hirdetés

A Metafolin® szerepe a csecsemőtáplálásban

A várandós kismamáknak és a 3 évesnél fiatalabb gyermekek számára kiemelkedően fontos a megfelelő folátbevitel, azonban a természetes folát és a mesterséges folsav fogyasztásakor nem metabolizálódó folsav halmozódhat fel, aminek káros késői következményei lehetnek. Dr. Tausz István főorvos, házi gyermekorvos interjúnk során elmondta, hogy anyatej hiányában vagy kevés anyatej esetén miért előnyösebb az aktív folátot (Metafolin®-t) tartalmazó csecsemőtápszert választani, szemben a folsavat tartalmazó csecsemőtápszerekkel.

hirdetés

Mióta ismerjük a folátok kedvező hatásait?

A folsav felfedezése Lucy Wils angol hema­tológus és orvoskutató nevéhez fűződik, aki Indiában megfigyelte, hogy a rossz szociális körülmények között élő, terhes­ségi vészes vérszegénységben szenvedő asszonyok anaemiája májkivonattal (B12) nem gyógyítható, csak bizonyos zöldsé­gek fogyasztásával. 1941-ben a spenót leveléből kivont anyagot a levél latin neve alapján (folium) folátnak nevezték el. A ter­mészetben talált folátok kedvező biológiai hatásai miatt a későbbiekben gyógyszer­gyári körülmények között nagy mennyiség­ben is előállítottak a természetben talált foláthoz hasonló anyagot, amit folsavnak neveztek el.

 

Hogyan jut a szervezetünk folátokhoz, és mi a Metafolin®?

A folátokat az emberi szervezet nem tudja szintetizálni, kívülről kell bevinni, ezt a kí­vülről bevihető változatot elnevezték B9-vi­taminnak. Természetes folátforrások a spe­nót, hüvelyesek, grapefruit. A természetes folátok a poliglutamát lánc eltávolítása után a vékonybélben szintén folsav formá­jában szívódnak fel, a gyógyszeripar által előállított mesterséges folsavhoz hasonlóan. A természetes és a mesterséges folsav a vékonybélben és főleg a májban először dihidrofolsavvá, majd a dihidrofolsav reduktáz (DHFR) enzim hatására tetrahidrofolsavvá alakul, majd a metiláció révén keletkezik belőle az aktív metabolit, az 5 metiltetrahidrofolsav, aminek kalciumsóját nevezzük Metafolinnak.

 

Mi a különbség a természetes folát, a fol­sav és a Metafolin® hasznosulása között?

A Metafolin®, az aktív metabolit azonnal hasznosul a szervezetben, a folátok ked­vező hatása érvényesüléséhez tehát nincs szükség biokémiai átalakulásra. A természetes és mesterséges folátok viszont csak az előbbiekben említett enzimatikus folyamatok után képesek hatásukat kifej­teni. Ha a szükségesnél nagyobb mennyi­ségben jut a szervezetbe folsav, akkor az egyéni polimorfizmus miatt limitált mű­ködésű DHFR enzim nem képes redukálni a dihidrofolsavat. Ennek következtében nagy mennyiségben keletkezik a nem le­bomló folsav (unmetabolited folic acid, UMFA). Az újabb kutatások összefüggésbe hozzák az UMFA felhalmozódását a felnőtt­korban kialakuló daganatos, kardiovaszku­láris, endokrin betegségek szaporodásával. Metafolin® adása esetén a DHFR enzimre nincs szükség, így annak limitált működése esetén sem szaporodik fel az UMFA, ezért Metafolin® adásakor nem kell számolni az UMFA felnőttkori káros következményeivel.

 

Milyen biológiai hatásuk van a folátoknak?

A folátok a nukleinsav-szintézisben játszott szerepük miatt nélkülözhetetlenek a DNS-, RNS-, fehérjeszintézisben, vérképzésben.

 

Hogyan változik a folátszükségletünk az életkorral?

A folátbevitelnek az első 1000 napban kiemelkedő jelentősége van. A terhesség alatt adott folátok csökkentik a velőcső-zá­ródási rendellenességek kialakulását. Cse­csemőkorban 2 éves korig a felnőttkorhoz hasonlóan nélkülözhetetlen szerepe van a sejtosztódásban, DNS-szintézisben és a vérképzésben. Köztudott, hogy ebben az életszakaszban – a gyors növekedés fázisá­ban – a normális sejtképzésnek kiemelkedő jelentősége van. Az anyatej is nagy mennyi­ségben tartalmaz folátot és ennek jelentős része az aktív folát, ami gyorsan, könnyen hasznosul a szervezetben. A tápszerek jelentős része tartalmaz folátot, azonban jelenleg csak néhány tápszer tartalmazza az aktív folát formát, azaz a Metafolin®-t.

 

Van-e káros hatása a csecsemőkre néz­ve, ha Metafolin®-nal dúsított tápszert kapnak?

Összehasonlították az anyatejjel táplált, fol­savval és Metafolin®-nal dúsított tápszerrel táplált egészséges csecsemők súly-hossz-fejkörfogat fejlődését. Megállapították, hogy egyformán fejlődtek a csecsemők, akár anyatejet, akár folsavval, akár Metafolin®-nal dúsított tápszert kaptak. Nagyon érdekes volt, ugyanolyan folátellátottság esetén (egyforma aktív Metafolin® szint volt a szé­rumban) lényegesen kisebb volt a káros UMFA szint azoknál a csecsemőknél, akik Metafolin®-nal dúsított tápszert kaptak.

 

Hogyan összegezhetjük a Metafolin® elő­nyét a csecsemőtáplálásban?

A Metafolin® hatására gyorsabban, könnyebben alakul ki a megfelelő folátszint, függetlenül a DHFR enzim aktivitásának egyéni különbözőségétől. Nem termelő­dik a káros UMFA. Anyatej hiánya esetén a Metafolin®-nal dúsított tápszerrel tör­ténő táplálás közelebb áll az anyatejes tápláláshoz.

 

(A Metafolin® a Merck KGaA [Darmstadt, Németország] bejegyzett védjegye.)

 

Az interjú megjelenését a Hipp Kft. támogatta. Az inter­júban szereplő információk a szerző saját véleményét tükrözik. Bármely említett termék alkalmazásakor az érvényes alkalmazási előírás az irányadó.

 

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.