hirdetés

Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, Budapest Dr. Kovács Petra, Dr. Csákányi Zsuzsanna, Dr. Katona Gábor cikkei

  #1
2020-03-16 12:39:00

Magyarországon jelenleg körülbelül 1700 ajak- és szájpadhasadékos gyermeket és nagyságrendileg ugyanennyi felnőttet, azaz több mint 3000 embert érint ez az eltérés. Évente több mint 150 gyermek születik valamilyen hasadékkal, ami azt jelenti, hogy 1000 élve született gyermek közül kettőt érint a kórkép.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.