hirdetés

Pajzsmirigybetegség esetén használható appok

A pajzsmirigy megbetegedéseiben nem kizárólag a betegek számára lé­teznek használható és az orvos munkáját is segítő alkalmazások, de áll az endokrinológusok, radiológusok rendelkezésére is a munkájukat meg­könnyítő alkalmazás. Cikkünk ezek közül az ingyenesen elérhetőket és jól működőket mutatja be.

hirdetés

A laikusoknak számtalan alkalmazás érhető el a pajzsmirigybetegségek­re vonatkozóan, ám többségük gyenge és tudománytalan. Az egyik legjobbnak a ThyForLife appot tartom (www.thyforlife. com), mely figyelmeztet a gyógyszerbevé­telre, be lehet írni a laboreredményeket és nem kizárólag a pajzsmiriggyel kapcsola­tosan, hanem például a fertilitásra vonat­kozóan is. Az eredményeket adott időinter­vallumra kivonatolni is lehet, a változásokat keresve például a tünetek, a laboratóriumi leletek vagy a gyógyszerszedés összefüg­gésében (1. ábra). Az alkalmazást használni kívánó magyar beteg számára nehézség, hogy a pajzsmirigybetegségre szedett gyógyszereket csak generikus névvel le­het megtalálni és kiválasztani az alkalma­zás listájában (pedig nálunk nem terjedt el a gyógyszerek generikus nevének a haszná­lata, ami szerintem nagy baj). Ebben segíte­ni kell a betegnek, illetve angoltudás nélkül gyors segítséggel szintén örömmel használ­ható annak is, aki nem érti a nyelvet. Az app ingyenes, de csak androidra elérhető.

A Hashiona app (www.hashiona.com) is ingyenes, androidra fejlesztett és Hashimoto-kórban szenvedőknek szól. Főleg a tü­neteket lehet vele monitorozni, csak angolul elérhető, a kezelés is követhető az alkalma­zással. A MyHypoT hasonló jellegű, ez is ingyenesen telepíthető androidra. A Boost Thyroid iOS alkalmazás Hashimoto-kórban szenvedők és egyéb okból hypothyreosisos betegek számára készült, ingyenes (https:// www.boostthyroid.com/). Ez a legjobb iOS alkalmazás ebben a betegségben (2. ábra). Hasonlóan az android ThyForLife alkalma­záshoz, a laborértékek, tünetek és gyógy­szerszedés tükrében lehet a betegséget követni. Angolul, de elsajátíthatóan.

Az American Thyroid Association (ATA) iOS-re elérhetően egy úgynevezett Thyroid Calculatort fejlesztett, melynek több funkciója van: a pajzsmirigygöbök megítélésében segít (change in thyroid volume calculator), és pajzsmirigydaganat esetén is hasznos (thyroid cancer staging calculator) (https://www.thyroid.org/ professionals/calculators/). A weboldal ígérete szerint androidos verzió is készül.

A pajzsmirigygöbök potenciális malignitásának megítélésére különböző, úgyne­vezett TI-RADS kockázatbecslő kalkuláto­rok (Thyroid Imaging Reporting and Data System) léteznek. Több szakmai társaság dolgozott ki saját TI-RADS rendszert, me­lyek módszertana azonban eltérő. Az Ame­rican College of Radiology (ACR) TI-RADS rendszerén alapuló applikáció az egyik leg­inkább felhasználóbarát és egyben ingye­nes. Ahogy a legtöbb TI-RADS-ot megadó rendszer, így a göb malignitási kockázatá­nak becslése mellett az ACR és az app is megadja, hogy a meghatározott göbből mely mérethatártól szükséges vékonytű-biopsziát végezni (3. ábra). Ajánlott a TI-RADS becsléskor jelezni, hogy melyik tár­saságét használjuk, jelen esetben: (ACR) TI-RADS.

 

Levelezési cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

A szerző munkahelye:

Dr. Speer Gábor: PhD, endokrinológus szakorvos. Bia­torbágy Egészségügyi Központ / Egészségház – endokrinológiai ambulancia, Interlab Praxis Közösség és Plus Medical Orvosi Központ – endokrinológiai rendelések

Dr. Speer Gábor, PhD, endokrinológus, Biatorbágyi Egészségügyi Központ/Egészségház, endokrinológiai ambulancia és Interlab Praxis Közösség, Plus Medical Orvosi Központ, endokrinológiai rendelések
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[277179] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.