hirdetés

Myocardialis infarktus EKG-képe sarcoidosisban

Egy 48 éves asszony többféle betegsége miatt járt orvosi ellenőrzésen, legfőbb panasza a mind kifejezettebb effort dyspnoe volt. Két évvel korábban nehézlégzés és köhögés kapcsán derült fény sarcoidosisára: mellkasi röntgenfelvételén noduláris infiltrátumok látszottak, nyirokcsomó-biopsziája nem elsajtosodó granulomákat mutatott. 15 éve tudott hypertoniájáról, egy három éve készült EKG pedig korábban zajlott myocardialis infarktus lehetőségét vetette fel, jóllehet mellkasi fájdalma sosem volt. Sarcoidosisa miatt változó adagban prednizolont szedett. A gyógyszerszedés óta diabeteses volt, emellett enyhe krónikus veseelégtelenségben, mérsékelt vashiányos anaemiában és köszvényben szenvedett.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
E. William Hancock
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 7,5 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.