hirdetés

Közel három évtizeddel ezelőtt egy 23 éves nő meddőség miatt jelentkezett az általam vezetett szülészeti-nőgyógyászati osztályon. Hyperprolactinaemiát és hypertestosteronaemiát állapítottunk meg nála. Bromocriptin-kezelésre a prolactin-szint fiziológiás értékre csökkent, de a hyperandrogenismus tünetei változatlanul fennálltak, a beteg továbbra is amenorrhoeás maradt. Több éves ovulációindukciós kezelés sem járt eredménnyel. 

Hagyományosan immáron ötödik alkalommal a Gyulai Törvényszék több mint 100 éve épült eklektikus stílusú épületének dísztermében rendeztük meg a „Polgári és büntetőjogi felelősség az egészségügyi gyakorlatban” című tudományos konferenciát a Gyulai Törvényszék, a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája, a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórház (Gyula) Szülészet- és Nőgyógyászati Osztálya, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság Reprodukciós Egészség Munkabizottsága és a Diczfalusy Alapítvány közös védnöksége alatt. 

Aggodalmak merültek fel az emlők kontrasztanyag adásával végzett Mr-vizsgálatának biztonságosságára vonatkozóan. A szakértők áttekintik azokat a legfrissebb adatokat, melyek birtokában megfelelő tájékoztatást nyújthatunk az ismételt expozíciónak kitett pácienseink számára.

Nem kezelt esetekben a perinatalis depresszió súlyos következményekkel járhat mind az anya,  mind gyermeke számára.

A molaterhességek jelentős morbiditással társulnak, ezért azonnali diagnózis, megfelelő terápia és nyomon követés szükséges.

Hosszú ideje foglalkoztat már bennünket az intrauterin növekedési restrikció (IUGR) fogalomkörének – általunk vélt – tisztázatlansága, de mindenekelőtt két kérdés.

A krónikus lepényelégtelenség okozta magzati növekedési visszamaradottság (intrauterine growth restriction, IUGR) tényét és jelentőségét az 1960-as években fedezték fel. Fiatal orvosként tanúja voltam a debreceni Szülészeti Klinikán annak, hogy a Bazsó János tanársegéd (1928–1973) által megsejtett és a Turkistanból származó amerikai orvosnő, Lula Olga Lubchenco (1915–2001) és munkatársai első közlésével (1963) közel egyidőben általa is bizonyított, magzati sorvadásnak nevezett jelenségről írt tanulmányait a szakmai felettesei sokáig a fiókjukban tartva, nem engedték közölni. Környezetét évekig nem tudta meggyőzni, míg végül megjelenhettek a közleményei a Zentralblatt für Gynäkologie (1964;86:364–372. és 1968;90:384–391.), a Biology of Neonate (1969;14:80–89.) német, illetve angol nyelvű szaklapokban.

Egy 65 éves minnesotai asszony kóros vérzés miatt kereste fel nőgyógyászát. Az endometriumbiopszia nem jelzett rosszindulatú eltérést. Az orvos hormonterápiát írt elő a beteg számára. A beteg még néhány alkalommal tapasztalt vérzést, ami aztán abbamaradt.

Egy Mississippiben élő asszonynál 1998-ban császármetszés történt. A beavatkozás során az operatőr az uterus laceratióját észlelve rekonstrukciót végzett. Mivel kétségek merültek fel benne az ureter épségét illetően, másnap intravénás pielográfiát rendelt el, mely vizeletelfolyási akadályozottságot jelzett. Urológus segítségével sor került a sérült húgyvezető rekonstrukciójára. A beteg 6 hónapon keresztül nephrostomás zsák viselésére kényszerült, melyet aztán zártak, és a beteg maradéktalanul felépült. 

Évente 15 millió újszülött jön a világra koraszülöttként, ami évente 1,1 millió halálesetért felelős, nem is szólva a megszámlálhatatlan túlélőt érintő rövid és hosszú távú rokkantságért. A fejlett országokban a koraszülés a leggyakoribb halálok az 5 évesnél fiatalabb korosztályban, összességében véve pedig csak a tüdőgyulladás előzi meg a halálokok gyakorisági sorrendjében. Kevés diagnosztikai teszt áll rendelkezésünkre annak eldöntésére, hogy várhatóan melyik terhesség végződik majd koraszüléssel. A koraszülés az esetek többségében (kétharmadában) spontán következik be, és nagy az ismétlődés kockázata; a kórelőzményben szereplő spontán koraszülés a következő spontán koraszülés legerősebb kockázati tényezője. Cikkünk célja, hogy különböző klinikai szituációkban áttekintse a koraszülés prevenciójában alkalmazott méhnyakhossz- (CL, cervical length) mérés javallatait.

Az Egyesült Államokban a szülész-nőgyógyászok egyre több olyan nőt látnak el, akik korábban a női nemi szervek megcsonkításán estek át.

Egy illinois-i asszony terhességét szülészorvosa gondozta 2005-ben. A nő első gyermekét hüvelyi szüléssel hozta a világra 2004-ben, amikor vállelőesés következett be, de a magzat nem szenvedett sérülést ennek kapcsán. A szülést vezető orvos azt javasolta, hogy minden további terhesség esetén császármetszés történjen. 

Egy illinois-i asszony császármetszéssel hozta világra gyermekét 2006-ban. A szülést vezető orvos a köldökzsinóron 9 centiméteres haematomát észlelt, mely a vena umbilicalis sérülése nyomán jött létre.

A minilaparoszkópia a hagyományos laparoszkópia alapelveit követi, ugyanakkor járulékos előnyöket ígér, mint például a kisebb hegképződés és a posztoperatív szövődmények számának csökkenése.

hirdetés
hirdetés

books.medicalonline