és azt, hogy akadálymentesített-e, milyen eszközök találhatók benne. Sok esetben még fénykép is fel van töltve a helyiségről, amit a felhasználók is pótolhatnak, ha épp nincs ilyen (5. ábra).

 

Levelezési cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

A szerző munkahelye:

Dr. Speer Gábor: PhD, endokrinológus szakorvos, Interlab Praxis Közösség és Plus Medical Orvosi Köz­pont – endokrinológiai rendelések

 

Irodalom:

1. Moravcsik-Kornyicki Á, R. Fedor A. A csecsemőkori anya­tejes táplálás időbeli alakulása és térségi egyenlőtlenségei. Statisztikai Szemle 2021;99:759–782

2. Demirci J, Kotzias V, Bogen DL, et al. Telelactation via Mobile App: Perspectives of Rural Mothers, Their Care Providers, and Lactation Consultants. Telemed J E Health 2019;25:853–858

3. Uscher-Pines L, Demirci J, Waymouth M, et al. Impact of telelactation services on breastfeeding outcomes among Black and Latinx parents: protocol for the Tele-MILC ran­domized controlled trial. Trials 2022;23:5

4. Cheng H, Tutt A, Llewellyn C, et al. Content and Quality of Infant Feeding Smartphone Apps: Five-Year Update on a Systematic Search and Evaluation. JMIR Mhealth Uhealth 2020;8:e17300

5. Demirci JR, Bogen DL. Feasibility and acceptability of a mobile app in an ecological momentary assessment of early breastfeeding. Matern Child Nutr 2017;13:e12342

6. Quifer-Rada P, Aguilar-Camprubí L, Padró-Arocas A, et al. Impact of COVID-19 Pandemic in Breastfeeding Consultations on LactApp, an m-Health Solution for Breastfeeding Support. Telemed J E Health. Jelenleg csak on-line: 2022 Mar 24.

 

Dr. Speer Gábor: PhD, endokrinológus szakorvos, Interlab Praxis Közösség és Plus Medical Orvosi Köz¬pont – endokrinológiai rendelések
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[286655] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.