hirdetés

Syncope, kiszélesedett mediastinum és pericardialis folyadékgyülem

Egy 73 éves asszony tévénézés közben hirtelen eszméletét vesztette. 10 perccel később, miután magához tért, erős mellkasi fájdalmat és légszomjat érzett. A mentők érkezésekor tudata tiszta, vérnyomása 60/40 Hgmm volt; infúziót kötöttek be, és dopamint kapott. A beteg kórelőzményében számottevő betegség nem szerepelt, gyógyszert nem szedett.
  A felvételi osztályra a beteg letargikus, zavart állapotban érkezett. Vérnyomása 113/73 Hgmm, pulzusszáma 116/perc, légzésszáma 24/perc, hőmérséklete 35,6 °C volt. Pulzusa filiformis, de mindkét oldalon egyformán tapintható volt. A sternum bal széle mentén 2/6-os szisztolés zörejt lehetett hallani.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
E. William Hancock
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 4,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.