hirdetés

Virtuális valóság alkalmazása az egészségügyben: játszva a hasznos mozgásért

A virtuális valóság (VR) egyre több betegség kezelésében válik tudományos vizsgálatokkal alátámasztva hatásos eszközzé. Jelenleg még alapvetően a mozgás elősegítésével azok számára, akik ezt enélkül nem tennék meg akár a szabadban, akár edzőteremben (ez utóbbiakat hívja a szleng „no-gymgoers” néven). De akár egy szakrendelés is bevetheti a VR-t az ellátás részeként. A legjobb fitnesz-VR alkalmazásokat igyekszem összeszedni.

hirdetés

A virtuális valóságnak (VR-nek) több definíciója van. Egyik szerint a virtuális valóság egy számítógépes környezet ál­tal létrehozott, mesterséges világ, melybe a felhasználók megpróbálnak minél jobban belemélyedni és beleélni magukat az adott virtuális világban történő eseményekbe, mintha a valóságban lenne. A VR létreho­zásához elektronikus berendezések kelle­nek, és ezek generálják a térlátás illúzióját. Alapvetően a VR egy háromdimenziós grafika (ennek alapja a számítástechnika), amelyben a felhasználók azt az élményt élik meg, mintha ténylegesen ebben a vi­lágban lennének. A felhasználók ehhez valamilyen VR eszközt (pl. VR szemüveg, sisak, kesztyű) használnak, ami követi a testük, a kezeik és a fejük mozgását. A VR létre­hozásához tehát az úgynevezett nyom­követő rendszerek is kellenek, amelyek a felhasználó testének, kezeinek, fejének helyzetmeghatározására szolgálnak, vala­mint a tapintási rendszereknek, melyek az erő és nyomás visszacsatolásához szüksé­gesek. Kell hang is, ami generálja a virtuális tér hangjait, valamint segítenek a felhasz­nálónak a virtuális térben történő minél pontosabb helymeghatározásban (1. ábra).

 

A kiterjesztett valóság (augmented reality, AR) nem ugyanaz, mint a VR, hiszen alapvető tulajdonságukban eltérnek egymástól. Amikor felveszünk egy virtuális szemüveget, belekerülünk abba a tér­be, ahol az adott alkalmazás „játszódik”, és teljesen kizárjuk a valóságos világot. Míg a kiterjesztett valóságban ugyanabban (valós) térben maradunk, és ebbe a térbe vetítődnek bele valóságban ott nem lévő elemek. A kiterjesztett valóságban a mobil vagy tablet kameráján keresztül nézünk valamit és az alkalmazás odavetít még ké­pet, információkat. Az IKEA-nak van olyan alkalmazása (IKEA-AR), amely segítségével a kiválasztott bútorokat megmutatja azon a helyen, ahová tenni szeretnénk. Vagyis odairányítjuk a kamerát, ahol a bútor ki­szemelt helye lesz, az alkalmazás akkorára méretezi a bútort, hogy méretarányosan jelenjen meg – így láthatjuk, hogy nézne ki a jövőbeni helyén (tudtommal nálunk nem elérhető) (1. ábra). De ilyen a korábbi szám­ban bemutatott – a növekedésihormon-kezelés során használható Easypod AR is.

A VR több betegség kezelésében sike­resen használható. Tudományos adatokkal igazolható betegségek közé tartozik a de­presszió,1 a fájdalom,2 a sclerosis multiplex (SM) szövődményei,3 a sarcopeniás bete­gek,4 és a stroke utáni mozgásrehabilitáció.1 Ugyanakkor, az egészségmegőrzésben, a testsúlykontrollban vagy akár elhízás ke­zelésében is alapvető lehet. Ez utóbbi azért a legfontosabb most, mert Magyarországon a felnőtt lakosság majdnem kétharmada tartozik a testsúlyproblémákkal küzdők közé (túlsúlyos vagy elhízott). A felnőtt magyar lakosság majdnem 30%-a elhízott, a másik 30% pedig túlsúlyos (ez a COVID-19-járvány alatt nőtt az előző évhez képest). Ezért muta­tom be épp ezeket a megoldásokat, melyek egyben felügyelettel és szakmai vezetéssel alkalmazhatók akár SM-ben, sarcopeniában szenvedők esetén, de stroke utáni mozgásrehabilitációban is.

