Gasztroenterológia

Krónikus gyulladásos bélbetegségek kezelése tumornekrózis faktor elleni antitestekkel

M. Scharl, G. Rogler - Dr. Miheller Pál kommentárjával

A gyulladásos bélbetegségek kezelésében egyértelműen polgárjogot nyert a tumornekrózis faktor-a-t (TNF) gátló biológiai szerek alkalmazása. Számos kedvező tapasztalat gyűlt össze ezzel kapcsolatban, de súlyos mellékhatásokkal, pl. fertőző betegségek jelentkezésével is számolni kell az ilyen kezelések során. A kórtörténet alapos áttekintése és a beteg állapotának folyamatos értékelése elengedhetetlen az anti-TNF kezelés megkezdése előtt. A terápiás hatás csökkenésére olyan ellenlépésekkel válaszolhatunk, mint a dózisnövelés vagy a reindukciós terápia. A szerzők az esetismertetés után átfogó ismertetést adnak a TNF-gátlók gyulladásos bélbetegségben való alkalmazásának eredményeiről és buktatóiról.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
M. Scharl
a szerző cikkei

G. Rogler
a szerző cikkei

Dr. Miheller Pál
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.