hirdetés

Mit mondok a betegemnek - a stroke-ról?

A stroke, a WHO definíciója szerint, olyan hirtelen kezdettel kialakult neurológiai tünetegyüttes, amely több mint 24 órán át fennáll, vagy 24 órán belül halált okoz, és amelynek bizonyíthatóan nincs más oka, mint az agyi vérkeringésben beállt változás. Hazánkban évente közel 35000 akut stroke eseményt regisztrálunk; közvetve vagy közvetlenül e betegségcsoport felelős az éves halálozás 16%-áért. A betegséget túlélők csaknem felénél maradandó neurológiai deficittel kell számolnunk, amely egyaránt érintheti a mozgáskészséget, a beszédet és általában a szellemi teljesítményt, vagy a betegek hangulati életét.

Mindezen okok kapcsán nem érdektelen számba venni azokat a legfontosabb kérdéseket, amelyek a stroke-eseményekkel kapcsolatban gyakorta felmerülnek a betegekben, hozzátartozóikban, vagy az általunk ismert érrendszeri kockázati tényezők miatt gondozottak körében.

Mit jelent a „stroke”, és mi az elnevezés magyar megfelelője?

Az angol „stroke” kifejezés többek között ütést jelent. Az elnevezés a tünetek kialakulásának ütésszerű, heveny voltára utal. Sajnos, a kórképet egyetlen magyar szó sem írja le megfelelően, a köznyelvben használt gutaütés, szélütés kifejezések az agyvérzés szinonimái. Ugyanakkor a stroke-események csupán 10–15%-a agyvérzés, a döntő hányadot agyi infarctusok adják, amelyekre agyi érelzáródás kapcsán a vérkeringésből kiesett állomány pusztulása jellemző (a szívizom-infarctushoz hasonlóan, mely a szív koszorúereinek elzáródása miatti szívizomelhalást jelöl). A stroke tehát a kezdeti tünetek alapján, agyi képalkotó vizsgálatok nélkül nem különválasztható két kórforma összefoglaló elnevezése. Ha mégis magyarul kell leírnunk a betegséget, kissé körülményesen talán agyi érkatasztrófának nevezhetjük.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.