Az egyik kiemelendő VR rendszer az Oculus Quest 2, ami a Facebook „Meta-verzum” tulajdona (fejlesztése) (https:// www.oculus.com/) (2. ábra). Ára 299 USD, és ehhez járnak játékok/programok. Ami a fit­neszt illeti, a sajátjuknál jobb, de ezzel a VR rendszerrel működik a Supernatural játék (app). Ez egy igazi fitnesz/workout (edző) já­ték. Sokak szerint ez teljesen megváltoztatta a fitneszélvezetet, azt jelenti, hogy nagyon játékosan (például boxolni kell) izzaszt meg. Ez egy androidra és iOS-re fejlesztett app, ami tehát az Oculus Quest VR-rel működik (3. ábra). Bárki letöltheti, akinek van ilyen VR-je. Szívritmust is mér a fitneszjáték közben.

De ilyen izzasztó és látványos-játékos mozgást kínál a VZfit is (https://virzoom. com), ami szintén az Oculus VR rendszeré­vel működik. Itt is több program van, pél­dául egy furcsa biciklit hajt a fitneszjátékos akár a valós kaliforniai környezetben (de bárhol, mert a Google street view-t hasz­nálja az alkalmazás). A MyndVR idősek számára ajánlott (https://www.myndvr.com/) (4. ábra). A VR szemüveggel lehet vele utazni, természetet járni, koncertet hallgatni, állatokkal barátkoz­ni, de extrém sport is „űzhető” vele. Hasznos mozgásra, depresszió és egyedüllét ellen, kognitív funkciók fenntartására. Használhat­ják hospice otthonok, közösségek, de otthon bárki. A headset (szemüveg stb.) és a tablet (ezen vannak telepítve és elérhetően a kü­lönböző programok) ára 395 USD (ebben az éves előfizetés is benne van, mert újabb VR programok jönnek ki rendszeresen) (5. ábra).

A Les Mills (https://www.lesmills.com) weboldala alapvetően fitnesz videókat kí­nál otthoni edzésre, de van egy olyan meg­oldása (programja) is (a „The Trip”), ami egy 40 perces digitálisan kreált világot vetít ki a tv vagy tablet/telefon képernyőjére és en­nek a látványa segíti a fitneszélvezetet, így a motivációt. Ehhez nem kell VR szemüveg.

Az USA-ban már van betegeknek VR-rendelés, sőt van olyan orvos is, aki személyre szabottan és adott betegségre VR-kezelést és programot választ és javasol – a szakte­rületnek már neve is van: virtualist. Azt is érdemes tudni, hogy az emberek 5–10%-a „VR-mellékhatást” panaszol, leginkább hány­ingert. Ennek is van neve: kiberbetegség (cybersickness) (de más informatikai eszkö­zök használata is vezethet ehhez).

 

Levelezési cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

A szerző munkahelye:

Dr. Speer Gábor: PhD, endokrinológus szakorvos, Interlab Praxis Közösség és Plus Medical Orvosi Köz­pont – endokrinológiai rendelések

 

Irodalom:

1. Gao Y, Ma L, Lin C, et al. Effects of Virtual Reality-Based Intervention on Cognition, Motor Function, Mood, and Activities of Daily Living in Patients With Chronic Stroke: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Front Aging Neurosci 2021;13:766525

2. Brea-Gómez B, Torres-Sánchez I, Ortiz-Rubio A, et al. Virtual Reality in the Treatment of Adults with Chronic Low Back Pain: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Int J Environ Res Public Health. 2021;18:11806

3. Maggio MG, Russo M, Cuzzola MF, et al. Virtual reality in multiple sclerosis rehabilitation: A review on cognitive and motor outcomes. J Clin Neurosci 2019;65:106–111

4. Tuena C, Pedroli E, Trimarchi PD, et al. Usability Issues of Clinical and Research Applications of Virtual Reality in Older People: A Systematic Review. Front Hum Neurosci 2020;14:93 ­

Dr. Speer Gábor, PhD, endokrinológus szakorvos, Interlab Praxis Közösség és Plus Medical Orvosi Köz­pont – endokrinológiai rendelések
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[285470] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.